Vatikan i Kina razgovaraju o miru u Ukrajini

Rusko-Ukrajinski sukob
25 komentara

Moskva je ranije rekla da su mirovni pregovori nemogući sve dok Kijev nastavlja s napadom na regiju Kursk u Rusiji

Dva najglasnija zagovornika diplomatskog rješenja ukrajinskog sukoba, Vatikan i Kina, održali su razgovore ovaj tjedan. Kardinal Matteo Zuppi telefonski je razgovarao s posebnim predstavnikom Pekinga za pitanja Euroazije Li Huijem u srijedu, prema službenim novinama Svete Stolice. Razgovor dolazi dok kijevske snage nastavljaju napad na civile u ruskoj regiji Kursk.

Kardinal Zuppi, koji je prošle godine vodio mirovnu misiju u Ukrajini, i visoki kineski diplomat naglasili su potrebu “poticanja dijaloga” između strana u sukobu i pozvali na “odgovarajuća međunarodna jamstva za pravedan i trajan mir”, piše Vatican News u četvrtak.

U lipnju i srpnju 2023. papin glavni pregovarač putovao je u Kijev, Moskvu i Washington, au rujnu je posjetio Peking.

“Li Hui cijeni stalne napore Vatikana da posreduje u ukrajinskoj krizi i pruži humanitarnu pomoć”, navodi South China Morning Post izjavu kineskog ministarstva vanjskih poslova. U priopćenju se također ističe da “trenutačna situacija pokazuje značaj” plana u šest točaka, koji su iznijeli Kina i Brazil, a koji uključuje poziv na prekid vatre i dogovorni kraj rješenja.

Napori pape Franje da okonča sukob u Ukrajini posljednjih su mjeseci sve jači. Državni tajnik Vatikana, kardinal Pietro Parolin, prošli je mjesec obišao Ukrajinu i sastao se s vodstvom te zemlje. Nakon posjeta, Parolin je pozvao Rusiju da se uključi u mirovne pregovore i istaknuo da kijevska ‘formula mira’ koju promovira Vladimir Zelenski “nije dovoljna”.

‘Formula mira’ popis je zahtjeva Zelenskog koji je prvi put postavljen u studenom 2022. Oni uključuju, između ostalog, povlačenje Rusije sa svih teritorija koje Ukrajina smatra svojima. Moskva je odbacila formulu Kijeva kao neujednačenu sa stvarnošću. Plan je bio u fokusu međunarodne mirovne konferencije u Švicarskoj u lipnju, na koju Rusija nije bila pozvana.

Kina je više puta ponovila da se sukob između Moskve i Kijeva mora riješiti za pregovaračkim stolom. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitry Kuleba bio je u trodnevnom posjetu Kini u srpnju. Nakon razgovora, Peking je rekao da je Kijev spreman uključiti se u dijalog i pregovore s Moskvom.

Rusko vodstvo ranije je izrazilo sumnju u iskrenost izjava Ukrajine o mirovnim pregovorima. Prošli tjedan Kijev je pokrenuo napad na rusku regiju Kursk, najveći prekogranični napad od izbijanja sukoba. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je o angažmanu Kijeva da su bilo kakvi mirovni pregovori s onima koji “vode neselektivne udare na civile” i civilnu infrastrukturu nemogući.

kinamirovni pregovorirusijaukrajinaVatikan
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Uzaludno.

Zmаj-nаjpraviji
1 mjesec prije

Ako sotonjarska organizacija u Vatikanu razgovara o miru, to znači da će biti krvi do koljena. Klerofašisti jedno misle, drugo govore, suprotno rade.

Rog lažnom zmaju🤘

Srednji prst New Age Jaci 🖕

Zvone
1 mjesec prije

Rusi su se pokazali naivni i nesposobni završiti ovaj rat.

Protiv Sistema
1 mjesec prije

Vatikan ogrezao u pedofiliji i ostalim gnjusnim djelima. O čemu uopće oni mogu razgovarati kad bi imali obraza

BlueZg
1 mjesec prije

Eh… Vatikan se uspoganio. Nakon inkvizicije, bacanja ljudi sa crkvenog tornja skupa sa mačkama (u Nizozemskoj primjerice), širenja sifilisa uokolo, pedofilije, dječjeg križarskog rata i podrške nacizmu, sad se treba ponovo pokrenut. I to se udruži sa ekipom koja svakog stanovnika snima sa pet kamera dok kenja na šekretu…. Radije bih da črni đavo planira mir. S njim bar znaš na
čemu si. 🇵🇸🇧🇾🇷🇺

Zar ne
1 mjesec prije

Moskva je ranije rekla da su mirovni pregovori nemogući sve dok Ukrajinci ne private rezultate nacistickog okupiranja dijela teritorije

Ico
1 mjesec prije

Papa Franco, šef vatikanske mafije, odobrio da vatikanska banka pere novac kineskih banaka u vlasništvu komunističke partije.
Para vrta gde burgija neće, govorio je Ivica Sračan

Franjo Vinkovski
1 mjesec prije

Vatikan je satanistčko-cionistička jazbina več od svog nastanka. Uništio je milijarde ljudi. Vatikan i London treba sravniti sa zemljom.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI