Zelenski tvrdi da je Kijev prvi put koristio borbeni avion američke proizvodnje

Zelenski i novi general Sirski
27 komentara

Ukrajinske vazduhoplovne snage su u ponedeljak prvi put rasporedile borbene avione američke proizvodnje F-16 da presreću ruske rakete, tvrdi Vladimir Zelenski. On je, međutim, dodao da je broj ratnih aviona koji je Zapad do sada obezbedio nedovoljan.

Brojne države NATO-a, uključujući SAD, Francusku, Bugarsku, Dansku, Holandiju, Belgiju, Kanadu, Luksemburg, Norvešku, Poljsku, Portugal, Rumuniju i Švedsku, obećale su da će donirati avion Kijevu prošle godine. Zemlje su uspostavile ‘koaliciju F-16’ kako bi pojednostavile isporuke i organizirale obuku pilota.

Iako nema utvrđenog roka, s obzirom da se očekuje da će avioni stići u više serija tokom nekoliko godina, Ukrajina može očekivati ​​oko 85 borbenih aviona, prema procjenama medija.

Obraćajući se novinarima na konferenciji za novinare u utorak, Zelenski je rekao: „F-16 [imao] dobar rezultat… Kao deo ovog ogromnog [ruskog] raketnog napada [u ponedeljak] oborili smo neke od raketa uz pomoć F-16.” Dok je ukrajinski lider izrazio zahvalnost zapadnim podržavaocima zemlje za snabdevanje ratnim avionima, on je pozvao na više isporuka i šire programe obuke za ukrajinske pilote. Rusija je u ponedjeljak izvela ono što su vlasti u Kijevu opisale kao “jedan od najvećih kombinovanih udara” od početka sukoba u februaru 2022.

Prema ruskom ministarstvu odbrane, “masovni napad visoke preciznosti” na susjednu državu izveden je upotrebom dalekometnog zračnog i morskog oružja, kao i dronova. Gađana je energetska postrojenja koja posebno podržavaju odbrambeni industrijski kompleks Ukrajine, kao i nekoliko aerodroma u kojima se skladišti vazdušna municija koju je isporučio Zapad, rekli su zvaničnici.

“Sve naznačene mete su pogođene”, navodi se u saopštenju.

Ranije ovog mjeseca, Zelenski je na svom Telegram kanalu potvrdio dolazak prvih američkih aviona F-16, ali nije otkrio brojeve. On je rekao da je avion sposoban da pruži „tačno takve borbene rezultate koji će približiti našu pobedu – naš pravedni mir za Ukrajinu“.

Moskva je upozorila da F-16, kao što je bio slučaj sa drugim zapadnim oružjem dostavljenim Kijevu, neće promijeniti ishod sukoba, već će služiti samo za produžavanje krvoprolića. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da borbeni avioni nisu “čarobna pilula” i da će postepeno biti “oboreni i uništeni”. Predvidio je da dolazak F-16 “neće moći značajno uticati na dinamiku događaja na frontu”.

F16rusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lijepa vijest
22 dana prije

KRAJINCI UDARILI DRONOVIMA 1.500 KILOMETARA UNUTAR RUSIJE! Objavljeni prvi snimci, bukti požar kod naftnog postrojenja (VIDEO)

Ukrajinske bespilotne letelice napale su grad Kotelnič u ruskoj oblasti Kirov, saopštio je guverner Aleksandar Sokolov.

Lijepa vijest
22 dana prije

UNIŠTEN RUSKI SU-25 KOD KRAMATORSKA: Ukrajina objavila snimak obaranja aviona (VIDEO)

tihobl
22 dana prije

Svjeza vijest:

Rusi usli u Mirnograd, grad pored Pokrovska.

Faust
21 dana prije

Ukrajinci napreduju u RF a Rusi u Ukrajini.Je li to igrokaz?Kabalin teatar.

abc
21 dana prije

Ruske snage u Ukrajini brzo i sve dulje napreduju, a očajni Zelenski moli USA, da sa Rusijom započne mirovne pregovore. Ruska vlast dakako na takve podle namjere ne pristaje i ide dalje. Namjera NATO da sa akcijom u Kursku, ruske snage iz donbasa okrene prema Kurskoj regiji, je žalosno propala., a natove snage u Kursku su odrezane, neorganizirane i sve više bez pozadinske pomoči. Čak nemaju veza preko interneta.

Motorola
21 dana prije

Rusija je u samo nekoliko dana, unatoč utvrdama, oslobodila Novogrodovku na smjeru Pokrovsk – zamjenik šefa Odbora za obranu Rade Grad je pao jer su “rovovi ispred Novogrodivke bili prazni”, au samom gradu nije bilo znakova priprema za obranu ili prisutnosti ukrajinske vojske, rekla je zamjenica Rade Maryana Bezuglaya. Ona tvrdi da ukrajinske vojske praktički nije bilo u gradu koji je nekada imao 20.000 stanovnika. 31. brigada povučena je s prednjih položaja, zapovjednik je smijenjen s dužnosti, a na njegovo mjesto upućena je neiskusna postrojba. Dodala je da takve rotacije dovode do obrambenih proboja i gubitaka. Prema njezinim riječima, slična situacija se razvila u Selidovu, gdje su već ušle ruske trupe. Prije tjedan dana, dok je bio na periferiji Selidova, narodni je zastupnik otkrio da su utvrde oko grada prazne i da nema vojnika ukrajinskih oružanih snaga. Hodala je praznim rovovima, prelazila preko polja i sretala nikoga osim kukaca. Ruske… Čitaj više »

Max
21 dana prije

Nije nigdje zabilježeno.

šukrija
21 dana prije

Ma šta im to sve vrijedi jer ako Kadirov pokrene “moćnu Ahkmat silu” padaju za dan, dva. Pa nije Kadirov bilo tko, on je javno obećao da je za 15 dana u Lisabonu !

Za mir
21 dana prije

Jedan F 16 manje, već uništen.

Šele
21 dana prije

Zar niko da shvati,rat treba završiti na dogovorenim crtama,a kako pomjeriti vojsku već borbom, sjetite se hrvatske oluje,dogovor Tuđman Milošević i Krajina ode pa pa,isti je slučaj i u Ukrajini, izlet za Kursk je dimna zavjesa za povlačenje i predaju Rusima istoka

Red Dog
21 dana prije

Znaci, otvorena je sezona lova i na F-16.
Posle egzotcnihi Tigrova, Leoparda, Abramsa i Bradleja nam zapadni partneri salju i jos egzoticnije F-16 da ih lovimo.
Spasibo, zapadni partneri. Oduzicemo se prvom prilikom.

nastran
21 dana prije

mafli fantazira i sam sebe laže..eto što droge čine mozgu

Herc
21 dana prije

Ko je Zelenski,koga on predstavlja, Ukri ga mrze, mandat mu istekao,znači diktator ili samozvani predsjednik dok mu gazde ne odluče drukčije

FELIX
20 dana prije

VISE AVIONA I RAKETA VISE CE BITI KRVOPROLICA JER CE SE SUKOB PRODUZITI I JOS STUPNJEVATI SA ISTIM CILJEM PROLIVANJE SLOVANSKE KRVI I KRADZA SLOVANSKE U OVOM PRIMERU UKRAINSKE PLODNE ZEMLJE SA KOJOM ONI PLACAJU ZA ORUZJE DA OSLABE RUSIJU I SAMI SEBE IAKO BAREM SVI NJIHOVI GENERALI ZNAJU DA JE RUSIJU NEMOGUCE POBEDITI SAMO MOGU NASKODITI RUSIMA I SAMIM SEBI SVE U KORIST GLOBALISTA KOJI ZELE OCISTITI ZEMLJU OD SLOVANSKIH BARBARA ILI SLOVANSKE GAMADI.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI