Bivši ukrajinski predsjednik poziva na fokusiranje na Donbas, a ne na Kursk

Porosenko
15 komentara

Pjotr ​​Porošenko isporučio je donirane zalihe vojnicima u blizini Pokrovska

Kijev bi hitno trebao ojačati liniju bojišnice u Donbasu, kojoj nedostaju i utvrde i zalihe, rekao je bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko.

Porošenko, koji je bio predsjednik od lipnja 2014. do svibnja 2019., posjetio je u četvrtak grad Pokrovsk s pošiljkom bespilotnih letjelica za jedinice ukrajinske vojske koje su tamo stacionirane.

“Naravno, Kursk je vrlo važan. Naravno, drugi pravci su vrlo važni. Ali mogu reći da se danas u Pokrovsku odlučuje o sudbini ovih mjeseci”, rekao je Porošenko. “I sve ovisi o tome hoće li naša vojska biti opskrbljena ili ne.”

Ranije ovog mjeseca, vlada u Kijevu poslala je operativnu grupu sastavljenu od nekoliko bataljuna preko granice u rusku regiju Kursk, s navodnom namjerom da prisili Moskvu da preusmjeri rezerve na tu frontu. Umjesto toga, ruske su snage snažno napredovale prema Pokrovsku, željezničkom i cestovnom čvorištu koje je ključ ukrajinske prisutnosti u Donbasu.

Porošenko je kritizirao i Kijev i lokalne vlasti zbog neuspjeha u izgradnji rovova i prepreka. Ruse je potrebno zaustaviti “desetcima kilometara od Pokrovska”, inzistirao je bivši šef države, uz pomoć utvrda “koje nisu izgrađene”.

Od četvrtka navečer, ruske trupe bile su u Selidovu, oko 18 km jugoistočno od Pokrovska, i izbacile su Ukrajince iz Karlovke, glavnog uporišta na južnom krilu njihovog isturenog dijela.

Porošenko je trenutno šef Europske solidarnosti (ES), male oporbene stranke sa 27 mjesta u 450-članom nacionalnom zakonodavnom tijelu, Verkhovna Rada. Vodio je partijsko izaslanstvo u Pokrovsk kako bi isporučio zalihe koje su prikupili dobrovoljci ukrajinskim vojnicima koji su držali grad.

Bivši predsjednik i njegova stranka rekli su da su isporučili više od 800 jurišnih bespilotnih letjelica i desetak modela za nadzor nekoliko postrojbi na prvoj crti bojišnice, zajedno s terenskim vozilima za evakuaciju ranjenika, gumama za njihove transportne kamione i nekoliko sustava za elektroničko ratovanje.

Porošenko je kritizirao sadašnju vladu i parlament kao prespore i neučinkovite, ističući da je trebalo “pet dugih godina” da se usvoji zakon o zabrani “Ruske crkve” – ​​kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve – i pozivajući na stvaranje “vlade nacionalnog jedinstva” koji bi uključivao sve frakcije, uključujući i njegovu vlastitu.

Bivši barun izabran je za predsjednika 2014., nekoliko mjeseci nakon državnog udara u Kijevu koji je potaknuo SAD i koji je pokrenuo sukob u Donbasu.

Dva mjeseca nakon što je bio predsjednik, odobrio je napad ukrajinskih oružanih snaga na grad Donjeck, koji je završio opkoljavanjem i uništenjem kod Ilovajska. Ta katastrofa, u kolovozu 2014., natjerala je zagovornike Kijeva na Zapadu da podrže prvi sporazum iz Minska – za koji su kasnije priznali da je bio trik da se Ukrajini kupi vrijeme da se pripremi za rat protiv Rusije.

DonbassKurskPorošenkoukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Warrior
20 dana prije

Još jednom,čestitke onima koji su pročitali cijeli ovaj članak!imate moju podršku,samo hrabro naprijed👍

denis penis
20 dana prije

kasno marko na kosovo?

Bruno
20 dana prije

Jebena nabildana kukavica. Možeš u svakoj ruci nositi po jedan puškomitraljez. Pravo u pokrovsk jer ovo je djelo tebe i tvoji jebača iz Amerike. Tu prodaješ hranu i zarađuješ ko Sanader na bijedi.

Max
20 dana prije

Točno ali prekasno.

Lucija, prva
19 dana prije

“Bivši BARUN izabran je za predsjednika 2014., nekoliko mjeseci nakon državnog udara u Kijevu”

.
Koji barun? Kriminalac doslovce. Koji je u obračunu bandi ubio vlastitog brata.
Prisvojio tvornicu čokolade.
Naravno, Židov.

I koji je morao bježati iz Ukrajine zbog optužnica.

Josip
19 dana prije

I Porosenko je drek ko i Zelenski zasluzan za pakao koji ukrajinski narod prolazi. Kada ce Ukrajinci shvatiti da njihovi svi vlastodrsci od 2000. do danas zasluzuju samo smrtnu kaznu za to sto su napravili od Ukrajine?

Pero
19 dana prije

Ovaj bivši “ukrajinski” predsjednik je Židov kao i ovaj sadašnji a i buduči če biti Židov ako što Ukrajinaca ostane živo.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI