Ukrajinska vojska krivi Zelenskog za neuspehe na bojnom polju

Volodomir Zelenski
26 komentara

Ukrajinski premijer Vladimir Zelenski navodno se našao pod “baražom kritika” svojih vojnika, poslanika i vojnih analitičara nakon što su ruske snage uspjele brzo napredovati u Donbasu i potisnuti kijevske trupe, piše Financial Times u petak.

Prema britanskom izdanju, zbog upada Kijeva u rusku Kursku oblast ranije ovog mjeseca, koji je uključivao preraspoređivanje hiljada ukrajinskih najzakačenijih vojnika, mnoge od njenih snaga koje se bore u ruskoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DPR) završile su kao nategnuti i borili su se da se održe.

Ove sedmice, ukrajinsku liniju fronta u regionu probile su ruske snage koje se približavaju strateški važnom gradu Pokrovsku na zapadu DPR-a, koji predstavlja jedno od ključnih željezničkih i putnih čvorišta u regionu. Frontelligence Insight, ukrajinska analitička grupa koju citira FT, kaže da bi gubitak grada bio ozbiljan udarac logistici ukrajinske vojske. Trenutna situacija na rubu Pokrovska opisana je kao “potpuni defanzivni neuspjeh” ukrajinske vojske, prema Aleksandru Kovalenko, vojnom analitičaru grupe Informacijski otpor sa sjedištem u Kijevu.

Drugi vojni stručnjaci, uključujući i one unutar grupe Deep State, za koju se tvrdi da je povezana s ukrajinskim ministarstvom odbrane, opisali su situaciju na liniji fronta kao “potpuni haos”, navodeći da ruske snage brže napreduju u regionu od Kijev je započeo svoj upad 6. avgusta nego prethodnih meseci.Kijevske trupe također dijele svoju frustraciju sa Zelenskim i njegovim komandantima, a jedan vojnik kojeg FT citira da je rekao da “nikada nije vidio ništa slično” i da se “sve tako brzo raspada”.

Zhenya, koji služi u ukrajinskoj 93. mehanizovanoj brigadi i borio se u desetomjesečnoj bici za Artemovsk prošle godine, navodno je upozorio da će “Pokrovsk pasti mnogo brže nego Bakhmut”, navodi britanski list. U međuvremenu, sam Zelenski je situaciju na liniji fronta u blizini Pokrovska opisao kao “izuzetno tešku”. Njegov vrhovni komandant Aleksandar Sirski takođe je priznao da gambit Kijeva u Kursku nije uspeo da natera Rusiju da skrene svoje trupe iz Pokrovska, pošto je Moskva odbila da uhvati mamac.

Prema najnovijim podacima ruskog Ministarstva odbrane, upad Kijeva koštao je Ukrajinu više od 7.800 pripadnika vojske, 75 tenkova i više od 500 oklopnih vozila.

Kurskrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NOME
19 dana prije

…blackrock i jp morgan pripremaju teren za izmjenu menađmenta poslovnog područja ukrajina…..

Subaru avatar
19 dana prije

Ukrajinska vojska je skup idiotića koji ni ne kuže što im rade os svijesti.

Bruno
19 dana prije

Ovi Ukrajinci su baš gLUP narod. Tri godine, tri jebene godine im je trebalo da shvate ko je Zelenski. Prije 50 godina si mogao biti u informativnoj blokadi, danas ne. Pregledaj vijesti iz više izvora, a onda donesi svoj sud, a ne prenositi sud Zelenskog . On i Plijenkovići dva brata blizanca.

tihobl
19 dana prije

Postoji jedan razlog ruskog brzog napredovanja koji niko nije primjetio – Zelenskom je nestalo mina. Na kupjanskom sjevernom pravcu rusi stalno napreduju ali sporo. Na juznom pravcu jos sporije jer je on jos jace izminiran. Od kako su rusi prosli kroz progres napredovanje je dalko brze jer Kijev nema mina da izminira ono sto je bila nekad duboka pozadina. Pogledajte objave ruskog MO Sad objavljuju da su ociscena sela koja su zauzeta sredinom, ljeta – rusi objavljuju da su nesto zazueli tek kad demineri odrade svoj posao. Onda mozete koliko je bilo zasijanih mina kad im treba po 1-2 mjeseca da ociste minska polja.

tihobl
19 dana prije

Званични представник Малија у УН рекао је да снабдевање Украјине западним оружјем доводи до њиховог појављивања међу терористима у региону Сахела.

A Zelenski kaze da 40% oruzja ne stigne do Ukrajine.

tihobl
19 dana prije

Оснивач фонда за помоћ украјинским избеглицама украо је 16 милиона круна од 20 милиона колико је доделила чешка влада.
Реч је о Владимиру Гергелу и његовој фондацији Хелп Украине.

nastran
19 dana prije

svakom njegovo

Protiv Sistema
19 dana prije

Ja ne znam šta oni očekuju od čovjeka na kokainu ?

R M
19 dana prije

Ako je Zelenski kriv….Setio sam se davne izjave argentinskog legendarnog fudbalera Klaudia Kanidje(zajedno sa Maradonom su odigrali najvecu ulogu u osvajanju srebra na SP 1990, da ih nisu pokrali u finalu protiv Nemaca, uzeli bi titulu uz realno najdekadentniji fudbal u formaciji 8-1-1 koji je ikad igran). On je svojevremeno izjavio: ako je kokain droga-ja sam narkoman! Toliko

Mučki Provokator
19 dana prije

Kako njega on je specijalista za ratnu strategiju pa zar su vec zaboravili kako samo nasmrkan strateski lupa kucem po piano tipkama.

Max
19 dana prije

Dijelom opravdano.

Ivana Podravec
18 dana prije

Ovaj rat je očito dogovoren i ima cilj ! Zelensky napravio manevar nekog napada u Rusiju gdje su “slučajno” oslabili vojnu prisutnost na granici i napadaju neka nebitna sela , a napustili su vrlo važnu prvu crtu bojišnice i sad gube teritorij , onaj koji je Putin zahtjevao i Zelensky mu ga je i ostavio na pladnju isto “slučajno” uz minimalni otpor uz bježanje tek novačenih vojnika . Podijelit će Ukrajinu na Ruski dio i Ukrajinski koji ionako neće biti njihov jer im je Black Rock uzeo pod dug njihovu plodnu i prirodnim bogatstvima bogatu zemlju . Ti vlasnici korporacija i banaka -cionisti , biti će stvarni vlasnici preostalog dijela Ukrajine . To je sigurno dogovoreno i bez rata ne bi bilo moguće , a žrtve su najviše Ukrajinci i EU fondovi i europske države . Priuštili su nam rat kao zabavu u kojoj se navija ko u gladijatorskoj areni… Čitaj više »

Karma
18 dana prije

Hazar manijak mrzi i ukre i ruse. Zion prokletnik

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI