Kijev ne bi trebao očekivati ​​više raketa dugog dometa od SAD

ATACMS
23 komentara

Washington je “jasno” stavio do znanja da Kijevu ne može obezbijediti značajan broj taktičkih raketnih sistema MGM-140 (ATACMS) u doglednoj budućnosti, objavio je CNN u subotu, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov sastao se ove sedmice u Pentagonu sa američkim sekretarom odbrane Lloydom Austinom kako bi razgovarali o dodatnoj vojnoj pomoći. Tokom sastanka navodno mu je predstavio listu “visokih vrijednosti” ciljeva koje bi Kijev želio da pogodi, duboko u Rusiji, koristeći oružje proizvedeno u Americi.

U intervjuu za CNN nakon sastanka, Umerov je tvrdio da Ukrajina nastoji da ukine ograničenja ATACMS-a za “samoodbranu”, tvrdeći da su “aerodroma koji se koriste za udaranje u naše gradove unutar dometa dubokih udara”.

Međutim, zvaničnik američke odbrane rekao je kanalu da su mnoge mete na ukrajinskoj listi želja zapravo izvan dometa projektila, jer je Moskva premjestila svoju imovinu visoke vrijednosti dalje od fronta.

SAD su također “jasno stavile do znanja da Kijev ne bi trebao očekivati ​​još jednu značajnu isporuku ATACMS-a zbog ograničenog broja američkih zaliha i dugog vremena proizvodnje oružja”, napisao je CNN, pozivajući se na izvor. Zvaničnik je napomenuo da je Ukrajina do sada dobila veoma “ograničene” zalihe ovih projektila.

Američka vlada je naizgled povukla liniju dubokih udara na Rusiju nakon što je jedna od njenih raketa ATACMS, naoružana kasetnom bojevom glavom, pogodila plažu na Krimu početkom juna. Moskva je optužila  Washington da je omogućio te i druge akte “terorizma” protiv civila i sugerirala da bi kao odgovor na to mogao naoružati “države i entitete” širom svijeta koji su neprijateljski raspoloženi prema SAD.

Glasnogovornik Pentagona general-major Patrick Ryder pojasnio je u utorak da se “politika Washingtona nije promijenila”, što znači da je Ukrajini dozvoljeno da koristi oružje koje isporučuje SAD za odbranu od prekograničnih napada, ali ne i za “duboke udare” na ono što SAD priznaje kao rusko teritorija. Međutim, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je novinarima u ponedjeljak da će Washington “nastaviti razgovore s Ukrajincima”.

Moskva je upozorila da je svaki razgovor o upotrebi raketa dugog dometa za napad na rusku teritoriju veoma opasan.

“Ovo je ucjena, to je pokušaj da se stvori utisak da Zapad želi izbjeći pretjeranu eskalaciju, ali u stvari je to varka”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u utorak. “Zapad ne želi izbjeći eskalaciju. Zapad traži nevolje, otvoreno rečeno. Mislim da je to već svima jasno.”

SADukrajinaWashington
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
1 mjesec prije

ja hoću doči do jupitera..samo mi treba letilica…dajte!?!

eks
1 mjesec prije

Nema potrebe da Pentagon bilo šta “odobri” , jer rakete dugog dometa lansiraju USA-NATO operateri, odredjivanje ciljeva i navodjenje raketa je u rukama USA-NATO specijalaca – to ne ide bez satelita, GPS , … , a Ukri toga nemaju . USA-NATO ratuje , ne Ukrajina . Nema sumnje da će USA-NATO nacisti upotrebiti rakete dugog dometa , ali prvo razmatraju mogućnost kontraudara Ruske vojske po NATO položajima i centrima , kako na teritoriji Ukr. , tako i na teritoriji van Ukr. Juče su Rusi zadali razoran udarac hotelu “Družba” u Pokrovsku , u kojem se nalizio komandni štab 72. brigade OSU . Na putu iz Izjuma prema Kurskoj oblasti krenula je kolona kamiona sa ratnom opremom , kao pojačanje USA-NATO snagama , ali je kolona doživela katastrofu . Više od 20 kamiona je uništeno, ili onesposobljeno, udarima ruskih raketa. O broju poginulih bojovnika nema pouzdanih podataka .

Subaru avatar
1 mjesec prije

Objavljujete ove varanske spinove, negacija pa poslije to što su negirali urade isto ko za vrijeme kurtone.

Max
1 mjesec prije

Nema više.

tihobl
1 mjesec prije

Ameri se izvlace bez obzira ko ce pobjediti na izborima.
Vec su rekli da ce evropljani morati odrzavati kijevske F-16. Prebacice rat na teret brisela, a onda ce ponuditi mirovno posredovanje kako bi ispali veliki mirotvorci.

turcin
1 mjesec prije

srbi ce im prodat sta god treba, bez brige. vucic ubija ruse.

Sakupljac Sekundarnih Sirovina Iz Ukraine
1 mjesec prije

Sad ce Uber-Hiber da nam objasni kako ce stici tisuce i milioni,

hiber
1 mjesec prije

Sto ce im? Ovdje je pitanje da im Biden dozvoli koristenje nosača F16 da mogu nositi britanske Storm Shadowse koji imaju domet 300-500 km i koje koristenje im britanci dopustaju. Za HIMARSe je važnije da ih je prozvedeno oko 800 komada + M270 kojih je proizvedeno 1600 komada i da dobiju dovoljno M30 inačica kojih je proizvedeno 100.000 komada i izvorna svrha im je bila zaustavljane sovjetskih prodora. Dakle, u tijeku je sofisticirana zamka u kojoj su rusi izmigoljili iz utvrđenih Surovikovih utvrđenja i raširili se po ravnoj pustoši sa navodnim izmišljenim ciljem osvajanja Pokrovska. Zatim bi se rusi trebali okreniti osvajanju Kromatorske aglomerancije od koje je gora samo Donjecka aglomerancija. Nije se Strelkov uzalud zelio utvrditi u Sloviansku i nije slučajno u Putinovom zatvoru? I Ukrainci su dobro zapamtili Donjeck. I sto onda, udarci po boku i gubitak 2000 ruskih vojnika dnevno, a trenutno su jedva skucali rezerve da… Čitaj više »

Dux
1 mjesec prije

Pila naopako……dobit će i rakete i osoblje i ” plaćenike” i sve što bude potrebno…jer NATO neće odustati, a Rusi još nisu “pokazali zube”….a hoće li…..vrijeme će pokazati

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI