Njemački ratni brodovi ‘sigurnosni rizik’ – kineska vojska

Mao Ning
12 komentara

Upozorenje dolazi nakon što su dva broda ove zemlje EU prošla kroz Tajvanski tjesnac prvi put u 22 godine

Prolazak dva broda njemačke mornarice kroz Tajvanski tjesnac u petak je “povećao sigurnosne rizike” u regiji, rekla je kineska vojska. Ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu optužilo je Berlin za “provokaciju” i kršenje politike jedne Kine.

Tajvan je de facto samoupravan od 1949., kada su nacionalističke snage izgubile Kineski građanski rat od komunista i pobjegle na otok. Tajvan trenutno priznaje samo 12 zemalja svijeta kao suverenu naciju. Dok se na papiru pridržavaju politike jedne Kine, u kojoj je vlada u Pekingu jedina vladajuća vlast nad kineskim teritorijima, SAD je desetljećima održavao neslužbene odnose s Taipeijem i podržavao ga.

Kina inzistira na tome da je Tajvan neotuđivi dio njezina teritorija, a predsjednik Xi Jinping upozorava da bi Peking mogao pribjeći vojnoj sili kako bi povratio kontrolu nad otokom.

U objavi na X u petak, tajvansko ministarstvo obrane potvrdilo je da su “njemačka mornarička fregata i opskrbni brod danas plovili kroz tajvanski tjesnac od sjevera prema jugu”.

Prolazak fregate Baden-Wuerttemberg i broda za popunu Frankfurta na Majni bio je prvi takve vrste u 22 godine.

Glasnogovornik Istočnog kazališnog zapovjedništva Narodne oslobodilačke vojske, viši satnik Li Xi, rekao je da su “radnje njemačke strane povećale sigurnosne rizike i poslale pogrešne signale”.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Mao Ning naglasila je da se “tajvansko pitanje ne odnosi na slobodu plovidbe, već na suverenitet i teritorijalni integritet Kine”. Dok Peking poštuje prava drugih zemalja da plove u međunarodnim vodama, kako je definirano UN-ovom Konvencijom o pravu mora, čvrsto se protivi “svakom činu provokacije pod izlikom slobode plovidbe”.

Kinesko veleposlanstvo u Berlinu pojasnilo je u petak da su “vode u Tajvanskom tjesnacu unutarnje vode Kine, teritorijalne vode, susjedne zone i isključive gospodarske zone s obje strane do mora”.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je u petak da su “međunarodne vode međunarodne vode, to je najkraći put, to je najsigurniji put s obzirom na vremenske uvjete… tako da prolazimo.”

Unatoč opetovanim prosvjedima Kine, SAD, Velika Britanija, Australija, Kanada i Francuska slale su ratne brodove plovnim putem u više navrata.

kinanjemačkaRatni BrodovitajvanTajvanski tjesnac
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
4 dana prije

Svaki dan vidimo kako se Njemacka vraca militarizmu.

Koja
4 dana prije

Pda, zato Rafal već kod Os mora u luping ići!

Protiv Sistema
4 dana prije

Ta kolonija na daljiskom upravljaču amera nije ama baš ništa naučila iz svoje prošlosti.

Subaru avatar
4 dana prije

Kitajci potapajte to, imate sirovine i energiju iz Rusije ovi stvorovi će vam uskoro prirediti rat.

denis penis
4 dana prije

KOG VRAGA ŠVABE TU UOPĆE IMAJU RADITI?

Max
4 dana prije

Prije cirkus.

tihobl
4 dana prije

Opasan je njemacki brod sa dvije rakete. Zahvaljujuci bivsoj ministrici odbrane niko ne zna da li su rakete ispravne.

Alex
3 dana prije

Dok Kinezi nekoga ne zaspu,pa makar i svinjskim izmetom,neće biti kraj provokacijama.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI