Trumpova obećanja da će okončati sukob u Ukrajini ‘nisu stvarna’ – Zelenski

Trump i Zelenski
48 komentara

Ukrajinski čelnik umanjio je Trumpovo obećanje da će osigurati mirovni sporazum kao tipično predizborno obećanje

Ukrajinski čelnik Vladimir Zelenski odbacio je obećanje američkog republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa da će odmah prekinuti sukob s Rusijom, nazvavši to tipičnom izbornom retorikom koja se vjerojatno neće ostvariti.

Trump je više puta tvrdio da će, ako se vrati u Bijelu kuću, osigurati mirovni sporazum između Moskve i Kijeva “u roku od 24 sata”.

“Samo obavi to. U redu. Pregovarajte o dogovoru”, rekao je tijekom prošlotjedne predsjedničke debate sa svojom demokratskom suparnicom, potpredsjednicom Kamalom Harris.

Harris je uzvratila da Trump planira “jednostavno odustati” od Ukrajine i nastavila nabrajati vlastite napore da osigura vojnu potporu Kijevu.

U intervjuu za CNN-ov “Fareed Zakaria GPS” u nedjelju, Zelenski je umanjio Trumpove riječi.

“Moj stav je da su izborno vrijeme i izborne poruke izborne poruke. Ponekad nisu baš stvarne”, rekao je, dodajući da dok Trumpove izjave “nas, sve naše ljude mogu učiniti nervoznima”, razgovor s bivšim predsjednikom prije dva mjeseca ostavio je sasvim drugačiji dojam.

“Imao sam telefonski razgovor s Donaldom Trumpom i rekao je da ga jako podržava i da smo imali dobar razgovor”, rekao je voditelju.

U travnju 2022. Kijev i Moskva bili su blizu finalizacije mirovnog sporazuma u Istanbulu, ali su pregovori prekinuti zbog intervencije zapadnih podupiratelja Ukrajine.

Od tada je Kijev opetovano izjavljivao da bi se svi razgovori trebali temeljiti na mirovnom planu Zelenskog u deset točaka, koji navodi da se Rusija mora odreći teritorija koje je držala Ukrajina prije 2014. Moskva je odbacila tu ideju kao odvojenu od stvarnosti.

Prošlog je tjedna republikanski potpredsjednički kandidat J. D. Vance sugerirao da bi Trumpov potencijalni mirovni prijedlog vjerojatno uključivao stvaranje demilitarizirane zone oko trenutne linije kontakta i jamčenje neutralnosti Ukrajine, ideje koje su u skladu s glavnim ciljevima Rusije.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, međutim, izrazio je sumnju u postizanje brzog rješenja sukoba, rekavši da “svatko tko istupi naprijed i kaže da bi mogao riješiti rat u Ukrajini u jednom danu izvana” mora biti upitan ” na čijoj će strani oni to rješavati.”

Moskva je isključila pregovore dok ukrajinske snage ostaju u ruskoj regiji Kursk, navodeći ratne zločine počinjene tijekom upada početkom kolovoza.

Prethodno je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će narediti trenutni prekid vatre ako Ukrajina odustane od svojih NATO ambicija i teritorijalnih zahtjeva.

Donald TrumprusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zar ne
3 dana prije

Jesu, jesu,
Uz Ukrajinu putinu ponudi I aljasku I sve gotovo za 5 min

Schwarze Hunderte
3 dana prije

Ma je ! Ratovati ćeš …Tojagama ?! Hodi u p.m. i ja gubim vrijeme na ….

M.r H.F
3 dana prije

Nemaš šanse zaustaviti rat !! Sve to ide direktno do dna …. boli me vise kiki!!!🥃🥃

Tupko Glupko
3 dana prije

Rat prestaje parlamentarnim i predsjedničkim izborima u Ukrajini kojeg Zelenski sa svojim gazdama u Washingtonu uporno odgađa.

Njegova stranka “Sluga naroda” sigurno ne bi imala apsolutnu većinu u Vrhovnoj Radi kao sada, a ni Zelenski više ne bi bio predsjednik.

Sve što Trump treba napraviti je omogućiti izbore.

Zeljko
3 dana prije

Tuzla, selo Andrići! Ko nabije, taj dobije…

Ziv je Geza
3 dana prije

Ovaj zeleni se boji mira ko vrag tamjana.

Noname
3 dana prije

Predsjednik Kazahstana Kassym-Jomart Tokayev danas prima njemačkog kancelara Olafa Scholza u Astani.
Tijekom sastanka Tokajev je, na zahtjev Scholza, iznio svoje viđenje izgleda za rješavanje ukrajinskog sukoba.
“Činjenica je da je Rusija vojno nepobjediva.
Daljnja eskalacija rata dovest će do nepopravljivih posljedica za cijelo čovječanstvo, a prije svega za sve zemlje koje su izravno uključene u rusko-ukrajinski sukob”, citira kazahstanskog predsjednika njegova tiskovna služba.

Noname
3 dana prije

Švicarska ne planira održati drugu mirovnu konferenciju o Ukrajini, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje.
“Trenutno Švicarska ne priprema drugi mirovni samit”, odgovorilo je ministarstvo na zahtjev lokalnih novina Tages-Anzeiger.
Podsjetimo, konferencija bez sudjelovanja Rusije održana je u Švicarskoj sredinom lipnja ove godine, bez značajnijih rezultata.
U međuvremenu, talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani izrazio je nadu da bi se “ozbiljna mirovna konferencija” o Ukrajini mogla održati prije kraja godine.
Podsjetimo, Zelenski je ranije rekao da želi organizirati drugi “mirovni summit” u studenom i na njega pozvati Rusiju. Ponudio je indijskim vlastima da bude domaćin ovog događaja, ali premijer Narendra Modi nije odgovorio na poziv Zelenskog.
Rusija ne namjerava sudjelovati u ukrajinskim jednostranim inicijativama.

Zen
3 dana prije

Zelenski očito nema pojma da mu se dani života na ovoj zemljici brzo približavaju kraju. Izgubio je busolu, previše šmrka, u okviru svoje minijature stvorio je paralelni svemir u kojem se osječka kao Napoleon i ne vidi kako več duže vremena predstavlja problem zapadnim manpulatorima.

Max
3 dana prije

Pa i nije to tako jednostavno kako Trump tvrdi.

Zar ne
3 dana prije

Malo cenzura ipak radi???

baraba
2 dana prije

Šta ova dva lika izljavljuju, je za booodoale. Problem ili zagonetka, šta kaže Putin, skoro ništa, ali na terenu je sve jasno.

tihobl
2 dana prije

Казахстански предсједник Касим-Жомарт Токајев срео се данас са њемачким премијером Олафом Шолцом и том приликом изјавио:

Русија је војно непобједива. Шанса за постизање примирја је пропуштена одбијањем да се закључи Истанбулски споразум.

Darko
2 dana prije

Bit će stvarna kada se ovaj drek Zelenski spusti u septičku jamu..

Noname
2 dana prije

Sjedinjene Američke Države ne žure dati Ukrajini dopuštenje za izvođenje dugometnih napada na Rusiju i stalno “mijenjaju razloge za odbijanje”, piše britanski časopis The Economist.
Publikacija navodi dva razloga zašto se to, po njegovom mišljenju, događa.
Prvo, britanski dužnosnici sugerirali su da Bidenova administracija ne želi ugroziti buduće “resetiranje” odnosa s Moskvom.
Drugo, Bailen ima “strah od ruske eskalacije”.
Polemizirajući ovo stajalište, časopis piše da su mnoge od Putinovih “crvenih linija” već prijeđene bez posljedica za Zapad. Istodobno, sama publikacija ne isključuje da bi ovoga puta ruski odgovor mogao biti uporaba taktičkog nuklearnog oružja.
“U najmanju ruku, uporaba taktičkog nuklearnog oružja nikada se ne može potpuno isključiti. Ali to bi imalo strašne posljedice i nejasno je kako bi promjena američke politike ciljanja gurnula situaciju do tog ruba.

Protiv Sistema
2 dana prije

Trumponja priča gluposti. Vidjeli smo postignuća u prvom mandatu i ne očekujem ništa bolje u drugom. jednostavno nije dobar političar

Jedini Najpraviji Zmaj!
2 dana prije

Naravni da nisu stvarna. Rusi će okončati sukob u bivšoj Ukrajini ukidanjem te frankenštajn tvorevine i tamnice naroda koju su sovjetski komunisti stvorili. Takozvana država Ukrajina je samo ruska pokrajina. Zato se i zove tako. Nomen est omen. Naranđastog kauboja niko ništa ne pita.

abc
2 dana prije

SAD je doslovno razbio ekonomiju Europe u posljednje tri godine kako bi zadržao svoju dominaciju. Ne mogu se sjetiti oštrijeg primjera imperijalizma. 

lole ribar
2 dana prije

The Maidan Massacre in Ukraine: The Mass Killing that Changed the World by Ivan Katchanovski

“Masakr na Majdanu u Ukrajini: Masovno ubijanje koje je promijenilo svijet ”

   Knjiga Ukrajinskog profesora Ivana Katchanovskog iz Kanade ,University of Ottawa

https://library.oapen.org/handle/20.500.12657/93252

Vinkovc
2 dana prije

Meta zabranjuje RT, druge ruske državne medijske mreže

Meta Platforms Inc. objavila je da zabranjuje rusku medijsku kuću RT, Rossiya Segodnya zajedno s drugim ruskim državnim medijskim mrežama, navodeći da se te kuće koriste prijevarnim taktikama za izvođenje operacija utjecaja.

“Nakon pažljivog razmatranja, proširili smo naše tekuće mjere protiv ruskih državnih medija. Rossiya Segodnya, RT i drugim povezanim subjektima sada je globalno zabranjen pristup našim aplikacijama zbog aktivnosti stranog uplitanja”, rekao je Meta u izjavi.

Гавран
2 dana prije

Predsednici u USA gube vlast i nisu nosioci odlučivanja, tako da je Zelenski u pravu.
Sistem u USA polako iz predsedničkog klizi u teleptompterski.
Titula predsednika postaje titula:
:
“OVLAŠĆENI ČITAČ PREDSEDNIČKOG TELEPROMPTERA”

Гавран
2 dana prije

Pravi lideri ne stanuju na zapadu.

Не зна се шта му је све Токајев рекао, али је у Астани објављено да је Шолца и Запад упозорио:

„Русија је војно непобедива. То је чињеница. Даља ескалација рата довешће до непоправљивих последица по цело човечанство, а пре свега по све земље које су директно укључене у руско-украјински сукоб“, цитира његова прес-служба председника Казахстана“.

Немачки канцелар је био буквално затечен када је Токајев – буквално у последњем тренутку – одбио да се заједно са Шолцом појави пред новинарима.

Можда и зато што је Немац планирао да говори о људским правима у Казахстану и „заштиити локалне ЛГБТ заједнице“.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI