Ukrajina ubrzano gubi američke tenkove Abrams

M1 Abrams
22 komentara

Stopa kojom Ukrajina gubi glavne borbene tenkove Abrams M1 koje je isporučila SAD nedavno je ubrzana, tvrdi Military Watch Magazine. Prema procjenama izdanja, Kijev je izgubio više od dvije trećine svojih tenkova Abrams u posljednjih šest mjeseci.

Američki predsjednik Joe Biden objavio je odluku da pošalje 31 tenk u Ukrajinu u januaru 2023. Međutim, tek prošlog septembra stigla je prva serija.

U članku objavljenom u nedjelju, Military Watch, pozivajući se na snimke koje je objavila ruska vojska, izvještava da je “stopa kojom ukrajinske snage gube tenkove Abrams značajno porasla”.

Izdanje je navelo da su se u proteklih nekoliko sedmica pojavili video snimci koji navodno pokazuju uništavanje tri tenka američke proizvodnje i zarobljavanje još jednog u Donjeckoj Narodnoj Republici. Smatra se da je više od 20 od 31 tenka Abrams isporučenih Ukrajini uništeno, onesposobljeno ili zarobljeno, procjenjuje se u časopisu. Napominje se da su se navođene artiljerijske granate i bespilotne letjelice kamikaze pokazale posebno efikasnim u uklanjanju oklopa američke proizvodnje.

Izdanje je tvrdilo da su tenkovi Abrams prvi put viđeni raspoređeni u Ukrajini krajem februara, i ubrzo su počeli da trpe velike gubitke, da bi na kraju bili povučeni sa linije fronta u aprilu. Prema članku, zaštita vozila je naknadno unapređena.

U članku se ističe da su se ukrajinske posade žalile zapadnim medijima na performanse američkih tenkova, uključujući tehnička pitanja, kao što je ranjivost elektronskih komponenti na kondenzaciju. Još jedna pretpostavljena zamjerka je bila “sama veličina” tenkova Abrams, što ih je navodno učinilo lakom metom ruskih snaga.

Prošlog mjeseca, mediji su također primijetili da za razliku od drugih tenkova isporučenih sa Zapada, “postojalo je malo naznaka da bi SAD mogle dodatno isporučiti tenkove Abrams” Ukrajini.

Takođe u avgustu, asortiman zarobljenih zapadnih oklopa, uključujući tenkove Abrams, predstavljen je na sajmu Army-2024 održanom u Patriot Parku nedaleko od Moskve.

Rusko ministarstvo odbrane je tokom ljeta objavilo više video snimaka na kojima se navodno vidi uništavanje tenkova američke proizvodnje. U barem nekim od ovih slučajeva, prema vojnim zvaničnicima, raspoređene su vođene artiljerijske granate Krasnopolj.

Abramsrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alex
2 dana prije

Rusi se ne znaju hvaliti ali Rusko oruzje je najbolje na svijetu.

DEBELI ĐURO-ZAGORJE
2 dana prije

Banjalučki “” Glas “” javlja da Rusi uništili 18 246 američkih tenkova Abrams !!👍👍👍

Jedini Najpraviji Zmaj!
2 dana prije

Željko, Mladen, Hiber i Debelo Krme na aparatima. 😁

FELIX
2 dana prije

NADAJMO SE DA SU TE VESTI ISTINITE SAMO TENKOVI NISU PROBLEM DOBITI CE JIH OD DRUGIH KOJI PODRZAVAJU OVAJ SUKOB, PROBLEM SU LJUDI KO CE JIM VRATITE LJUDSKE GUBITKE, JER NI NATO DOBROVOLJACA NECE BITI BESKONACAN BROJ.

Max
2 dana prije

Očekivano.

hiber
2 dana prije

S obzirom da su ti Abramsi smeće sad im mogu poslati i preostalih 8.000 komada. Inace je sve lakrdija, Rusi izgube svaki dan 4-5 tenkova, uz onih 7-8.000 zauvijek upokojenih.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI