Odobrena rezolucija o opozivu Macrona

Emmanuel Macron
19 komentara

Prijedlog o opozivu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona otklonio je veliku proceduralnu prepreku u parlamentu zemlje i bit će uvršten u fazu odbora radi razmatranja.

Koalicija Novi narodni front (NPF), koja je osvojila najviše mjesta u Narodnoj skupštini na parlamentarnim izborima ovog ljeta, ali nedovoljno da ima većinu, objavila je tu mjeru ranije ovog mjeseca, nakon što je Macron odbio svog kandidata za premijera Lucie Castets.

Umjesto toga, imenovao je bivšeg komesara EU Michela Barniera, iz desnog krila Les Républicains, koji ima samo 61 od 577 mjesta u Nacionalnoj skupštini.  Više od 80 poslanika NPF-a potpisalo je prijedlog, zadovoljavajući ustavni uslov da dobije podršku najmanje 10% od 577 članova parlamenta. Peticija NPF-a je u ponedeljak usvojena sa 12 za 10 glasova u Birou Narodne skupštine, upravnom telu Skupštine.

“Sjajne vijesti”, rekao je Jean-Luc Melenchon, lider najvećeg koalicionog partnera, France Unbowed (LFI), na X. “Odbijanje rezultata univerzalnog glasanja neće ostati bez posljedica za Macrona.”

Peticija je sada upućena Pravnoj komisiji, gdje će se morati razmotriti. Skupština je dužna da ga stavi na dnevni red u roku od dve nedelje od zaključenja odbora, kad god se to desi. Ukoliko se rezolucija nađe na dnevnom redu parlamenta, to bi bilo prvi put u istoriji Pete republike da će Narodna skupština raspravljati o opozivu šefa države, pišu francuski mediji.

Za opoziv Macrona bilo bi potrebno dvije trećine glasova u Narodnoj skupštini, odnosno 385 poslanika. Međutim, sva opozicija zajedno ima samo 364 mandata. Ukoliko bi nekako bila usvojena, rezolucija bi išla u Senat, gdje bi bila potrebna 232 glasa.

Macron je sklopio taktički savez sa NPF-om u drugom krugu parlamentarnih izbora u julu, kada se činilo da bi desničarski populistički Nacionalni skup (RN) mogao trijumfovati. Kao rezultat toga, NPF je došao na prvo mjesto sa 180 mjesta, a slijedi ga Macronov blok sa 159, dok je broj poslanika RN smanjen na 142. Republikanci (LR), koji su se podijelili oko podrške RN, osvojili su samo 39 mjesta.

Predsjednik je prvobitno odlučio da Gabriel Attal ostane premijer u tehničkom mandatu, prije nego što je 5. septembra imenovao Michela Barniera iz LR.

francuskamacronOpoziv
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gost
1 dan prije

Napokon nešto pametno iz Francuske. Ja se stvarno pitam tko normalan može glasati za njega? Ili su izbori farsa kao u SAD?
Demokracija na zapadu 🤣😭😁

Zar ne
1 dan prije

Jadni francuzi,
Nemaju sreće kao rusi, madjari, srbi, s.koreanci da imaju dobrog, stabilnog vodju koji desetljecima uspjesno vodi drzavu u nove svjetske pobjede

ime
1 dan prije

oče oslobodit one osuđene žemske koje tvrde da suprug ga ima, tj. pim pek?

Josip
1 dan prije

Kd ce se Njemacka rijesiti Solca a EU one ludakinje Ursule?

Tupko Glupko
1 dan prije

Sljedeći redovni izbori za francuskog predsjednika su tek na proljeće 2027. godine.
Uz Macrona, Scholza, UvdL na vlasti kao ključnih osoba, EU ide u smjeru propasti.

Ivana Podravec
1 dan prije

Čim prije ga se riješe -tim bolje i nek drugi puta paze koga biraju ako je uopće i moguće danas održati neke pravedne izbore i imati nekog normalnog kandidata , pogotovo u tim stupovima demokracija.

Ziv je Geza
1 dan prije

Makarona,von der lajem,stoltenberga,berbok,soljca,acu plenkovica i vucica,njonju, rajnera,sujicu,medjeda,severa itd…..moze smjeniti jedino i iskljucivo nuklearni udar i to drito u glavu, jer poznato je da stakore radijacija ne moze unistiti.

Гавран
1 dan prije

Po novinaru Ljepojeviću:
Vidljivo je distanciranje bloka SAD – V. Britanija od Evrope.

Max
1 dan prije

Najgori čovjek na čelu te države u njezinoj povijesti.

vigor komar
1 dan prije

vucic se hvali da ga makaron dobro derinjao po auspuhu!

FELIX
1 dan prije

TO NECE U SUSTINI PROMENITI STAV FRANCUSKE U SVIM POGLEDIMA.

Franjo Vinkovski
1 dan prije

Našli američki cionisti zamjenu, pa če namišljeni napoleon otiči u zaborav. Onaj tko ga zamjeni, če biti još gori psihopata. vjerojatno kakav glupi gej sa mužem transvestitom.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI