Meta zabranjuje RT

RT
6 komentara

Američki tehnološki gigant Meta, koji posjeduje Facebook i Instagram, zabranio je nekoliko ruskih novinskih mreža, uključujući RT. Od eskalacije sukoba u Ukrajini 2022. godine, Meta je sarađivao sa zabranom RT koju su nametnule EU i druge pojedine zapadne zemlje.

U saopćenju od ponedjeljka, kompanija je rekla da je deplatformiranje medijskih kuća iz njenih aplikacija uzrokovano “aktivnošću stranog smetnji” i da će se globalno implementirati u narednih nekoliko dana.

Američka vlada je prošle sedmice sankcionirala RT, a državni sekretar Antony Blinken je tvrdio da ta kuća “funkcioniše kao de facto ruka [ruske] obavještajne službe”. Moskva je taj potez nazvala činom informacionog rata, koji razotkriva američku nesposobnost da se pošteno takmiči s ruskim medijima. Američki zvaničnici izrazili su frustraciju ulogom RT-a u ponudi alternative narativima o međunarodnim poslovima koje podržava Washington.

“Jedan od razloga – a ne jedini razlog – zašto toliko svijeta nije u potpunosti podržavalo Ukrajinu kao što mislite da bi bila, s obzirom na to da je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu i prekršila pravilo broj 1 međunarodnog sistema – je zbog širokog opsega i dometa RT-a, gdje se propaganda, dezinformacije i laži šire na milione, ako ne i milijarde širom svijeta”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Jamie Rubin novinarima u petak, nakon Blinkenovih komentara. Glavna urednica RT-a Margarita Simonyan našalila se da je RT naučio od Amerikanaca, a ne od ruskih obavještajnih službenika.

“Ozbiljno? Jeste li ostali bez ogledala?” upitala je, komentarišući američke optužbe.

Meta se suočila sa pravnim problemima u Rusiji nakon što je dozvolila izuzeća u svojim pravilima koja zabranjuju govor mržnje.

Menadžment Meta presudio je da Ukrajinci imaju pravo da pozivaju na nasilje protiv Rusa i da pozdravljaju ekstremne nacionaliste koji se bore protiv Rusije na svojim platformama. Moskva je Metu označila kao ekstremističku organizaciju i zabranila Facebook i Instagram u Rusiji.

CenzuraMetaRTSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 dan prije

Tipično za zapadne vrednosti – “sloboda govora” , “demokratija” , “ljidska prava” – prevara za budale .

Protiv Sistema
1 dan prije

Di je nestala soboda medija koju zapad zdušno podupire ?

Max
1 dan prije

Sve jasno.

Schwarze Hunderte
1 dan prije

Ta … Mogu vraga zabraniti 😁 niz njihovih footage , jednostavno preuzmem pa ga ljepo konvertujem uz uklanjanje logo RT , preimenujem I re- uploadujem 😁 … Poslje zatraže da uklonim – i ja uklonim – već su linkovani i shareovani 😁 . 🍹

FELIX
1 dan prije

TO JE SVE U SMISLU DEMOKRACIJE I SVOBODE GOVORA, NEMA TOLERANCIJE OKO RASIZMA, BOZE NEDAJ DA KO STA KAZE PROTIV CRNIH ILI NJIHOVIH DELA ISTO TAKO SE NEMOZE TOLERISATI PRO RUSKA PROPAGANDA I TOME SLICNO SVOBODNO MOZETE PLJVATI PO HITLERU A I PO TRAMPU, A AKO IMA KO NESTO PROTIV PEDERA NESME NI DA PISNE MOGAO BI JOS NABRAJATI. DA BUDE SMISAO DEMOKRATCIJE JASAN ONIMA KOJIMA KOJI SU ZA DEMOKRACIJU DACU VAM PRIMER DEMOKRACIJE, PRIJE NEGO PRODZETE KONTROLU NA AERODROMIMA PISE DA SVAKO IMA PRAVO ODBIJE KONTROLU ALI ONDA NEMOZE NA AVION, TO JE I SMISAO SLOBODE U DEMOKRACIJI.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI