Saudijska Arabija imenovala uvjete za poslovanje s Izraelom

Mohammed bin Salman
10 komentara

Ništa se ne može dogoditi bez neovisne palestinske države, rekao je princ Mohammed bin Salman

Ne može biti normalizacije odnosa između Rijada i zapadnog Jeruzalema bez uspostave neovisne palestinske države, objavio je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.

Princ je ranije rekao da su pregovori između Saudijske Arabije i Izraela uz podršku SAD-a bili blizu rješenja, prije nego što je prošlog listopada izbio sukob u Gazi.

“Kraljevstvo neće prestati sa svojim neumornim radom na uspostavi nezavisne palestinske države s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom, i potvrđujemo da kraljevstvo neće uspostaviti diplomatske odnose s Izraelom bez toga”, rekao je bin Salman u srijedu.

Također je osudio “zločine izraelske okupacije” nad palestinskim narodom.

Prema dvama anonimnim izvorima koji su razgovarali s Reutersom, “normalizacija” odnosa između Saudijske Arabije i Izraela smatra se preduvjetom da Rijad osigura obrambeni pakt s Washingtonom.

Bin Salmanova najava došla je neposredno prije nego što je Opća skupština UN-a trebala glasovati o rezoluciji kojom se zahtijeva kraj izraelske okupacije palestinskog teritorija.

Izraelski veleposlanik pri UN-u Danny Danon nazvao je nacrt rezolucije “diplomatskim terorizmom” i kritizirao ga jer nije osudio napade Hamasa iz Gaze 7. listopada 2023. Američka izaslanica, Linda Thomas-Greenfield, također se usprotivila rezoluciji.

Rezolucija je pozvala Izrael da “bez odgode prekine svoju nezakonitu prisutnost na okupiranom palestinskom teritoriju”, najkasnije u roku od 12 mjeseci od sada, i izvrši odštetu Palestincima za štetu prouzročenu okupacijom. Usvojen je sa 124 glasa za, 12 protiv i 43 suzdržana.

Izrael je okrivio upad Hamasa za smrt 1200 ljudi i rekao da je još 250 uzeto za taoce. Prema ministarstvu zdravstva enklave, više od 41.000 Palestinaca ubijeno je u izraelskim vojnim operacijama od tada, dok je više od 95.000 ranjeno.

IZRAELMohammed bin SalmanPalestinasaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
12 sati prije

Napokon.

abc
9 sati prije

Sve neka mlaka upozorenja, a nitko ništa konkretno ne poduzima. Izrael čini zločine, a zapad i dobar dio arapskih zemalja to tiho odobrava ili čak javno ignorira.

Deda
9 sati prije

pomalo se priprema teren za rat muslimana i izraela, ishod se već sada zna…

Protiv Sistema
8 sati prije

Čak i Saudijska Arabija pokazuje da ima kičmu

Evid
4 sati prije

UN je leglo džihadista . Konstantno nasrću na Izrael ali neće uspjeti ništa osim da im popuse kurac

Pero
4 sati prije

Malo se kao kozojebi zabrinuli za “svoje”.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI