Ruska proizvodnja dronova će se desetostruko povećati

Putin
17 komentara

Ruska vojska će 2024. godine dobiti deset puta više bespilotnih letjelica nego prethodne godine, najavio je predsjednik Vladimir Putin u četvrtak na sastanku Vojno-industrijske komisije zemlje o razvoju sistema bespilotnih letjelica.

Predsjednik je naveo da su 2023. godine Oružane snage Rusije dobile skoro 140.000 dronova različitih tipova i da je njihova proizvodnja od tada značajno porasla. “Ove godine planirano je da se proizvodnja dronova poveća nekoliko puta, tačnije skoro deset puta”, rekao je Putin.

On je rekao da se širi asortiman bespilotnih sistema, kao i da se razvijaju i bespilotne čamce.

“Ključni zadatak je proizvodnja širokog spektra bespilotnih letjelica i što je brže moguće uspostaviti serijsku proizvodnju takve perspektivne tehnologije”, objasnio je Putin i dodao da je potrebno “potpuno zadovoljiti” potrebe oružanih snaga i povećati proizvodnju dronova i tehničko-taktičke karakteristike bespilotnih letjelica, što uključuje aktivno uvođenje elemenata umjetne inteligencije.

“Uporedo s razvojem dronova, potrebno je tražiti sredstva za njihovo elektronsko i konvencionalno uništavanje. Time ćemo spasiti živote našeg vojnog osoblja, civila i pouzdanije zaštititi vojnu opremu, civilnu infrastrukturu i kritično važne objekte”, rekao je predsjednik.

Putin je naveo da će se projektovanje, testiranje i serijska proizvodnja bespilotnih letelica odvijati u specijalnim naučnim i proizvodnim centrima, od kojih je 48 planirano da se stvori širom zemlje do 2030. godine.

Ranije u četvrtak, predsednik je lično posetio Specijalni tehnološki centar (STC) u Sankt Peterburgu koji je specijalizovan za proizvodnju bespilotnih letelica, sistema za elektronsko ratovanje i komunikacija.

Putin je takođe pregledao izložbu robota koji su već isporučeni ruskim snagama na prvoj liniji fronta i prikazano mu je nekoliko primera kamikaza dronova, izviđačkih sistema i maketa municije.

Putinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BosBrod
6 sati prije

Bog I Hrvati i Majka Rusija

Zar ne
5 sati prije

Svanuo je jos jedan lijepi suncani dan 😀😀😀
Po teadiciji,
Neki će uzivati u ljepoti života,
Raditi, stvarati, razveseljavati..
Neki će opet svoju jad I bijedu kompenzirati besposlicarenjen na netu,
A neki će se potruditi zagorcati tudje zivote I velicati iste takve
Nalazeci srecu u tudjoj nesreci kad su već toliko jadni da im je draze povuci druge u blato kad se već sami ne mogu izvuci iz govna

Let it
4 sati prije

Nema problema natovci ce 100X vise povecati.

NOME
3 sati prije

….dronovi, starlink, tisuće satelita u orbiti, AI, nano tehnologija….sve implementirano i iskušano u ratu u ukraini, a u miru u kini…..još pokoja finesa i globalistički kavez je spreman za upotrebu….

Lucija, prva
57 minuta prije

Bravo Putko.

U Ukrajinu se ušlo samo sa 2000.

Mada je bilo potpuno jasno još u Ngorno Karabahu koji je značaj dronova. Iako samo Barjaktara (?)

I ovo ti je super:
“Specijalni tehnološki centar (STC) u Sankt Peterburgu koji je specijalizovan za proizvodnju bespilotnih letelica, sistema za elektronsko ratovanje i komunikacija.”

Ne bi li to moglo negdje istočnije možda?

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI