Zelenski će smijeniti više visokih zvaničnika odbrane

Kiril Budanov
30 komentara

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski planira da smijeni ministra odbrane Rustema Umerova i šefa vojne obavještajne službe Kirila Budanova, objavila je u petak ukrajinska novinska stranica Strana. Izvještaj dolazi manje od dvije sedmice nakon što je Zelenski smijenio polovinu ministara u zemlji.

Prema Strani, i Umerov i Budanov su pali u nemilost šefa kabineta Zelenskog, Andreja Jermaka.

„Činjenica je da postoji ozbiljna tenzija između Budanova i [Jermaka]“, rekao je anonimni izvor za novinsku stranicu, opisujući Budanova kao „jednog od retkih preostalih uticajnih ljudi u užem krugu Zelenskog koji su alternativa Jermaku“. Izvor nije spomenuo nikakav sukob između Umerova i Jermaka, ali Strana tvrdi da je ministar odbrane nedavno pao u nemilost prozapadnih medija i aktivista u Kijevu.

Budanov je od 2020. godine vodio Ukrajinsku Glavnu direkciju vojne obavještajne službe. Umerov je bio ministar odbrane od prošlog septembra, kada je njegov prethodnik Aleksej Reznikov smijenjen nakon katastrofalne ljetne kontraofanzive ukrajinske vojske protiv ruskih snaga. Tokom cijelog sukoba s Rusijom, Zelenski je obično odgovarao na neuspjehe na bojnom polju čišćenjem visokih vojnih i političkih lidera. Među očišćenima je i bivši vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni, koji je kao i Reznikov smenjen nakon neuspele kontraofanzive.

Još jedan talas otpuštanja dogodio se ranije ovog mjeseca, kada je sedam ministara u vladi i više drugih zvaničnika smijenjeno sa svojih pozicija. Među ubijenima su ministar inostranih poslova Dmitrij Kuleba i potpredsednica vlade za evropske integracije Olga Stefanišina.

Dok su masovna otpuštanja uslijedila nakon što je ukrajinska prekogranična ofanziva na rusku oblast Kursk zaustavljena i ruske snage su dalje napredovale u Donbasu, neki analitičari su čistku vidjeli kao pokušaj Yermaka da koncentriše vlast zamjenom ministara – koje imenuje parlament – sa ličnostima lojalnim kancelariji Zelenskog.

Otpuštanja su na Zapadu viđena kao dokaz “sve veće disfunkcije” unutar vlade Zelenskog, navodi The Economist . Zelenski je, međutim, insistirao da je rekonstrukcija kabineta neophodna kako bi se “dala nova snaga” državnim institucijama.

Kiril BudanovukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tango
6 sati prije

Kad ti zeljo dolazis na red ti ces izgleda u najboljem slucaju s lisicama na rukama biti smijenjen.

Zar ne
6 sati prije

Putinova kriza poznih godina napravili 1.000.000 mrtvih sa obadvije strane

Daj, objavi svoju adresu da ti ekipa upadne u dvoriste , prebije tebe I obitelj, pa dogovorite podjelu imovine
Razlog?
Ekipa misli da se ti ne ponasas dobro prema svojoj zeni I djeci

Zar ne
6 sati prije

Putinova kriza poznih godina napravili 1.000.000 mrtvih sa obadvije strane

Daj, objavi svoju adresu da ti ekipa upadne u dvoriste , prebije tebe I obitelj, pa dogovorite podjelu imovine
Razlog?
Ekipa misli da se ti ne ponasas dobro prema svojoj zeni I djeci

Tupko Glupko
5 sati prije

Uzurpator vlasti uklanja sve najodanije i najpoznatije suradnike.
Nitko ne smije ugroziti njegovu veličinu.
U stvari, radi sve ono što mu Washington i London narede.
Jer da nije tako, već bi bio bivši.
Lako moguće da u igrokazu neki novopostavljeni ministar obrane, jastreb ‘potjera’ Zelenskog iz Ukrajine, proglasi se glavnim i izazove ratni kaos u Europi.

burt
5 sati prije

Budanov je simbol otpora

Zar ne
5 sati prije

ussia’s funding agencies and institutions contributed around 4.5% to the LHC experiments’ combined budget; this is now covered by other members of the collaborations.

BLtiho
5 sati prije

Veliki napad na Rusiju, sve gori! Pogođeno glavno skladište municije, tamo su bile rakete koje je Kim poslao Putinu?!
Podeli vest

Ukrajina je noćas izvela masovni napad dronovima na Rusiju, a prema prvim informacijama, pogođeno je jedno od najvećih skladišta artiljerijske municije Rusije u Tihorecku u Krasnodarskoj oblasti.

BLtiho
5 sati prije

Putin aktivirao “mašinu za mlevenje mesa”: Dobrovoljci padaju kao muve, detalji su strašni, statistika jezivaDo sada su identifikovali imena 70.112 ruskih vojnika koji su poginuli u Ukrajini, ali se veruje da je pravi broj značajno veći. Neke porodice ne žele javno da pričaju o smrti svojih najmilijih.

žile29
4 sati prije

Hahahab jel moguce da je isto Hitler radio kad je nacisticka njemacka tonila sve glubje i glubje

4 sati prije

Prije par dana kindzal je upao upravo u
Glavnu direkciju vojne obavještajne službe.

Josip
4 sati prije

Kada ce Ukrajinci smijeniti zidovsku svinju Zelenskog? Koliko ih je pobio i glupani jos ne shvacaju sto im radi iz americke guzice?

denis penis
1 sat prije

ovaj masni je odavno za otpis

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI