Nema prekida vatre u Gazi prije izbora u SAD-u

Gaza
7 komentara

Izrael i Hamas možda nikada neće pristati na dogovor, rekao je američki dužnosnik za WSJ

Američki predsjednik Joe Biden neće moći okončati rat Izraela i Hamasa prije nego što napusti dužnost, rekli su američki dužnosnici Wall Street Journalu. Biden je mjesecima tvrdio da je dogovor blizu.

SAD, zajedno s posrednicima iz Katara i Egipta, već mjesecima pokušavaju osigurati sporazum prema kojem bi Hamas oslobodio svoje preostale izraelske taoce u zamjenu za to da Izrael oslobodi stotine palestinskih zatvorenika i okonča svoju vojnu operaciju u Gazi.

Hamas i Izrael međusobno su se optuživali za odbacivanje više prijedloga o prekidu vatre do danas, a palestinski militanti inzistiraju na potpunom povlačenju Izraela iz enklave. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pod pritiskom je svojih tvrdolinijaških koalicijskih partnera da ne napušta Gazu dok Hamasova zapovjedna struktura ne bude uništena.

“Nikakav dogovor nije neizbježan”, rekao je anonimni američki dužnosnik za WSJ u srijedu, dodajući: “Nisam siguran da će se ikada postići.”

Hamasovo očito pogubljenje šest talaca prošlog mjeseca i izraelsko očito sakaćenje tisuća članova Hezbollaha eksplodirajućim dojavljivačima u Libanonu ovog tjedna dodatno su ugrozili dogovor, rekli su novinama američki i arapski izvori.

“Sada nema šanse da se to dogodi”, rekao je dužnosnik jedne arapske zemlje. “Svi su na čekanju do poslije izbora. Ishod će odrediti što se može dogoditi u sljedećoj administraciji.”

Pod pritiskom propalestinskih naprednjaka unutar svoje stranke, Biden je mjesecima obećavao primirje. “Bliže smo nego što smo ikad bili” dogovoru, rekao je u kolovozu, dodajući da je njegova administracija uključena u “intenzivne napore da sklopi ovaj sporazum”.

Drugi članovi Bidenove administracije izdali su slične optimistične izjave, a državni tajnik Antony Blinken je prije dva tjedna tvrdio da su se Izrael i Hamas složili s “više od 90 posto” nacrta sporazuma. Unatoč nedavnoj eskalaciji Izraela protiv Hezbollaha, glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh rekla je novinarima u četvrtak da “ne vjerujemo da se dogovor raspada”.

Visoki izraelski dužnosnik ustvrdio je u četvrtak da je Zapadni Jeruzalem spreman okončati svoju operaciju u Gazi i ponuditi siguran prolaz iz enklave za čelnika Hamasa Yahya Sinwara, u zamjenu za to da militanti oslobode sve preostale taoce odjednom i polože svoje oružje. Međutim, izraelski ministar obrane Yoav Gallant kasnije je rekao da ni on ni izraelski pregovarački tim nisu čuli za ovaj plan, dok su izraelski stručnjaci primijetili da vodstvo Hamasa vjerojatno neće pristati na razoružanje i progon.

gazaHamasIZRAELPalestinapregovoriSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
10 sati prije

A ako dođe Trump nece biti ni Gaze ni Libanona.

borjana
9 sati prije

Do kuda je ovaj svijet došao kada se prekid jednog genocida može dovesti u svezu nekakvih izbora u nekoj državi?!?
I nikoga da spriječi izraelsku zločinačku vlast u počinjenju neviđenog zločina 21-og stoljeća nad stanovništvom male Geze, i sve to nije dovoljno, nego sada idu i na Libanon, jednako kao i Gaza potpuno nezaštićen protiv izraelskog zločinačkog ratnog stroja.

Max
8 sati prije

Neće ga ni biti. Čini se genocid koji neće biti zaustavljen.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI