Razgovor o nuklearnoj eskalaciji ‘neprikladan’

Sergei Lavrov
30 komentara

Rusija ne želi da započne nuklearni rat i smatra da je “neprikladno” da se njena upozorenja o eskalaciji ukrajinskog sukoba prikazuju kao namjera upotrebe atomskog oružja, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Strahovi od eskalacije između Rusije i NATO-a jačaju se posljednjih sedmica, jer su zapadne države intenzivirale razgovore o tome da se Ukrajini dopusti izvođenje raketnih udara duboko na ruskoj teritoriji. Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije ovog mjeseca upozorio je da će takva dozvola biti shvaćena kao direktna umiješanost Zapada u sukob i da će naići na odgovarajući odgovor. Njegove riječi su neki shvatili kao da je Moskva spremna da rasporedi nuklearno oružje .

U intervjuu za Sky News Arabia, Lavrov je upitan da li je to tako. Ministar je odgovorio da, iako Rusija zaista ima “oružje koje bi imalo ozbiljne posljedice za rukovaoce ukrajinskim režimom” – znači SAD i njihove zapadne saveznike – ona ne želi da ga koristi.

“Razgovaramo o crvenim linijama, računajući na to da će naše ocjene i izjave čuti pametni ljudi koji odlučuju. Tvrditi da ćemo sutra, ako sutra neko ne uradi ono što tražimo, pritisnuti ‘crveno dugme’, neprimjereno”, rekao je ministar i dodao da vjeruje da zapadni donosioci odluka to razumiju, jer “niko ne želi nuklearni rat”.

Lavrov je naglasio da Moskva također ne želi eskalaciju ukrajinskog sukoba koja bi uvukla Zapad kao direktnog učesnika, ali je ponovio da bi to neizbježno bio slučaj ako Kijevu bude dozvoljeno da koristi oružje dugog dometa duboko u Rusiji.

“To bi bio direktan rat NATO-a protiv Rusije… NATO već vodi rat protiv Rusije, ali to je hibridni rat kroz ruke Ukrajinaca. Ako je riječ o raketnom oružju dugog dometa, svima je jasno da sami Ukrajinci neće moći da ga koriste”, naveo je on, pojašnjavajući da zadaci poput navođenja cilja, prikupljanja podataka sa satelita i formiranja zadataka leta mogu samo obavljaju stručnjaci iz zemalja koje proizvode određeno oružje.

Lavrov je dalje optužio zapadne zvaničnike koji ozbiljno razmišljaju o tome da dozvole Ukrajini da vrši neselektivne napade na Rusiju da imaju “razmišljanje djeteta” koje se igra sa šibicama.

Iako još uvijek postoje ograničenja za ukrajinsku upotrebu nekih sistema dugog dometa zapadne proizvodnje, Kijev ih je već više puta koristio za gađanje ruske teritorije, uglavnom gađajući civile na Krimu i Donbasu. Međutim, prošlog mjeseca su SAD i Velika Britanija sugerirale da bi mogle dozvoliti korištenje ovog oružja za gađanje ciljeva dublje u međunarodno priznatu rusku teritoriju. Evropski parlament je ranije ove sedmice usvojio rezoluciju kojom se poziva EU da dozvoli Ukrajini da napadne duboko unutar Rusije oružjem koje je isporučio Zapad.

LavrovNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mačak
6 sati prije

A da se Lavov I Medvedev dogovore, usklade priče 😀

Mačak
6 sati prije

Ustvari,
To je potvrda da rakete dolaze
Rusko mahanje atmomima nije dalo efekta, blef nije uspio,
Sad treba povuci novu Crvenu liniju

Mačak
5 sati prije

I ovaj se bori, jos od Gline

Kosovo i Metohija će biti najvažniji deo mojih razgovora a svetskim liderima i tražiću podršku svuda kako bismo obezbedili opstanak našeg naroda.

Nastavljam da se trudim, radim i borim za Srbiju, jer ona nije samo moj posao, Srbija je moj život – stoji u objavi.

5 sati prije

Ovo je psihološki rat – Rusija je toliko puta ponovila da Ukrajinci ne mogu sami da koriste dalekometne rakete i da njihova upotreba znači direktno učešće NATO država da je ta tvrdnja ušla u glave većini svetske populacije tako da će se njihov odgovor raketiranjem NATO komandnih centara na njihovoj teritoriji prihvatiti kao nešto sasvim očekivano.

A Fašington jedva čeka da Rusi bace makar petardu (proceniće oni da je petarda izuzetno opasna po psihološko stanje kućnih ljubimaca koji bi bili u okolini što je, naravno, napad na njihove vrednosti i način života) pa da protiv njih gurnu ma front Poljake, Nemce, Rumune…

Lucija, prva
5 sati prije

Faca mu izgleda kao da je neko prdnu u nju.

Гавран
3 sati prije

Rimski klozeti su bili neki oblik portala.
Kao i sada, zajedno su sr*li pr*eli i tračarili

Mačak
2 sati prije

Uf,
Muci vas istina??
Cenzura ipak.radi cim je Financijer spomenut 😀😃🙂

tihobl
1 sat prije

Lavov je izjavio da imaju dovoljno nenuklearnog oruzja za odgovor i da ne trebakoristiti nuklearno.

Subaru avatar
1 sat prije

A što rese ovaj varanikus.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI