‘Samit mira’ predvođen Zelenskim prevara

Zakharova
8 komentara

Rusija neće prisustvovati predloženom drugom “mirovnom samitu” koji promovira Ukrajina kasnije ove godine, upozorila je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Ona je insistirala da će događaj biti zasnovan na takozvanoj  „formuli mira“ Vladimira Zelenskog – koju je on preimenovao u svoj „Plan pobjede“ – i da će nastojati da Moskvi nametne ultimatum. Obraćajući se novinarima u petak u Kijevu, Zelenski je pozvao Zapad da podrži Ukrajinu koliko god je to moguće, kako bi se sukob konačno okončao 2024. godine.

Prije rebrendiranja svojih prijedloga, ukrajinski lider je ranije rekao da želi da Rusija bude “za stolom”  tokom njegovog sljedećeg “mirovnog događaja” s obzirom da većina međunarodne zajednice podržava ovu ideju. Zakharova je, međutim, odbacila takvu ideju. „Ovaj proces sam po sebi nema nikakve veze sa rešavanjem [sukoba]“, rekla je ona, nazvavši ga „prevarom Anglosaksonaca i njihovih ukrajinskih marioneta“, rekla je ona novinarima u subotu.

“Takozvani drugi samit ima isti cilj – progurati apsolutno neodrživu ‘formulu Zelenskog’ kao beskompromisnu osnovu za rješavanje sukoba, pridobiti globalnu većinu da ga podrži i u njegovo ime predstavi Rusiji ultimatum za kapitulaciju. Nećemo učestvovati na takvim ‘samitima’.”

Portparolka je naglasila da Rusija ne odbacuje ideju diplomatskog rešenja, naglasila je, i da je spremna da razgovara o “zaista ozbiljnim predlozima koji uzimaju u obzir situaciju na terenu” i uslove za razgovore koje je izneo predsednik Vladimir Putin u junu. . Ruski lider je rekao da će Moskva odmah započeti pregovore kada Kijev počne da povlači trupe iz ruskog Donbasa, kao i iz oblasti Herson i Zaporožje i obaveže se na neutralnost, demilitarizaciju i denacifikaciju.

Moskva je takođe rekla da neće razgovarati sa Kijevom sve dok nastavi da zauzima deo Kurske oblasti i cilja tamošnje civile.

Zaharova je, međutim, primetila da Kijev i Zapad „ne razmišljaju o miru… Treba im rat. To potvrđuju razbojnička invazija ukrajinske vojske u Kursku oblast i zahtjevi Zelenskog da mu se dozvoli da udari duboko u Rusiju oružjem dugog dometa NATO-a. Ovo je nastavak terora nad stanovništvom naše zemlje. Nećemo razgovarati sa teroristima.”

Prvi „samit mira“ održan je u Švajcarskoj u junu, na koji Rusija nije bila pozvana. Događaj se vrtio oko nekoliko tačaka navodne formule mira Zelenskog, ali se nije doticao nekih od ključnih zahtjeva Kijeva prema Rusiji, uključujući povlačenje potonjih trupa sa teritorije koju Ukrajina tvrdi kao svoju.

Putin je taj događaj nazvao zapadnjačkim trikom kako bi se stvorila iluzija globalne antiruske koalicije i skrenula pažnja s korijena sukoba.

Zelenski je u petak objavio da je pripremio “Plan pobjede” koji će ove sedmice dostaviti svom najvažnijem sponzoru, američkom predsjedniku Joeu Bidenu. Prema Zelenskom, da bi njegova shema bila održiva, pokrovitelji Kijeva moraju donijeti “brze odluke” između oktobra i decembra ove godine.

rusijaSamit Miraukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
5 sati prije

Ova zadnja rečenica američkog trbuhozborca Zelenskog u tekstu rječito govori da Biden želi Europu gurnuti u rat sa Rusijom do kraja ove godine.

Rex
4 sati prije

Iza Ukrajine su Anglo-Saxon svijeta Koji zelu zavladati svijetom.

Max
3 sati prije

Sasvim očita uh Zaharova.

Bruno
2 sati prije

10 miliona Rusa iz Ukrajine neće se vratiti u Ukrajinu, 5 miliona Ukrajinaca se neće vratiti u Ukrajinu, 1 milion ih je blebno ušima o ledinu i milion kljakavih,10 miliona penzionera, 15 milona žena. Ko će im raditi, ko će obnavljati Ukrajinu. Hrabri ratnik Plijenković ZNA. Migranti, koji će usput ostati u Ukrajini i oploditi Ukrajinke. Za 50 godina noviu rat. Vjerojatno Plijenković ima registriranu firmu u Belgiji za najam radnika.

Mačak
2 sati prije

Stara slika
Nove slike pokazuju debela podbuhlu damu
Valjda i ona ima problem toliko lupetati
Udara na zivce

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI