Egipat upozorava na ‘sveopći regionalni rat’

Izrael bombarodavanje Gaze
39 komentara

Ministar vanjskih poslova Badr Abdelatty okrivio je “provokativne” akcije Izraela za podizanje napetosti u regiji

Eskalacija između Izraela i libanonske oružane skupine Hezbollah mogla bi izazvati pravi regionalni rat, upozorio je egipatski ministar vanjskih poslova Badr Abdelatty uoči godišnjeg sastanka svjetskih čelnika u sjedištu Ujedinjenih naroda.

Napetosti između židovske države i Hezbollaha su porasle nakon što su tisuće elektroničkih uređaja eksplodirale diljem Libanona prošli tjedan, u tajnom napadu za koji se vjeruje da ga je orkestrirao Izrael. Dok su Hezbollah i Izrael rutinski razmjenjivali vatru od početka sukoba u Gazi, prošli su tjedan obilježili daleko žešći zračni udari između njih dvojice.

“Postoji velika zabrinutost zbog… mogućnosti eskalacije u regiji koja bi dovela do sveopćeg regionalnog rata”, rekao je Abdelatty za AFP u intervjuu objavljenom u petak. Nedavni nagli porast neprijateljstava “negativno je utjecao” na pregovore o prekidu vatre u Gazi, dodao je.

Egipat, Katar i SAD imaju “potpunu odlučnost” da nastave s naporima u postizanju sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca između Hamasa i Izraela, rekao je prvi diplomat.

“Sve komponente posla su spremne. Problem je nedostatak političke volje na izraelskoj strani.”

Abdelatty je okrivio “provokativnu” izraelsku politiku za nedavni porast nasilja s Hezbollahom, koji je obećao podršku Palestincima. Egipat razgovara s međunarodnim saveznicima o “važnosti rada na zaustavljanju eskalacije i zaustavljanju unilateralne i provokativne politike koju Izrael provodi”, dodao je Abdelatty. Širi regionalni sukob “ne služi interesima niti jedne strane”, naglasio je.

Izrael tvrdi da je ubio dva glavna zapovjednika Hezbollaha i desetak drugih časnika u zračnom napadu prošlog tjedna. Militantna skupina potvrdila je smrt dvojice svojih visokih časnika.

U nedjelju je načelnik Glavnog stožera Izraela, Herzi Halevi, rekao da je vojska prošlog petka napala Hezbollah kao preventivnu mjeru, optužujući paravojnu skupinu da planira napad velikih razmjera sličan onome koji je Hamas izveo u Izraelu 7. listopada. štrajk je bio “također poruka cijelom Bliskom istoku i šire”, jer Izrael zna “kako doći do svakoga tko prijeti građanima Države Izrael”, rekao je Halevi.

Hamas je napao Izrael 7. listopada, ubivši oko 1200 ljudi i uzevši 251 taoca, prema izraelskim dužnosnicima. Hamas je oslobodio više od 100 zarobljenika kao dio sporazuma u studenom prošle godine. Pregovori o prekidu vatre i oslobađanju talaca se nastavljaju, iako nije jasno koliko je preostalih talaca još živo. Do danas je više od 41.000 Palestinaca ubijeno u posljedičnoj izraelskoj vojnoj operaciji, prema Ministarstvu zdravstva Gaze.

Badr AbdelattyEgipatIZRAELnapetostiRat
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
9 sati prije

Koja crna komedija. Egipat postuje sporazum sa Izraelom a i rat moze ući samo ako koji palestinac slučajno izbjegne u Sinaj sto je odgovornost Izraela koji drži granične prelaze. Saudijci ionako mrze palestince jer su ugrozili njihovu viziju puta svile. Kuvajt jer su podržali Sadama. Jordanci su podjeljeni na svoje palestince i beduine, ali beduini ce pobiti sve palestince do jednog, uključujući i kraljicu ako samo jos jednom pokušaju svrgnuti hašemitskog kralja, u prozivnom ce postati alternativna palestinska država ali bez beduina. Već je objašneno zašto Iran i Turska ne mogu biti ozbiljno u tom ratu. Ostaju Sirija i Libanon. Sirija i nije vise država jer predsjednik kontrolira palaču i tvornicu amfitamina. Kraj Libanona je zapoceo kada su kršćanski primili palestinske izbjeglice a ovi nisu imali pametnija posla nego odmah izazvali građanski rat zahvalnosti. Od tada su malo, pomalo, svi digli ruke i Francuzi, i Saudijci a sada i Iran.… Čitaj više »

Max
9 sati prije

Koji bi mogao prerasti i u svjetski rat.

Subaru avatar
8 sati prije

Čuj ovi varani se javljaju.

M.r H.F
8 sati prije

Ma samo serinjate već godinu dana i ti Sisi i onaj erdogan …. nema raširiše vas Židovi !!🫤🙁

tihobl
6 sati prije

Znaci trebao bi rezervisati ljetovanje u Egiptu. Procicu jeftinje nego u Izraelu.

ady
4 sati prije

sad se pitam .. da li sam upravo procitao Logicno ili Jutarnji ? sta vi mislite ?

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI