SAD šalje dodatne trupe usred izraelskih napada na Libanon

Napad Izraela na Libanon
37 komentara

IDF se priprema za “sljedeće faze” svoje vojne operacije protiv Hezbollaha

SAD raspoređuje “mali broj” dodatnih trupa na Bliski istok nakon što je Izrael pokrenuo vojnu operaciju velikih razmjera protiv Libanona, opisanu kao najsmrtonosniju od rata između Izraela i Hezbollaha 2006. godine.

Glasnogovornik Pentagona, general bojnik Pat Ryder najavio je potez u ponedjeljak, ali je odbio dati dodatne pojedinosti o broju ili misiji američkih trupa.

“U svjetlu povećanih napetosti na Bliskom istoku i zbog velikog opreza, šaljemo mali broj dodatnog američkog vojnog osoblja naprijed kako bismo pojačali naše snage koje su već u regiji”, rekao je Ryder. “Ali iz operativnih sigurnosnih razloga, neću komentirati niti iznositi pojedinosti.”

SAD trenutno ima oko 40.000 vojnika stacioniranih na Bliskom istoku, zajedno s nekoliko mornaričkih ratnih brodova i nosača zrakoplova, uključujući USS Harry S. Truman i USS Abraham Lincoln. Sredstva su postavljena na više lokacija kako bi odgovorila na potencijalne napade protiv Izraela ili američkih interesa.

Višemjesečne napetosti između Izraela i Hezbollaha eskalirale su prošlog tjedna kada su tisuće dojavljivača i drugih komunikacijskih uređaja koje koristi Hezbollah istovremeno eksplodirale, ubivši najmanje 37 ljudi i ranivši oko 3000, uključujući djecu. U petak su izraelski zrakoplovi bombardirali Beirut, ubivši Ibrahima Aqila, višeg zapovjednika Hezbollaha. Hezbollah je uzvratio lansiranjem desetaka raketa na Izrael i objavom “otvorene bitke obračuna” u nedjelju.

Izrael je u ponedjeljak pokrenuo vojnu operaciju velikih razmjera protiv Hezbollaha, nazvanu “Sjeverna strijela”, u kojoj IDF tvrdi da je pogodio “otprilike 1.600 terorističkih ciljeva Hezbollaha” u višestrukim napadima na južni Libanon i dolinu Bekaa.

“Napadamo mete i pripremamo se za sljedeće faze, koje ću uskoro razraditi”, objavio je u ponedjeljak načelnik Glavnog stožera Izraela Herzi Halevi. “U biti, ciljamo na borbenu infrastrukturu koju je Hezbollah gradio zadnjih 20 godina. Ovo je vrlo značajno.”

Do kraja dana u izraelskim napadima poginule su najmanje 492 osobe, uključujući 35 djece i 58 žena, a ranjeno je 1.645, prema najnovijim podacima libanonskog ministarstva zdravstva.

Američki ministar obrane Lloyd Austin tijekom vikenda je više puta razgovarao sa svojim izraelskim kolegom Yoavom Gallantom, dok je američko veleposlanstvo u Libanonu pozvalo američke građane da napuste zemlju.

U međuvremenu, SAD traži političko “odstupanje” i za Izrael i za Hezbollah kako bi se smanjile napetosti i spriječio sveobuhvatni rat, rekao je neimenovani visoki dužnosnik State Departmenta za više medija u ponedjeljak. SAD će navodno raspravljati o “konkretnim idejama” za obnovu mira sa saveznicima i partnerima na godišnjem sastanku Opće skupštine UN-a.

HezbollahIZRAELLibanonSADTrupe
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
3 sati prije

Van teme:
:
Руски амандман о забрани употребе електричних апарата у домаћинству у терористичке сврхе blokiran na generalnoj sednici UN.Руски амандман подржале су ДНРК, Сирија, Судан и Иран.
143 zemlje glasale protiv amandmana.

Zeljko
3 sati prije

SJEDINJENE Američke Države ne podupiru eskalaciju sukoba koja se događa posljednjih dana između Izraela i Hezbolaha, rekao je visoki dužnosnik State Departmenta, a prenosi Reuters.

S druge strane šalju dodatne trupe i daju financijsku pomoć kao i u oružju . To je politika Amerike koju već duže gledamo i u genocidu u Gazi . Sve poznato.

NOME
3 sati prije

…..evo već plovi uss truman prema blisistoku, a uss lincoln je u omanu….muslimanske zemlje se konsolidiraju, ako je to uopće moguće….nažalost nebu dobro…..ukrajinu su uništili i ispraznili, sad mi ideja da budu tam preselili blisistok nije više u kategoriji bajke…..

Zar ne
3 sati prije

Za sve ljubitelje ratnih zbivanja idite na stranicu Bitchute i utipkajte u tražilicu IstinaSamoIstina i otvoriti će vam kanal pa gledajte

trolling queen
2 sati prije

“Kinesko veleposlanstvo u Izraelu zatražilo je od svojih građana da napuste zemlju i vrate se u Kinu u priopćenju u nedjelju navečer.
Veleposlanstvo je dodalo da kineski građani za sada ne bi trebali putovati u Izrael.”

eks
1 sat prije

Nema rata , ili bilo kakvog vojnog sukoba , u svetu , u koji nisu umešane USA . Ili su direktno u njemu , ili učestvuju preko proksi vojske . USA je imperija zla .

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI