Ruska vakumska bomba uništila ukrajinsku instalaciju

Ruska vakumska bomba
26 komentara

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je u utorak video-snimku, kako tvrdi, vazdušnog napada bombom ODAB-1500 na ukrajinsku privremenu tačku razmeštanja u blizini grada Kupjanska u oblasti Harkov.

Termobarična municija, kolokvijalno poznata kao ‘vakumska bomba’, očigledno je direktno pogodila zgradu u kojoj su smještene ukrajinske snage, pokazuju snimci dronova za nadzor koje je objavila vojska. Zgrada, koja se očigledno nalazi na osamljenom poljoprivrednom mestu, potpuno je uništena u velikoj eksploziji.

U napadu je uništeno do 40 “ukrajinskih militanata” i pet vojnih vozila, prema procjeni ruskog Ministarstva odbrane. Zračna municija je očigledno bila opremljena univerzalnim modulom za korekciju i navođenje (UMPK). Tokom sukoba, Rusija je sve više koristila komplete za nadogradnju sa krilima za starije bombe slobodnog pada, koje takvu municiju pretvaraju u visoko precizno oružje.

UMPK su se u početku koristile s manjim visokoeksplozivnim bombama kao što su FAB-250 ili FAB-500, a kompleti za nadogradnju su ih na kraju pretvorili u specijaliziranu municiju, uključujući termobarične ODAB-1500 i kasetne RBK-500 bombe. Ove godine, kompleti su prilagođeni većoj municiji, uz ponovnu upotrebu masivnih, tri tone, visokoeksplozivnih bombi FAB-3000 opremljenih UMPK-ima, uočenih od sredine juna.

ODAB-1500rusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 sati prije

Vaznija je vijest da rusi fabiraju Zaporizje. Ukropi se piyaju kad ce polupati mostove.

Украјински извори су почели да пишу како Угљедар и није толико важан.
Rusi su ga stavili u potkovu i sad unistavaju 72. brigadu. Cilj im je unistiti jednu od najjacih NATO brigada. Grad bez jake brigade ni Kijevu nije vazan.

tihobl
3 sati prije

Украјинци који немају среће и сада се налазе у Угљедару, траже од своје команде помоћ у напуштању града, али судећи по информацијама са руске стране, извлачење није успело. Главни пут за повлачење Оружаних снага Украјине, пут за Богојавленку, је под ватреном контролом руских трупа. Паралелно, у току је борбени рад на даљинском минирању путева за бекство кроз поља. Пут руској пешадији праве ваздухопловне бомбе ФАБ, ракетна артиљерија, тешки вишецевни ракетни бацачи, дронови итд. Све то сада пада на главе украјинског гарнизона у Угљедару и околини, јавља Поддубни.

Subaru avatar
3 sati prije

Babiću sam priue tri godine pisao što rusi ne koriste foab a ne ovu petardu.

Lucija, prva
2 sati prije

Moj je tajo po bosni osvajo…

eks
2 sati prije

Poraz NATO-Ukro snaga je neizbežan. To shvataju i najokoreliji rusofobi u vojnim i političkim strukturama zapada i veoma su nervozni. Traže način da se izvuku a da ne priznaju poraz. Medjutim , to je očigledno. Ipak , USA-NATO i ceo Zapad imaju jednu pobedu – pobedili su u medijskom ratu, lažima i dezinformacijama . Javnost na zapadu ne zna istinu o uzrocima rata u Ukrajini i o stanju na frontovima duž Ukrajine. Oni i dalje žive u iluzijama o pobedi Ukrajine , o zlim Rusima , ali sve više ima onih koji dodju do istinitih informacija i to mnogo nervira vladare USA-NATO i Zapada u celini. Hitlerov plan “Drang nach Osten” , u realizaciji USA-NATO propao je .

tihobl
2 sati prije

Ukrajinci su nocas ostvarili jednu vaznu pobjedu – uspjeli su zazueti fafbriku agregata u Volcansku i izbaciti ruse iz nje (Bualov se do sada bar 10 puta pohvalio da je oslobodio fabriku, a sad je istinski uspio).
A onda su rusi tosirali rusevine fabrike i sprzili sve.

Max
1 sat prije

Razoran napad.

eks
56 minuta prije

Takoreći do juče , Ukro – zvaničnici, kako političari, tako i vojni zvaničnici, tvrdili su da Ugljedar neće biti nikako predat Ruskim snagama, jer je to strateški važno logističko čvorište. Danas je druga “pesma” . Iz Ukrajinskih izvora plasira se teza da Ugljedar nije strateški važan. Očito je počela psihološka priprema javnosti za pad Ugljedara.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI