Ukrajina ima ‘problema’ sa svojom nacističkom prošlošću

Andrzej Duda
64 komentara

Ukrajina ima “problema” sa svojom istorijom, rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda, ističući saradnju Kijeva s nacističkom Njemačkom i njegovu umiješanost u holokaust tokom Drugog svjetskog rata.

U intervjuu za Polsat News u ponedjeljak, poljski lider je ukazao na  “teške teme” između Varšave i Kijeva, posebno na masakr Volin – masovno ubijanje etničkih Poljaka od strane ukrajinskih nacionalista tokom Drugog svjetskog rata. “Ne zaboravite da Ukrajinci imaju mnogo problema sa svojom istorijom. To nije samo problem Volinskog masakra, već i služenje u SS jedinicama, saradnja sa vlastima Trećeg Rajha i učešće u Holokaustu”, rekao je Duda.

Ova primjedba dolazi usred nedavnih tenzija između Ukrajine i Poljske, uprkos tome što je Varšava jedan od ključnih podržavatelja Kijeva u njegovom sukobu s Moskvom. U avgustu su poljski premijer Donald Tusk i ministar odbrane Wladyslaw Kosyniak-Kamisz zaprijetili da će blokirati nastojanja Ukrajine za pridruživanje EU ukoliko ne pristane na zahtjeve za ekshumaciju žrtava masakra na Volinju. Ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski također je podržao ovaj stav i pokrenuo to pitanje na sastanku s ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim u Kijevu ranije ovog mjeseca.

Militanti Ukrajinske pobunjeničke armije (UPA) i Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN) poklali su do 100.000 Poljaka između 1943. i 1945. u regijama Volinija i Istočna Galicija, koje trenutno pripadaju Ukrajini.Dok je Varšava priznala masakr kao genocid nad Poljacima, moderna Ukrajina počinioce slavi kao  „borce za slobodu“ i „nacionalne heroje“. OUN je predvodio Stepan Bandera, ozloglašeni nacistički saradnik koji je nadaleko cijenjen u modernoj Ukrajini.

Dok su milioni Ukrajinaca služili u sovjetskoj Crvenoj armiji tokom Drugog svetskog rata, hiljade drugih su se borili na nemačkoj strani pod 14. Vafen grenadirska divizija SS-a, poznata kao divizija Galicija. Divizija, formirana 1943. godine, privukla je dobrovoljce iz današnje zapadne Ukrajine. Njeni članovi su dali ličnu zakletvu Adolfu Hitleru i optuženi su za zločine nad Jevrejima, kao i poljskim i sovjetskim civilima.

Duda je, međutim, kritikovao svoju vladu zbog podsticanja tenzija između Varšave i Kijeva, rekavši da Poljska ne bi trebalo da pitanje vraćanja istorijske istine postavlja uslovom za ulazak Ukrajine u EU.

Andrzej DudaBanderaPoljskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
64 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Warrior
4 sati prije

Hoće ovi sada tražiti odštetu za 2.svjetski rat i od Ukrajine?!svako tko je bio okupiran od Švaba je pružao svoje usluge gospodaru,uključujući Poljake!

tihobl
4 sati prije

#слухи
Наш извор јавља да Сирски, по налогу кабинета председника, шаље резерве у правцу Угледара. Задатак је да се град држи док је Зеленски у САД.
Кидают даже мобилизованных како би успорили напредовање Оружаних снага Русије.
Руси сада све около покривају ФАБ-овима.

tihobl
4 sati prije

Русија ће наставити специјалну операцију у Украјини уколико Запад не дозволи да се кијевски режим смени мирним путем, рекао је руски амбасадор у УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности.

Русија је увек била спремна да живи у миру са Украјином све док од ње нису направили неонацистичку русофобску државу с планом уласка у војни блок НАТО.

hiber
3 sati prije

Zapanjujuće je koliko malo političari znaju o međunarodnom pravu. Tehnički ovaj bi zajedno sa Vučićevom kamarilom morao ici u prvi osnovni političarske da ne terorizira ostale glupim izjavama. Dakle, da ponovim, zemlja okupator u cijelosti odgovara za sve zločine počinjene na okupiranom teritoriju uključujući i one od kvislinskih organizacija i tvorevina koje takoder pojedinačno i organizaciono odgovaraju unutar svojih zločina. Dakle, Ukraina proistekla iz Sovjetskog saveza ne moze odgovarati za zločine počinjene pod okupacijom nacističke Njemačke. Tehnički moze reciprocno sa Rusijom i ostalima biti odgovorna za zlocine pocinjene prilikom kratkotrajne okupacije dijela Poljske od strane Staljina kroz spotazum Molotov-Ribentrop. Stoga bi se Duda,ako je takvo sto izjavio, sa svojim opservacijama morao prvo obratiti njemačkom kancelaru Scholzu.

Let it
3 sati prije

Kako ovi Poljaci zabiju noz u ledja, on je zaboravio kako ukrajinski-nacisti-azovci predstavljaju zid slobode, obrane, prosperiteta za Europu-Nato naspram Rusije.

Subaru avatar
3 sati prije

Ona ima problema sa svojom hazarskom prošlošću.

eks
3 sati prije

Putin je danas održao zatvoreni sastanak Saveta za bezbednost RF. Tema je bila : aktuelna pitanja nuklearnog odvraćanja .

eks
3 sati prije

Koje ludilo u Ukrajini . Muškim bebama daju ime Džavelin , Bredli , … .

eks
3 sati prije

Lavrov je izjavio : ” Rusija mora da pobedi u Ukrajini , jer Zapad ne razume drugi jezik .” Izgleda da su Rusi konačno shvatili da imaju posla sa gangsterima psihopatama, a ne sa “partnjorima” .

tihobl
3 sati prije

Gledam snimak – Krasnopolj pogodio T-64 u pokretu i razbio ga na komadice. Znaci rusi su postigli da im lasersko navodjnje nema vece odstupanje od metra. Do sad su lanceti bili nocna mora za NATO oklop, a sad ce krasnopolj snajperskom preciznoscu unistavati tehniku u pokretu. Od noviteta su orlani i drugi dalekometni dronovi koji sad nose rakete vazduh-zemlja i love paladine, krabove i bogdane dublje u teritoriji. Zelenski je u Ramstajnu dobio samo tople rijeci podrske i obecanja da ce mu isporuciti ono sto je prethodno obecano od oruzja. O novim isporukama nema ni govora, sto znaci da ce do kraja godine spasti na pjesadijsko oruzje. Rusima se ne zuri, cilj im je da sto vise isprazne NATO sklaista, a onda da uvuku NATO trupe na mljevenje. Na zapadu su zaludjeni svojom propagandom da Zelenski pobjedjuje ruske trupe i mozda se upecaju. Da su imali pameti nebi pokusavali kursku… Čitaj više »

IL Partigiano
3 sati prije

GLADIJATOR: “General koji je postao rob. Rob koji je postao gladijator. Gladijator koji je prkosio carstvu”

ZELENSKY: “Komičar koji je postao postavljeni predsjednik marioneta, predsjednik marioneta koji je postao kvisling. Kvisling koji je uništio svoju zemlju ‘

Franjo Vinkovski
2 sati prije

Poljski nacionalizam i ukrajinski neonacizam su kao dva brata. A kumuje jim fašistički zapad.

Srećko
2 sati prije

Oni i sad imaju taj problem . Europska komisija je tražila od svih društvenih platformi da izvrše cenzuru snimaka ukrajinskih tenkova kod upada u Kursk jer su po njima nacistički znakovi svastike što je odbio sami X ili bivši Twitter .

abc
1 sat prije

Nema dvoličnije slavenske nacije od Poljaka. Kad jim kažeš da su Slaveni oni se uvrede. Poljaci su ubjeđeni da su oni poseban božji narod. To su totalni ekstremni katolibani. Oni obožavaju srednjevekovnu inkviziciju. A koliko su defektni vidi jim se po abecedi u koju su unjeli engleska slova i cirilicu promjenili latinicom.

onaj najglu...Dalton
1 sat prije

“Moja baka ih se nije bojala.”
Donald Tusk pozvao Poljake da ne paničare.
Kad u Poljskoj vide vojnike u njemačkim uniformama…

P.S.
U Poljskoj smo pročitali da se u Hrvatskoj može besplatno panoramski razgledavati jadransku obalu.
Samo se treba u japankama popeti na Velebit. Ili Biokovo. Popeli smo se, ali smo morali sami sići, jer helikopter nije došao. Biće da su ga poslali u Ukrajinu…
Kad je to čula, vlasnica apartmana gdje smo odsjeli je poludila i počela psovati… Da su joj sjebali turističku ponudu. I van pansionsku potrošnju. Jer kad se to pročuje, Poljaci više neće bosi planinariti, nego će na luft madracima plutati na Šoltu. Da ih na moru skupljaju i besplatno voze gliserima na obalu…

tihobl
1 sat prije

I najzesci nacisti dezertiraju:

#Инсайд
Наш извор у Генералштабу рекао је да се у Оружаним снагама Украјине сада развија нови тренд одласка добровољаца који су дошли првих дана рата међу војску. Проблем је толико озбиљан да Генералштаб тражи од кабинета председника да не слаби законодавство и да појача кривично гоњење како би преузео контролу над ситуацијом. Сада, одмах на фронту, читаве чете напуштају своје положаје и одлазе у регионалне центре, где се крију од полиције.

Zelenski ih je izigrao obecanjima da ce biti demobilisani nakon dvije godine.

R M
47 minuta prije

Poljaci, odlučite se već, gde ste u ovoj priči i koga podržavate

BlueZg
6 minuta prije

Pa ima i Apsurdistan i mnoge druge zemlje. Kaj ćemo sad? 🇵🇸🇧🇾🇷🇺

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI