Pobjeda Rusije ‘neizbežna’

Lavrov UN
74 komentara

Moskva će ostvariti pobjedu u Ukrajini jer je to jedini jezik koji Zapad razumije, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je u srijedu doputovao u New York kako bi učestvovao na 79. plenarnoj sjednici Generalne skupštine UN-a i održao niz bilateralnih sastanaka. Pre odlaska iz Moskve, on je za TASS govorio o trenutnoj situaciji u svetu.

„Gdje god se Zapad infiltrira kako bi ‘popravio’ krizu“, rekao je Lavrov novinskoj agenciji, „stvari se samo pogoršavaju: slijede hiljade žrtava, razaranja i društveno-ekonomski problemi. U godinama mog rada u međunarodnoj areni nije bilo nijednog slučaja da je intervencija Zapada rezultirala nečim dobrim. A sada vidimo istu stvar s Ukrajinom i izraelsko-palestinskim sukobom.”

Upitan šta bi moglo biti rješenje za taj problem, Lavrov je bio direktan.

“Pobjeda. Oni ne razumiju nijedan drugi jezik.”

“I ta će pobjeda biti ostvarena, nema sumnje”, rekao je veteran ruski diplomata. “Zaista smo se ujedinili suočeni s ratom koji je Zapad pokrenuo protiv nas ukrajinskim rukama.”

Prema Lavrovu, kolektivni Zapad nastoji da “potčini” cijeli svijet svom “međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima”, ideji koju su smislile SAD i njeni saveznici prije otprilike desetak godina.

Niko nikada nije precizirao koja bi ta “pravila” mogla biti, rekao je Lavrov, osim što je dopustio Washingtonu da radi šta hoće u Afganistanu, Iraku, Siriji, Libiji, na Balkanu, Ukrajini, Kavkazu, Centralnoj Aziji ili u Južnoj Kini More. „Pokušali su da se ponašaju svuda kao hegemon, kao slon u porculanskoj radnji“, rekao je Lavrov. “U Afganistanu su proglasili misiju borbe protiv terorizma. Kada su pobjegli nakon 20 godina, tamo je bilo mnogo više terorista. U Iraku su uništili normalnu, stabilnu zemlju. Da ne spominjem Libiju, koja je bila prosperitetna”, dodao je.

Da bi ilustrovao kako je Zapad gazio Povelju UN-a, Lavrov je ukazao na deklaraciju o nezavisnosti 2008. godine od strane etničkih Albanaca na Kosovu, pokrajini Srbije koja je pod kontrolom NATO-a od 1999. godine. SAD su podržale deklaraciju, nazivajući je samoopredeljenjem, i izvršio pritisak na najviši sud UN-a da presudi da za takve deklaracije nije potrebna saglasnost centralne vlade, objasnio je ruski diplomata. Ali kada je Krim održao referendum – za razliku od Kosova – nakon puča u Kijevu 2014. koji su podržale SAD, Zapad je odbacio princip samoopredjeljenja i insistirao da je umjesto toga „teritorijalni integritet Ukrajine“ najvažniji.

 

NATOrusijaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
74 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pirun i šlefalka
22 sati prije

USA-moritima se događa isto ono što se dešavalo SSSRu u vrijeme destrukcije  ideologije ,upravljanja gospodarskim  sustavom, i vojnom geopolitikom. SSSR nije mogao pratiti i nositi se gospodarski sa zapadom ni u razvoju( poglavito) vojno tehnološkom i zadovoljiti istodobno potrebe stanovništva za boljim standardom života. (Sustav je bio neučinkovit, neproduktivan i neefisakan i neefektivan) To isto dešava se sada US ideologiji, tehnološkom razvoju gospodarske baze, intelektualnoj promišljenosti i društvenoj razboritosti. Jedina motorna snaga US ekonomije je vojno industrijski aglomerat, koji je postao mastodont elite stvarnih vladara USA , koja je potekla i živi od proizvodnje, prodaje oružja i ideologije ratova, kao nužnosti „modus operandi“ međunarodnoga ponašanjča u cilju ovladavanja vlasništvom nad svim resursima planete Zemlja i upravljanjem sudbinom čovječanstva… Oružje i borbeni sustavi svih vidova i oblika, postali su enormno skupi, precjenjeni, presložženi predimenzionirani u cjenovnom i tehnološkom smislu, a taj neekonomski i politički nametnuti trend trebali su platiti svi narodi u podaničkom savezu sa USA patološkom oligarhijom i plutokracijom. I što danas imamo, veliki… Čitaj više »

Tomislav
21 sati prije

Prema najnovijim vijestima iz Rusije, dubinski udar raketa u Rusiju koju bi izveli Ukrajinci uz pomoc zapada – jer taj udar zahtijeva tehnologiju koju ima zapad – i vojni udar na Bjelorusiju ce aktivirati ruski nuklearni udar…..govorilo se, Rusija se nece usuditi i… stegni vijak, jos malo jace stisni medu u ugao…govorilo se tako.

Pa ako Europa zeli nek nastavi s tom politikom.

Ja sam na strani Rusije.

Lucija, prva
20 sati prije

Fart face

Josip
20 sati prije

Sto prije pa svu bagru Zelenskog otpremiti u Sibir na dugotrajno lijecenje.

Zeljko
19 sati prije

Dva u jedan, korisno i ugodno, došao u OUN i usput došao u posjet jedinici kćerki koja je rođena, odrasla, školovala se i živi i radi u New York, državljanka USA, i koja natuca “maternji” ruski jezik!

Subaru avatar
19 sati prije

Varane goni se uvražju terma pra lažeš i obmanjuješ, jebli vas ovi varani, vidi se tko vam zapovjeda.

Jedini Najprаviji Zmаj
18 sati prije

Naravno. Jezik sile je jedini jezik koji američki globalni zločinci razumiju. Evro podguzne muhe niko ništa ne pita.

Red Dog
14 sati prije

Naravno.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI