Biden iscrpio i preostala sredstva za pomoć Ukrajini

Biden - Ukrajina i SAD
14 komentara

Američki predsjednik Joe Biden najavio je u četvrtak gotovo 8 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, oslobađajući preostala sredstva odobrena od strane Kongresa. Zakonodavci su nedavno odbili da produže dostupnost određenih sredstava nakon roka od sljedeće sedmice.

Finansiranje uključuje 2,4 milijarde dolara u okviru Pentagonove Inicijative za pomoć u sigurnosti Ukrajine i 5,5 milijardi dolara u okviru Predsjedničkog autoriteta za povlačenje sredstava (PDA). Mehanizmi dozvoljavaju plaćanja proizvođačima oružja i dozvoljavaju da se oružje izvlači direktno iz američkih vojnih zaliha. Posljednja suma trebala je isteći krajem ovog mjeseca, što označava kraj fiskalne godine u SAD-u.

Bijela kuća se nadala da će američki Kongres dozvoliti da se novac PDA potroši kasnije. Međutim, zakon usvojen u srijedu nije uključivao takvu klauzulu, navodno nakon otpora republikanaca koji su skeptični prema nastavku finansiranja Kijeva.

Bajden je odluku o vojnoj pomoći objavio tokom sastanka s ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim, koji boravi u SAD kako bi promovirao svoj ‘plan pobjede’ u sukobu s Rusijom. Zelensky je rekao da želi da američki predsjednik bude prvi koji će vidjeti prijedlog jer se u velikoj mjeri oslanja na američku pomoć. Prema Wall Street Journalu, američki zvaničnici su pregledali plan, ali ga smatraju “neimpresivnim”.

Američki predsjednik je rekao da će Kijev dobiti dodatni sistem zemlja-vazduh Patriot, više municije i dronova, kao i novu sposobnost, AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW). Klizna bomba ima domet do 130 km kada se ispusti iz visoko letećeg aviona.

Neki pristalice Kijeva kritizirali su Bajdenovo povlačenje sredstava u 11. satu. Senator Roger Wicker, republikanac iz Missourija, tvrdio je da je “uobičajeno za ovu administraciju da čeka do posljednjeg mogućeg trenutka da objavi punu upotrebu PDA”.

Posjeta Zelenskog izazvala je i pritužbe članova GOP-a, nakon što je kritizirao republikansku predsjedničku kartu i posjetio fabriku municije u državi Pensilvaniji, bez ijednog republikanskog zvaničnika.

Visoki članovi stranke optužili su ukrajinskog lidera da vodi kampanju za demokrate. Također su tvrdili da je Bidenova administracija omogućila potencijalno miješanje u predsjedničke izbore 2024. organizirajući posjetu Zelenskog Pensilvaniji i trošeći novac poreznih obveznika na to.

BidenSADukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BanOvan
6 sati prije

Definitivno su pali na prosjacki stap. Sesir u ruke i aj’ prosi.
U stvari kada se sve sabere nisu ni dalekood toga s obzirom na onaj dug u trilijunima, ali moRe im se.
Hej Dzo USrAland je to.
Kao da gledam ko sa ovog portala pokrece skupljanje dobrovoljnog priloga da im USrAnija opet bidne f’rst.

lole ribar
4 sati prije

Đabe im pare i planovi pobjede kad su sljedece godine Rusi jos 15-20 puta jaci tako da jedina nada im je zapravo da Trump pobjedi i natjera kievskog klauna na predaju !

samo u prolazu
3 sati prije

Znaci rat je uskoro gotov. Sloboda i ostali razlozi vise nisu bitni.

Subaru avatar
2 sati prije

Laže

Darko
2 sati prije

Americi bi bilo daleko jeftinije da su potrošili 1 USD na snajperski metak i izvjetrili tintaru ovom upišanom i trulom fosilu? Imaju petlje ubijati djecu po školama o avakovo smeće se ne usude pospremiti na otpad?

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI