Zapad zamjenjuje historiju propagandom

David Lammy
20 komentara

Britanske optužbe za imperijalizam protiv Rusije samo su najnoviji primjer zapadne kampanje za reviziju historije i njezinu zamjenu propagandnim narativima, saopćila je ruska ambasada u Južnoj Africi.

Ranije ove sedmice, britanski ministar vanjskih poslova David Lammy optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da želi da stvori “mafijaško carstvo” i tvrdio da bi mogao priznati imperijalizam jer je afričkog porijekla.

„Kolektivni Zapad pokušava da zameni istoriju propagandom, korak po korak“, saopštila je ruska ambasada u Pretoriji u četvrtak X , ukazujući na obrazac događaja.

„Najveće kolonijalno carstvo ikada – Velika Britanija – na neki način povezuje Rusiju sa porobljavanjem naroda Afrike“, napomenula je ambasada, pozivajući se na Lammyjevu dijatribu.  Rusija nije imala kolonije u Africi, dok je Sovjetski Savez pomogao mnogim afričkim nacijama da povrate nezavisnost od evropskih kolonijalnih sila, kao što su Velika Britanija, Francuska, Belgija i Portugal.

“Japan optužuje Rusiju za navodne ‘nuklearne prijetnje’ na 79. godišnjicu [a] bombardiranja Hirošime od strane SAD-a,” dodala je ambasada. „Rusija neće biti pozvana na 80. godišnjicu oslobađanja koncentracionog logora Aušvic od strane sovjetskih trupa. SAD su bacile dvije nuklearne bombe na Japan u augustu 1945. Na komemoraciji 2023. u Hirošimi, koja se održavala tokom samita G7, japanski premijer Fumio Kishida nijednom nije spomenuo jedinu državu koja je ikada koristila atomsko oružje u ratu, tvrdeći da “ Ruska nuklearna prijetnja” je usložnjavala napore Tokija ka svijetu bez nuklearne energije.

Japan je nedavno uzet pod “nuklearni kišobran” Washingtona i krenuo u program remilitarizacije, kao dio bloka sa SAD i Južnom Korejom usmjerenog prvenstveno protiv Kine.

U međuvremenu, Memorijalni muzej Auschwitz u Poljskoj objavio je ove sedmice da Rusija neće biti pozvana na ceremonije u januaru 2025. povodom obilježavanja oslobođenja ozloglašenog nacističkog koncentracionog logora. Direktor muzeja Piotr Cywinski tvrdi da Rusija “ne razumije vrijednost slobode” pa bi njeno prisustvo bilo “cinično”.

Trupe 332. streljačke divizije Crvene armije stigle su do logora smrti Aušvic-Birkenau 27. januara 1945. godine, oslobodivši oko 7.000 preostalih zarobljenika.

Dok je poljski muzej pozivao na trenutni sukob Rusije i Ukrajine kao razlog za oklevanje, SAD i njeni zapadni saveznici minimiziraju i potpuno brišu ulogu Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu mnogo godina prije toga. SSSR je izvršio lavovski udio u borbi protiv nacističke Njemačke i snosio najveći teret žrtava u ratu, izgubivši u tom procesu oko 27 miliona života.

Južna Afrikakolonijalizamrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
5 sati prije

Točno.

hiber
4 sati prije

Nije to nista. Putumba, kako u Africi od milja zovu Putina, jučer se sastao s predsjednikom Ekvatorijalne Gvineje. Teodoro Obiang Nguema Mbasogo postao je predsjednik spomenute države kada veliki geostrateg još nije bio geostrateg, niti veliki, i bio je sasvim mali. Međutim, još 1979. Nguema Mbasogo svrgnuo je s vlasti doživotnog predsjednika Ekvatorijalne Gvineje (i stjecajem okolnosti, svog ujaka) Maciasa Nguemu, brzo mu sudio i odmah ga strijeljao. I od tada se ukorijenio oko predsjedničke pozicije, grčevito se držeći za nju tijekom 45 godina neprikosnovene vladavine.
Dakle, veliki Putumba Geostrateški ima o čemu razgovarati s profesionalcem u svom poslu, naučiti tajne majstorstva.

Let it
4 sati prije

Americka ili zapadna propaganda ne postoji. Postoji ruska, iranski, kineska, venezuelska… propaganda ali ne zapadna

onaj najglu...Dalton
4 sati prije

Britanski ministar vanjskih poslova Lemmy je Putina u Vijeću sigurnosti UN-a nazvao robovlasnikom, a Rusiju mafijaškom državom
Pa ni Puškina ne bi imali da iz Afrike niste doveli njegovog pradjeda po majci Ibrahima Hanibala za slugu caru Petru I, kojeg još zovete i Veliki. U svom pravednom gnjevu, gotovo da je počeo šakom lupati po stolu britanski ministar. A nu mene, dokle sam dotjerao, nije izdržao, a da se na kraju ne pohvali

Uostalom i “Vatikanski dim je rasistički” također…

P.S.
Baba, zašto oni koji su oslobodili nisu pozvani na godišnjicu oslobođenja Auschwitza, a oni koji su ga napravili jesu…
Boje se da Rusi ne dođu i opet ga oslobode.

Darko 7
4 sati prije

Zapad je stoljećima u Afriku slao najveću ljudsku dekadenciju koja je provodila neviđeni teror nad nedužnim afričkim stanovništvom. O bestijalnosti Belgijanaca za vrijeme kralja Leopolda postoje nebrojeni dokazi, a nije niti bilo tako davno. Crnci su bili i eksponati u tzv. ljudskim zoološkim vrtovima. Sve se to planirano radilo pa bi se to moglo i prozvati zločinačkim organiziranim kriminalom. Na žalost, Afrikanci nisu u današnja vremena dobili ljudska prava kakva svaki čovjek zavrjeđuje upravo zbog zapadne vladajuće elite. Samo medijska propaganda ala Goebbels može širiti priče o ruskom reketu na području Afrike, potpuno zanemarujući pravu istinu vezanu za uništavanje Afričkih naroda od strane zapadnih psihopata.

tihobl
4 sati prije

NA sjednici UN predsjednik Haitija je trazio od Francuske da mu vrati 200 milijardi.
Haiti se oslobodio francuskih kolonijalista 1804. ali do 1947. mora je Francuskoj placati “odstetu”.
To je ukocilo razvoj zemlje jer su sve pare isle u Pariz.
Sad traze povrat.

Mačak
3 sati prije

ZASLUŽENO ODLIKOVANJE: Vučić dodelio orden čuvenoj ambasadorki Nikaragve koja je imala najbolji govor tokom rasprave o rezoluciji o Srebrenici

Mačak
3 sati prije

Tjumen Oblast ima gdp 54.000 po glavi
Tjumen grad, tipičan ruski jad

Ivan
2 sati prije

Nije 27 nego oko 39 miliona. Po tvrdnji američkog pukovnika Douglasa Mcgregora
https://www.youtube.com/watch?v=Z9u01UuRhgk

Гавран
1 sat prije

Poljske vlasti su odlučile da ne pozivaju Rusiju na događaje posvećene 80. godišnjici oslobođenja nacističkog logora smrti Auschwitz-Birkenau (Auschwitz), uprkos činjenici da ga je oslobodila Crvena armija u januaru 1945. godine.

Odluku Varšave prokomentarisao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji ju je nazvao perverzijom.

Sada će se održati događaji povodom oslobođenja koncentracionog logora Auschwitz. Oni koji su ga oslobodili, koji su bili Rusi, neće biti pozvani. Pretpostavljam da će oni koji su napravili ovaj kamp biti pozvani. Sve u našem svijetu je izopačeno. Obrnuto je

Janko
37 minuta prije

Gering i njemačka nacistička propaganda su bile male bebe prema današnjoj angloameričkoj i zapadnoj propagandi i lažima.
Sudbina Asanaža je pokazatelj skobode riječi i štampe i zapadne demokracije.

Istina
34 minuta prije

Pricekacemo validaciju portale, jer podržavate jevreje

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI