Britanska vojska je premala

Britanske snage
22 komentara

Britanska vojska nema dovoljno vojnika za vođenje modernog rata i “nespremna” je za potencijalni sukob sa Rusijom, zaključuje se u izvještaju koji je sastavio Dom lordova. Izvještaj je posljednji u dugom nizu publikacija i izjava koje dovode u sumnju sposobnost Britanije da se uključi u rat.

Britanska vojska trenutno ima 72.500 aktivnih vojnika, što je pad u odnosu na vrhunac od više od 163.000 početkom 1980-ih. Ovo smanjenje je bilo namjerno i zasnovano je na uvjerenju da će “upotreba napredne tehnologije” nadoknaditi manji broj uniformisanog osoblja, naveo je Komitet za međunarodne odnose i odbranu Doma lordova u izvještaju objavljenom u četvrtak.

“Rat u Ukrajini je, međutim, pokazao da u sukobu između dvije tehnološki sposobne države tehnologija nije čarobni metak koji može brzo okončati rat”, upozorava se u izvještaju. Čiste brojke su i dalje bitne, a uprkos upotrebi dronova i elektronskog ratovanja, na kojoj god strani “male, mršave, butik snage” će otkriti da se te snage “s vremenom sažvakaju”, napisao je komitet.

„Velika Britanija ima dobro obučene i dobro opremljene snage“, dodao je komitet, prije nego što je napomenuo da je „premalo i neadekvatno postavljeno za velike, dugotrajne sukobe poput onog u Ukrajini“.

Nijedna britanska vlada nije objavila planove za poništavanje smanjenja vojske otkako je izbio sukob u Ukrajini 2022. Međutim, vojni i politički zvaničnici postavljali su sve grandioznije zahtjeve oružanih snaga zemlje, s bivšim načelnikom Generalštaba Patrickom Sandersom dajući instrukcije trupama 2022. da se pripreme da se “još jednom bore u Evropi”, a bivši ministar odbrane Grant Shapps ove godine tvrdi da Britanija mora biti spremna da vodi rat protiv “Rusije, Kine, Irana i Sjeverne Koreje” u narednih pet godina.

Osim nedostatka ljudstva, britanska vojska trenutno ima petinu glavnih borbenih tenkova nego ranih 1980-ih, a prema riječima penzionisanog generala Ruperta Jonesa, ima manje od jednog dana na zalihama artiljerijskih granata.

Početkom prošle godine, visoki američki general rekao je tadašnjem premijeru Rishiju Sunaku da Washington smatra Britaniju “jedva vojnom silom drugog reda , bližom njemačkoj ili Italiji nego silama prvog reda kao što su SAD, Rusija, Kina , ili Francuska, prenosi Sky News

U junu je u izvještaju Komiteta za odbranu Donjeg doma utvrđeno da su britanske oružane snage “dosljedno preopterećene” i ni na koji način nisu spremne da se bore u ratu “visokog intenziteta” .

Ujedinjeno Kraljevstvo trenutno troši oko 2,3% svog BDP-a na odbranu, iznad 2% iz mandata NATO-a, ali ispod cilja od 2,5% koji je Sunak postavio ranije ove godine. Sunakov nasljednik, Keir Starmer, obavezao se da će ispuniti ovaj cilj, ali čak i ako to učini, u izvještaju od četvrtka upozorava se da to možda nije “prikladno povećanje potrošnje za odbranu” i da bi se moglo poništiti inflacijom.

Dom LordovaIII Svjetski ratLondonujedinjeno kraljevstvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mujo
11 sati prije

i što to znači da ipak neče biti rata?

Dalmacija
10 sati prije

To ce sve smazati za marendu Rusija.

Zeljko
10 sati prije

“Mal ali tehničar!” To važi i za GB koja će opstati i ostati imperij ( Komonvelt je “živ” a pod GB su i Canada, Australia, New Zealand, etc ali da li će opstati RF e to je pitanje?!

eks
10 sati prije

Prilikom “iskanderisanja” i “kinžalisanja” aerodroma u Starokonstantinovu, u bunkeru za skladištenje projektila Storm Shadov i Skalp , poginulo je 9 oficira štaba vazduhoplovnih snaga NATO, koji su stigli iz Ramštajna . Oni su uz pomoć aviona AVACS vršili koordinaciju navodjenja raketa. Šestorica su bili američki državljani , trojica Francuzi . Teško je povredjeno 7 britanskih instruktora i 6 tehničkih specijalaca iz Holandije. O gubicima F-16 već sam govorio (juče) . To je još jedna potvrda da NATO vodi rat i da NATO trpi poraze.

Lucija, prva
10 sati prije

Britanci su kolonizirali više od pola svijeta, a Rusiji ukrajinski jež zapeo u grlu, gdje sad osvajaju neka sela i vozakaju kornjaca tankima i golf kolicama goloruki naoružani lopatama.

Max
9 sati prije

Čačkaju a nemaju čime.

Nekoime
9 sati prije

Zaboravili su jednu vojsku prvoga reda – Houtije.

onaj najglu...Dalton
8 sati prije

Trenutno je cijeli britanski nuklearni potencijal smješten na četiri nuklearne podmornice… Američka raketa Trident, koja se nalazi na britanskim podmornicama, a za koju profesor Momčilo Milinović kaže da je ”lutka od rakete”, iz nekog razloga kod Britanaca izgleda štuca. Velika Britanija je testirala samo 12 od oko 2.000… Koliko je poznato, od 1980-ih zatajilo je 10 Tridenta. Britanija od 2012. g. nije izvela uspješno lansiranje nuklearnog projektila. U lipnju 2016. raketa Trident usmjerena prema zapadnoj Africi otišla je prema Floridi… Podmornica HMS Vanguard je 30. siječnja imala vježbu scenarija nuklearnog rata u blizini obale Floride. Raketa Trident bi putovala oko 3.500 milja prije nego što bi se srušila u Atlantski ocean, negdje između zapadne Afrike i Brazila. Iz nekog razloga, raketa je pala blizu podmornice. Zlobnici bi rekli gotovo na glavu tadašnjeg ministra obrane Granta Shappsa, koji je bio na Vanguardu kako bi nadgledao testiranje. Održavanje nuklearnih podmorničkih snaga je… Čitaj više »

Jedini Najprаviji Zmаj
7 sati prije

…nego silama prvog reda kao što su SAD, Rusija, Kina , ili Francuska…
——-

Ovo ispalo k’o vic. Francuska sila prvog reda. 😂

Schwarze Hunderte
3 sati prije

The British Army is …. hungry .

lole ribar
1 sat prije

“male, mršave, butik snage” će otkriti da se te snage “s vremenom sažvakaju”, napisao je komitet ”

aha znaci isto ko i one britanske specialce i vojnike u ukrajini

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI