Bajden sumnja u plan Zelenskog

Biden i Zelenski
9 komentara

Američki predsjednik Joe Biden i njegovi pomoćnici privatno su doveli u pitanje takozvani ‘plan pobjede’ ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog i strahuju da je njegova odluka da pokrene ofanzivu na rusku Kursku oblast utjecala na “dugoročnu putanju sukoba”, izvještava Politico. u petak.

Zelensky je u nedjelju doputovao u SAD kako bi Bajdenu i drugim američkim zvaničnicima predstavio svoj plan. Iako dokument nije javno objavljen, navodno se sastoji od četiri tačke – nastavak kijevskog upada na Kursk, sigurnosne garancije u stilu NATO-a sa Zapada za Ukrajinu, isporuku naprednijeg naoružanja i međunarodnu finansijsku pomoć zemlji, prema za The Times.

Međutim, Bajden i njegovi saradnici su “pomalo sumnjivi” u vezi sa planom, izvještava Politico, citirajući dvoje ljudi upoznatih s razgovorima u Bijeloj kući.

“Oni privatno dovode u pitanje njegovu odluku da pokrene ofanzivu na Rusiju, koja je odvukla trupe od linija fronta u Donjecku, i brinu se za dugoročnu putanju sukoba”, navodi se u izvještaju. Napominje se da ni Bajden ni britanski premijer Keir Starmer nisu popustili najhitnijem zahtjevu Zelenskog: dozvolu za korištenje zapadnog oružja za izvođenje dalekosežnih udara na rusku teritoriju. Ovu ocjenu dijele i drugi zapadni lideri, objavio je Bloomberg u utorak. “Plan pobjede” ne uključuje nikakva “prava iznenađenja” i ne mijenja igru, primijetio je jedan od Bloombergovih izvora, dok je drugi opisao inicijativu kao ništa više od “liste želja”.

Prema drugom izvoru, najmanje jedan od stranih pristalica Ukrajine je sugerirao da je “vrijeme za novu rundu kontakta” s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, bilo od strane Zelenskog ili nekog od njegovih zapadnih pokrovitelja.

Zelenski je, međutim, odbacio ideju o pregovorima s Moskvom. Na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u utorak, on je izjavio da se sukob “ne može smiriti razgovorima” i da “Rusija može biti samo prisiljena na mir”. Ukrajinski lider, čiji je mandat predsjednika istekao ranije ove godine, tada je pozvao zemlje da “pripreme drugi mirovni samit” za okončanje sukoba, ali je sugerirao da Rusija neće biti pozvana da učestvuje.

“Nemoguće je natjerati Rusiju na mir”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u srijedu. Stav Zelenskog predstavlja „duboku zabludu koja će neizbežno imati posledice po kijevski režim“, upozorio je on.

Nakon sastanka sa Zelenskim u Bijeloj kući u četvrtak, Biden je najavio više od 8 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, oslobađajući preostala sredstva odobrena od strane Kongresa. Bajden je rekao da će ova tranša oružja i finansiranje kupovine oružja “pomoći Ukrajini da pobijedi u ovom ratu”, iako Pentagon od početka prošle godine smatra da su ciljevi Kijeva – koji uključuju obnovu ukrajinskih granica iz 1991. – u suštini neostvarivi .

BajdenSADukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
5 sati prije

A zašto ? Što fali tom planu ?

trolling queen
3 sati prije

Nebitno je što kaže Joe Biden…već dulje vrijeme predsjedničku dužnost obavlja Jill Biden – prva američka žena predsjednica…Dakle, kažite vi nama što kaže Jill, a ne Joe – to je relevanto.

Željko
2 sati prije

Tko još vjeruje te laži i koga zavaravaju ? SAD će isporučiti dalekometne projektile Ukrajini , ali im “ne daju dozvolu da ih koriste”! Čudna neka logika . Kladim se da će već biti kodirane s metama u Rusiji koje misle uništiti samo mislim da Rusi već računaju na to i da su premjestili ono bitno mimo dosega . Zdrava logika to govori .

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI