Trump se ‘nije predomislio’ nakon sastanka sa Zelenskim

Trump o sukobu u Ukrajini
8 komentara

Donald Trump je tvrdio da će iskoristiti svoje “dobre odnose” i s Kijevom i s Moskvom kako bi riješio ukrajinski sukob

Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je da je “puno naučio” tijekom sastanka s ukrajinskim čelnikom Vladimirom Zelenskim u petak, ali da nije promijenio stav da se sukob mora riješiti “poštenim dogovorom”.

Trump i Zelenski susreli su se u Trump Toweru u New Yorku, nakon što su Zelenskog žestoko kritizirali republikanci zbog pojavljivanja u kampanji za Trumpovu predsjedničku protivnicu, potpredsjednicu Kamalu Harris, ranije ovog tjedna. Na skupu u Sjevernoj Karolini u četvrtak, Trump je optužio Zelenskog da je “iznosio male ružne klevete” prema njemu, opisujući ukrajinskog čelnika kao “čovjeka koji odbija sklopiti dogovor”.

U kratkoj izjavi novinarima prije sastanka, Trump se pohvalio da ima “vrlo dobar odnos” i sa Zelenskim i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, obećavši da će “riješiti [sukob u Ukrajini] vrlo brzo” ako pobijedi na izborima u studenom.

Pojavljujući se pored Zelenskog nakon toga, Trump je rekao: “Puno sam naučio, ali mislim da se nisam promijenio sa stajališta da obojica želimo vidjeti ovaj kraj i obojica želimo vidjeti sklapanje poštenog dogovora.”

Upitan kako će to postići, Trump je rekao da je “prerano to reći”.

“Imam svoje ideje, a siguran sam da predsjednik definitivno ima svoje ideje”, dodao je.

Trump je u više navrata tvrdio da do sukoba nikada ne bi došlo da je on bio predsjednik 2022., te inzistirao da bi mogao prisiliti Zelenskog i Putina na diplomatsko rješenje “u roku od 24 sata” od izbora.

Zelenski je također rekao da želi da se sukob brzo riješi, ali je isključio mogućnost da se to učini putem pregovora. Ranije ovog tjedna predstavio je američkom predsjedniku Joeu Bidenu takozvani ‘plan pobjede’, za koji tvrdi da nudi putokaz za vojnu pobjedu nad Rusijom.

Dok dokument nije javno objavljen, sastoji se od četiri točke – nastavak upada Kijeva u Kursk, sigurnosna jamstva Zapada za Ukrajinu poput NATO-a, isporuka naprednijeg oružja i međunarodna financijska pomoć za zemlju, prema The Times.

Za razliku od Trumpa, Biden i Harris odbili su javno razgovarati o diplomatskom okončanju sukoba. Nakon vlastitog sastanka sa Zelenskim u Bijeloj kući u četvrtak, Biden je najavio više od 8 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, dok je Harris opisala ideju da Kijev trguje teritorijem za mir kao “opasnu i neprihvatljivu”.

Trumpov kandidat za potpredsjednika, J. D. Vance, rekao je da bi Trump vjerojatno zamrznuo sukob duž trenutne crte kontakta i ponudio Rusiji jamstvo da Ukrajina neće ući u NATO, dok europski podupiratelji Kijeva plaćaju račun za obnovu zemlje. Moskva je deklarirala ukrajinsku neutralnost kao jedan od svojih glavnih ciljeva, istodobno inzistirajući na tome da svi mirovni pregovori uzmu u obzir “teritorijalnu stvarnost” Rusije koja kontrolira bivše ukrajinske regije – Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje – plus Krim.

Donald TrumprusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
3 sati prije

Šokirana sam bezobrazlukom nekih komentatora ovdje, amerika ih je nahranila, obukla, dala im iphone i čime oni pokazuju svoju zahvalu ? Tako da sere po njima i navijaju za zločeste ruse od kojih su dobili samo prdež.

eks
3 sati prije

Doza humora – Bajden je svoj govor u UN , u Njujorku, započeo ovako : “Dobrodošli u Vašington” .

teta pedofilija
2 sati prije

jebo vas bajden sve

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI