Trump će nastaviti podržavati Ukrajinu

Trump i Zelenski
11 komentara

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski tvrdi da mu je republikanski predsjednički kandidat Donald Trump rekao da će SAD nastaviti podržavati njegovu zemlju ako bude izabran u novembru. Zelenski je takođe demantirao izvještaje da je podržao Trumpovog demokratskog rivala, potpredsjednicu Kamalu Harris.

U intervjuu za Fox News u subotu, ukrajinski lider je rekao da, iako “ne zna šta će biti nakon [američkih predsjedničkih] izbora i ko će biti predsjednik”, Kijev će očekivati “odgovore… od Sjedinjenih Država”. Naglasio je da je stav Washingtona posebno važan, s obzirom da je on oduvijek bio glavni pokrovitelj Kijeva. Što se tiče njegovog razgovora s Trumpom u petak, Zelenski ga je opisao kao “zaista produktivan”.

“Dobio sam od Donalda Trumpa vrlo direktnu informaciju da će biti na našoj strani, da će podržati Ukrajinu”, nastavio je on. Zelenski je dodao da je republikanski kandidat bio “vrlo zainteresovan” da “direktno” od njega čuje o trenutnoj situaciji na frontu, kao i o potrebama Ukrajine.

Bivši američki predsjednik je tvrdio da će moći prisiliti Zelenskog i ruskog predsjednika Vladimira Putina da pronađu diplomatsko rješenje “u roku od 24 sata” nakon što bude izabran. Govoreći za magazin New Yorker prošle nedjelje, ukrajinski lider je rekao da vjeruje da Trump “zapravo ne zna kako da zaustavi rat, čak i ako misli da zna”. Upitan od strane voditelja Fox Newsa da li i dalje stoji iza ovog komentara, Zelenski je tvrdio da nitko izvan Ukrajine zapravo ne može razumjeti kroz šta njegova zemlja prolazi.

“Obojica želimo da ovo završi, obojica želimo da se postigne pravičan dogovor”, rekao je Trump nakon sastanka sa Zelenskim u petak.

Govoreći na predizbornom skupu u srijedu, Trump je kritizirao Zelenskog što ne pregovara s Rusijom da bi okončao sukob, rekavši da bi čak i “najgori dogovor” bio bolji od trenutne situacije. Bivši predsjednik je takođe tvrdio da ni njegova demokratska rivalka Kamala Harris, ni predsjednik Joe Biden ne znaju kako da izvuku SAD iz ukrajinskog sukoba.

Trump je zatim tvrdio da Zelenski “želi da Harris pobijedi na ovim izborima svom snagom”, s obzirom da su demokrati tokom Bidenove administracije dokazano velikodušni prema Ukrajini.

“Mislim da je Zelenski najveći prodavač u historiji. Svaki put kada dođe u zemlju, odlazi s 60 milijardi dolara”, rekao je on. Trump je ranije obećao da će ovome stati na kraj.

Moskva je proglasila ukrajinsku neutralnost jednim od glavnih ciljeva svoje vojne operacije, insistirajući i da eventualni mirovni pregovori uzmu u obzir “teritorijalnu realnost” ruske kontrole nad bivšim ukrajinskim regijama koje Kijev smatra svojim.

SADTrumpukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sarajevo
4 dana prije

Rusiji ne znaci nista tko ce biti na vlasti u Bijeloj Kuci, ne znaci joj nista tko ce biti u Briselu, jerbo ti vladari samo sebi skodu s anti-ruskom politikom a Rusija ce ici svojim putem i vrijedit ce samo onoliko koliko se uspije nametnuti.
Engleska se popela na vrh piramide u svoje vrijeme samo zato jer je bila bolja od drugih u grabezi.
Rusiju ce postivati kolkio bude jaka, ako bude jaka povucet ce u svoj tabor i mnoge druge drzave, narode i pojedince……..Ruska ekonomija raste 4.5% aj ti dokazi ovim ‘zapadnim’ politicarima da sankcije ne radu!!!

Tupko Glupko
4 dana prije

“Bivši predsjednik je takođe tvrdio da ni njegova demokratska rivalka Kamala Harris, ni predsjednik Joe Biden ne znaju kako da izvuku SAD iz ukrajinskog sukoba.”

Svi vrlo dobro znamo iz povijesti kako to završava – napuštanjem napadnute/okupirane države koja ostane devastirana i (polu)bankrotirana nakon njihovih ratova.

2 (Libanon), 5 (Libija), 10 (Niger, Kambodža, Sirija do sada), 15 (Somalija do sada) ili 20 godina (Vijetnam, Afganistan, Irak sa pauzama, Jemen do sada), učinak je isti.

Obožavaju širiti svoju ‘demokraciju’ u afričkim i bliskoistočnim zemljama, prije i azijskim, sve na drugom kraju zemaljske kugle od mjesta gdje žive.

Naravno, za sve zločine počinjene tamo nikada nitko nije odgovarao, i nikada nisu morali platiti niti centa ratne odštete napadnutim zemljama.

Josip
4 dana prije

Šupak Zelenski svima prodaje muda pod bubgrede.

denis penis
4 dana prije

ova zelena neman svašta priča

Jedini Najprаviji Zmаj
4 dana prije

Naravno da hoće jer “demokratski” “izabranu” potus marionetu niko ništa ne pita, ali bivša Ukrajina će biti denacificirana i demilitarizirana do kraja. Kauboje niko ništa ne pita.

Max
4 dana prije

Gle čuda.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI