Izraelske rakete gađaju sirijski lučki grad s ruskom pomorskom bazom

16 komentara

Prema izvješćima sirijske vojske, izraelske rakete su sinoć gađale sirijski lučki grad koji je domaćin ruskoj mornarici.

Al Mayadeen izvještava da je sirijska protuzračna obrana presrela najmanje dvije dolazeće izraelske rakete iznad Tartousa, a Sirijski opservatorij za ljudska prava prijavio je višestruke eksplozije.

Obalni grad smješten je sjeverno od Libanona i rijetko je meta izraelskih napada, a jedan od glavnih razloga zašto ga Izrael obično izbjegava gađati je činjenica da Rusija ima imovinu i baze u gradu i njegovoj okolici. Tartous je također dom jedinoj luci s dubokim gazom na Mediteranu za rusku mornaricu.

IDF nije komentirao situaciju, ali rijetko daju komentare o napadima u Siriji. Vjeruje se da je zemlja glavna ruta za prolaz iranskog oružja borcima Hezbollaha u Libanonu.

Izrael nedavno napao sirijske vojne lokacije

Početkom ovog mjeseca, Izrael je pokrenuo smrtonosne napade na nekoliko sirijskih vojnih lokacija, uzrokujući najmanje 16 žrtava. Izraelske specijalne snage su u komandnom napadu ciljale strogo čuvano postrojenje Hezbollaha za proizvodnju raketa u sjeverozapadnom dijelu zemlje, gdje je postrojenje pogođeno zračnim napadima prije nego što su ga kopnene snage zauzele, spuštajući se iz helikoptera kako bi zaplijenile dokaze.

Dramatični napadi vidjeli su ih kako ulaze u ojačane unutarnje prostorije postrojenja duboko ukopane u planini, čineći nemogućim gađanje samo zračnim napadima.

Vjeruje se da je početni krug izraelskih zračnih napada koji je prethodio komandnom napadu uništio najmanje četiri sirijska vojna položaja, uključujući lokaciju protuzračne obrane, dok je naknadni krug napada pogodio zgradu povezanu s mrežom podzemnih tunela. Lokacija se koristila za proizvodnju precizno navođenih raketa za Hezbollah za koje Izrael vjeruje da terorističkoj skupini olakšavaju gađanje meta u sjevernom Izraelu.

Izrael provodi dramatičnu ofenzivu protiv Hezbollaha u južnom Libanonu. Do sada je u Libanonu poginulo najmanje 500 ljudi, uključujući 94 žene i 50 djece, a bilo je više od 1.800 ozlijeđenih.

Najnovija eskalacija potiče zabrinutost da će se borbe pojačati diljem regije, posebno ako Iran izravno uđe u borbe u Libanonu.

Svjetski čelnici osuđuju izraelske napade na Libanon

Nekoliko svjetskih čelnika nedavno je javno iznijelo svoje strahove da bi najnovija izraelska agresija u regiji mogla izazvati širi globalni sukob.

Libanonski premijer Najib Mikati izjavio je: “Kontinuirana izraelska agresija na Libanon je rat istrebljenja u svakom smislu te riječi i destruktivni plan koji ima za cilj uništiti libanonska sela i gradove.”

Pozvao je UN i druge “utjecajne zemlje” da izvrše pritisak na Izrael da prestane.

U međuvremenu, tursko Ministarstvo vanjskih poslova izdalo je priopćenje upozoravajući da izraelski napadi “označavaju novu fazu u njegovim naporima da cijelu regiju uvuče u kaos.”

Dodali su: “Zemlje koje bezuvjetno podržavaju Izrael pomažu Netanyahuu da prolije krv za svoje političke interese.”

Ministarstvo vanjskih poslova Katara zauzelo je još oštriji stav, nedvosmisleno osuđujući izraelske akcije i ističući njihove potencijalne globalne posljedice.

“Ova stvarnost pogoršava krize, dovodi regiju na rub ponora i izlaže je većim napetostima koje će imati dubok utjecaj regionalno i međunarodno,” napomenuli su.

Egipat, Saudijska Arabija i Rusija također su osudili akcije. Jedina zapadna vlada koja je do sada osudila izraelske akcije u Libanonu je Španjolska, čije je ministarstvo vanjskih poslova pozvalo na prekid “spirale nasilja.”

IZRAELNapadRuska bazasirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvone
3 dana prije

Jesu li rusi već uputili oštar protest ili ne?

Josip
3 dana prije

Izrael kao najveća rak rana svijeta se mora pod hitno amputirati a onda i ozračiti.

Josip
3 dana prije

Očito po američkim planovima Izraelci pehaju i žele da ih Rusi oderu kako bi Ameri krenuli u rat na strani smrdljivih židova. Nije upalilo s Ukrajinom pa su sada zaigrali igre na arapskom kontinentu. Misli Biden s drekom u glavi da je njegov mandat kraj svijeta jer ionako još koji dan će trošiti kisik pa kud puklo puklo, poslije njega mrak..

Kokoš Anel
3 dana prije

UBRZO USA PROPADA A SKUPA S NJIM I APARTHEID UDRUGA POZNATIJA KAO IZRAEL tzv israel

Zoran
3 dana prije

Nije crvena linija,a da je uhuhuhu. Nasradali bi Izraelci kao i NATO i Ukrajini.

Subaru avatar
3 dana prije

Gađaju jer je Nosferatu uništio sirijsko kemijsko oružje davajući lažna jamstva Assadu da ga njegova braća iz rozmarine bebe neće gađati. Uništio je i rusko kemijsko i 30.000 taktičkih nuks glava i gorivo poklonio arhetip neprijatelju za papira zvani dolar.

Subaru avatar
3 dana prije

“Vjeruje se da je zemlja glavna ruta za prolaz iranskog oružja borcima Hezbollaha u Libanonu”, ko i ciomejnstrim bljak……

Max
3 dana prije

Ako ne smeta Rusima…

Max
3 dana prije

Na gornjem midas linku Kamenjar javlja da su rakete ispaljene iz Irana na Izrael. Datum je današnji.

Karma
3 dana prije

Antikrist divlja ali jos malo

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI