Tko sprječava Međunarodni kazneni sud da uhiti Netanyahua?

Benjamin Netanyahu
81 komentar

Dok se dužnosnicima MKS-a prijeti da se ne miješaju u izraelski genocid nad Palestincima, međunarodna pravda posrće, a nepovjerenje raste

Međunarodni kazneni sud (MKS) u Haagu, koji istražuje i sudi odgovornima za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, suočava se s kritikama zašto nije uhitio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra obrane Yoava Gallanta, koji su odgovorni za masakr 42.000 Palestinaca u Gazi.

Gledajući prethodne odluke suda, ove kritike nisu neopravdane. Posljednji nalog za uhićenje izdan je 17. ožujka 2023. protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina. Ruskoj povjerenici za dječja prava Mariji Lvovoj-Belovoj izdan je nalog za uhićenje manje od mjesec dana nakon što je zahtjev podnesen sudu. No četiri mjeseca kasnije nije donesena nikakva odluka, što izaziva zabrinutost oko vjerodostojnosti suda.

Podsjeća se da je 20. svibnja 2002. godine glavni tužitelj Karim Khan zatražio uhićenje pet osoba, uključujući Netanyahua i Gallanta, kao i političke i vojne vođe Hamasa Yahyu Sinwara, Ismaila Haniyeha i Mohammeda al-Dayfa, zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih u Gazi 7. listopada i nakon toga. Zapravo, spis naloga za uhićenje podnesen sudu pregledao je šesteročlani međunarodni panel nepristranih stručnjaka s terena, koji su potvrdili da je nalog za uhićenje prikladan na temelju dokaza koje je prikupilo tužiteljstvo. Glavni tužitelj Khan je tada rekao da su dokazi u slučaju više nego dovoljni da sud izda nalog za uhićenje protiv dotičnih osoba i da očekuje da će sud izdati nalog što je prije moguće. Međutim, unatoč svim tim pravnim kvalifikacijama i vremenu koje je proteklo, sud još uvijek nije izdao nalog za uhićenje, što je dovelo do glasina o pritisku na sud.

Mračne glasine, prijetnje

Istina je da glasine o pritisku ne bi trebalo olako odbaciti. Sam glavni tužitelj Khan izjavio je da je bio pod pritiskom da ne istražuje izraelske političare i ne šalje nalog sudu. Stoga neće biti iznenađenje ako se ispostavi da iste snage koje vrše pritisak na tužitelja suda također vrše pritisak na jedinicu suda za preliminarnu istragu.

Doista, prema izvješću u Guardianu, bivša tužiteljica Fatou Bensouda bila je izložena sličnom pritisku. Prema izvješću, bivši šef Mossada Yossi Cohen, koji je kontaktirao tužiteljicu Bensouda protiv njezine volje i na neprimjeren način, prijetio je da će nauditi njezinoj obitelji i pokušao je odgovoriti od odluke suda, objavljene 5. veljače 2021., da sud ima “nadležnost nad okupiranim palestinskim teritorijima”. Tek se kasnije otkrilo da su pritisak i prijetnje protiv glavne tužiteljice bili razlog zašto istraga, koja je tada započela, nikada nije dovršena.

Khan, koji je naslijedio Bensouda, bio je izložen sličnim pritiscima, što dokazuju njegove izjave za tisak. Čak je izvijestio da ga je kontaktirao istaknuti političar i rekao mu da “sud nije osnovan za zapadnjake i njihove saveznike, već za Afrikance i huligane poput Putina” te da “njegova istraga Netanyahua neće biti prihvaćena”.

Slično tome, nakon što je Khan podnio zahtjev za uhićenje sudu, 12 članova američkog Kongresa napisalo je pismo Khanu javno prijeteći tužitelju, govoreći mu: “Ako ciljate Izrael, mi ćemo ciljati vas.”

Uz to, riječi senatora Lindsaya Grahama, koji je govorio na saslušanju američkog Kongresa o tom pitanju nakon što se izraelska vlada žalila SAD-u na sud, također su vrlo značajne u tom pogledu. Trebali bismo se sjetiti da je u svom govoru senator Graham rekao: “Ako MKS sudi Izraelu, SAD će biti sljedeći, i zato se ne smije dopustiti da se Izraelu sudi.”

‘Zakon o invaziji na Haag’

Grahamove primjedbe podsjećaju nas na “Zakon o invaziji na Haag” koji je američki Kongres donio 2002. godine. Ovaj zakon, donesen kako bi se spriječilo da SAD, koji je invadirao Afganistan nakon 11. rujna, bude suđen pred sudom za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koje su počinili njegovi vojnici u Afganistanu i kasnije u Iraku, daje SAD-u pravo da uvede sankcije Nizozemskoj, gdje se nalazi sud, pa čak i da je invadira slanjem trupa.

Iako više nije moguće da SAD invadira Nizozemsku u sadašnjim okolnostima, poznato je da bi se mogle uvesti sankcije, poput blokiranja pomoći sudu ili uskraćivanja ulaska u SAD članovima suda.

I, naravno, poznato je da se Ujedinjeno Kraljevstvo, poput SAD-a, protivi bilo kakvoj istrazi Izraela od strane suda ili bilo kakvom zahtjevu za uhićenje izraelskih čelnika. Zaista, tijekom posljednje konzervativne vlade koju je vodio Rishi Sunak, podnesen je zahtjev sudu jer “UK ne priznaje Palestinu kao državu, Izrael nije podložan Rimskom statutu i sud nema nadležnost na palestinskim teritorijima.”

Srećom, čelnik Laburističke stranke Keir Starmer, koji je postao premijer na izvanrednim izborima u srpnju, ispravio je ovu pogrešku i povukao zahtjev Ministarstva pravosuđa, čime je ispravio takvu pogrešku koja bi ugrozila neovisnost i nepristranost suda.

Nažalost, svi ovi događaji navode nas na vjerovanje da postoji pritisak na sud. Zapravo, u intervjuu za CNN prošli tjedan, glavni tužitelj Khan još jednom nas je podsjetio da sud ima nadležnost nad okupiranim palestinskim teritorijima i izjavio da nema pravne prepreke u ovom pitanju, a zatim je izjavio da je sud kasnio s izdavanjem naloga za uhićenje. U izjavama javnog tužitelja, koje su danas objavljene u medijima, pozvao je sud. Rekao je da bi bilo dobro da požuri kako bi olakšao savjest međunarodne zajednice i kako bi se vidjelo da se međunarodno pravo jednako primjenjuje na sve.

Licemjerje stvara nepovjerenje

Kao što možemo vidjeti, na djelu je mehanizam pritiska, predvođen SAD-om, kako bi se spriječilo MKS da izda nalog za uhićenje Netanyahua i Gallanta. Iako SAD nema pravo glasa u odlukama suda jer nije podložan Rimskom statutu, može izvršiti izravni ili neizravni pritisak na sud putem svoje vojne i ekonomske moći. No ova situacija je bolna točka u savjesti međunarodne zajednice, posebno žrtvovanih Palestinaca, i potkopava povjerenje u zakon, sudove i pravdu. S jedne strane, američka administracija koristi međunarodne sudove kao instrument pritiska za kažnjavanje Rusije zbog invazije na Ukrajinu, dok s druge strane pokušava spriječiti donošenje bilo kakve odluke protiv Izraela, koji je masakrirao 40.000 civila u Gazi.

Dakle, ova situacija raspiruje bijes i gnjev protiv SAD-a, istovremeno smanjujući povjerenje u sudove. Slično tome, nitko ne očekuje pravdu od suda koji je “pijun SAD-a”. Nestanak povjerenja u međunarodne sudove, jednog od temeljnih stupova trenutnog globalnog sustava, također će dovesti u pitanje sustav, a UN se može urušiti i biti zamijenjen anarhijom i kaosom samo da bi se zaštitio okupatorski i genocidni Izrael.

Stoga se svaki izravni ili neizravni pritisak na sud kako bi ga se spriječilo da uhiti Netanyahua mora odmah zaustaviti. Sudu se mora dopustiti da radi i donosi odluke neovisno i nepristrano. Oni koji danas manipuliraju sudom za vlastite interese sutra neće imati što reći kada neka druga država prekrši međunarodno pravo. Važan nije zakon jačega, već snaga zakona.

Benjamin Natanjahumeđunarodni kazneni sudPotrega
Pretplatiti se
Obavijesti o
81 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
14 dana prije

UK Foreign Office Appeal 🤷

teta pedofilija
14 dana prije

taj sud je sranje.Putina nemaju za što pa ga optužuju za “otimanje ukrajnske djece”, a ovog smrada koji je u 10-tak mjeseci ubio više civila nego rusi u 3 godine u ukrajini ne smije optužiti?

Josip
14 dana prije

Neitanahuu treba presuditi prijeki sud metkom u čelu, kakvi međuarodni sudovi i pravne smicalice.

Subaru avatar
14 dana prije

Aha, uhitit će te onog koji direktno radi po zapovjedi vladara planeta, moš si misliti.

Subaru avatar
14 dana prije

Jebala te validacija umjetna.

Tupko Glupko
14 dana prije

Kao i obično, treba pratiti trag novca.

Tko financira MKS (ICC na engleskom) i tko daje plaće sucima tamo?

Od 193 članice UN-a, njih 70 ne priznaje ovaj sud uključujući SAD, Rusiju, Izrael, Ukrajinu, Kinu, Indiju, Irak, Jemen…

Samim time ove zemlje ne priznaju jurisdikciju MKS-a nad njima, a isto tako niti financiraju MKS.

Ukratko, članice ICC-a su Five Eyes, europske i latinoameričke države, pola Afrike, Japan, Južna Koreja i to je to, koje su i potpisale Rimski statut i pristale da njihovim građanima sudi ICC.

Samim time MKS je sa razlogom predmet sprdnje, što je dodatno postao kada su pokrenuli istragu protiv američkih zločina u Afganistanu, i onda naglo odustali 2021. godine

14 dana prije

‘Tko sprječava Međunarodni kazneni sud da uhiti Netanyahua?’

A šta ima veza?!
I tako koračamo prema velom svjetskom ratu
u kojem će mnogi umrijeti
jer preziru oružje vele bitke.

društvo haiku pjesnika
14 dana prije

U očima glad
U duši strah
Jer pada mrak

prika
14 dana prije

Cekajte jesu li se izraelci ubacili sada u Libanon ili su potorili tamo.

14 dana prije

Odmaknite se od stvari svita
i okrenite se prema Nebu
za njega ste jedino stvoreni.
Posljednja su vrimena, užurbano
koračamo  prema kraju ovog vrimena.

Max
14 dana prije

Sotona, eto tko.

Гавран
14 dana prije

polovina Izraela je bez električne energije
#
Upozorenje Rusije rusima u Izraelu da ga napuste.
#
Ruski steliti navode Iranske rakete, pa je Rusija dobro obaveštena kada treba bežati.

Andro
14 dana prije

Cuj ko sprijecava? Pa US. Ne ocekujem drugacije lobiranje i stavove od zemlje koja je izgubila svoj identitet i integritet. Tolika sila je sapatom kapitulirala pred 2.4% stanovnika te zemlje. Tuzno je gledati kako se jeftino ulizuju rodjacima svojih vlasnika. Stvarni vlasnici US drze velike privatne kompanije, drze banke, drze sustinske resurse, drze kljucne politicke funkcije, drze medije, drze Hollywood, drze 325 miliona gradjana US u saci i upravljaju s njime kako im je volja. Jadno da jadnije ne moze biti. Sto je najtuznije, sprdaju se sa tih 325 miliona ljudi instalirajuci im senilnu marionetu na najvisu poziciju da ismijava i US i cijeli svijet koji gleda na US sa strahopostovanjem. Svaka im cast sta su postigli sa US. A za aplauza je tek kako su EU natjerali da bude sluga slugi haha.

Andro
14 dana prije

Cuj ko sprijecava? Pa US. Ne ocekujem drugacije lobiranje i stavove od zemlje koja je izgubila svoj identitet i integritet. Tolika sila je sapatom kapitulirala pred 2.4% stanovnika te zemlje. Tuzno je gledati kako se jeftino ulizuju rodjacima svojih vlasnika. Stvarni vlasnici US drze velike privatne kompanije, drze banke, drze sustinske resurse, drze kljucne politicke funkcije, drze medije, drze Hollywood, drze 325 miliona gradjana US u saci i upravljaju s njime kako im je volja. Jadno da jadnije ne moze biti. Sto je najtuznije, sprdaju se sa tih 325 miliona ljudi instalirajuci im senilnu marionetu na najvisu poziciju da ismijava i US i cijeli svijet koji gleda na US sa strahopostovanjem. Svaka im cast sta su postigli sa US. A za aplauza je tek kako su EU natjerali da bude sluga slugi haha.

JoeP
14 dana prije

He he 1.0,
Kako je sa ovin naslovon i slijon poviše u članak uletija Putin sve ka da i neće.
Koliko vidin ovde po komentarima svi znaju zašto, ima nekoliko racionalnih i logičkih odgovora na to pitanje, a razlikuju se u cilome spektru svijetonazora i indoktrinacije, a još najmanje toliko ima odgovora na koja su odgovori nepoznati i nalaze se u okultnim područjima ili za one koji se boje okultizma po domaću napisano iza sedan zatvoreni vrata.
Idealna situacija za free upload shita u percepcije masa.

JoeP
14 dana prije

He he 2.0
Zakuvalo se i u Hr oko šavanja hrvatskih vojnika na istočni front.

NALET
14 dana prije

O percepci-jama Kritički um “Za zbrojiti 2 + 2 ne treba vam percepcija. Dovoljna je inteligencija. Ali kad ispred vas stoje dvije lijepe, pametne i mlade žene – onda vam treba percepcija da ustanovite, koja od njih bi mogla postati vaša žena.” Uvod Što je percepcija i čemu ona služi? Evo, imamo jednog Antu, koji se vozi u svojem automobilu. Strahovito mu se žuri, a on puzi iza jednog sporog gradskog autobusa. Na autobusnoj stanici čeka da se svi iskrcaju, pa ukrcaju, kad ono iz moćnih zvučnika zaori Seve: “Ante, lip si, al nisi moj tip”. Naš Ante izgubi živce, ubaci u prvu, drugu, gas do daske da se ore ulicom upregnuti svi njegovi konji. I šta sad? Pa zna se – iza prednjeg dijela autobusa proviri jedan stari HDZ-ovac sa štakom u ruci. Ili jedna mlada mamica s djetetom u naručju. Ili se zakotrlja jedna lopta, a iza nje… Čitaj više »

NALET
14 dana prije

II…Priča Ajmo ponoviti priču, ali ovaj put malo ozbiljnije – onako, znanstveno. Imate ulicu A, koja je pravokutna na ulicu B. Budući da se nalaze u središtu starog dijela grada, oko njih je sve puno peterokatnica. U prizemlju ulice A nalazi se kafić u kojem slavni filozof sjedi i ispija jutarnju kavu. Prolazi mladi vozač koji je jučer malo previše tulumario i žuri na posao. Filozof gleda vozača i misli si: “Mladiću moj, ako ovako nastaviš voziti – neće dobro završiti.” Na kraju ulice, na raskrižju ulica A i B, filozof ne vidi mladu majku koja se s kolicima upravo sprema prijeći ulicu A – zaklanja je krivo parkiran kombi (kakva slučajnost). Na raskrižju nema semafora, samo zebra koja označava pješački prijelaz. U prizemlju Ulice B nalazi se još jedan kafić u kojem poznati znanstvenik, nuklearni fizičar, pijucka svoj cappuccino, promatrajući jureće vozilo hitne pomoći. Na raskrižju vidi i mladu… Čitaj više »

NALET
14 dana prije

III… Još jedna priča Kad ste mlad čovjek, svako malo se nađete u situaciji da idete u “lov”. U potrazi za ženom. Ne izgledate baš kao Brad Pitt ili James Dean, ali ste solidan muškarac, solidno dotjeran i znate da vas nijedna žena neće zamijeniti za “lika”. Barem ne žene koje vas zanimaju. Uđete u bar, sami ili u društvu, i promatrate. Većina žena niti ne trzne jer su zadubljene u razgovore sa svojim sugovornicima, danas sve češće sa sugovornicama – o svojim tezama i antitezama. Ostale žene vas primjećuju, nezainteresirano vas pogledaju i nastavljaju razgovor. Među njima postoji (barem) jedna (ako imate sreće) koja vas pogleda, sretnete njen (ili njihov) pogled i odmah vam je sve jasno. To je percepcija. Ako je samo jedna, onda je zadatak jednostavan – počnete smišljati plan kako joj dati do znanja da ste zainteresirani, kako joj prići, itd. Znate već kako to ide.… Čitaj više »

NALET
14 dana prije

4… Analiza – Paraliza Sve su to zabavne percepcije. Nikad nisam stvarno kategorizirao percepciju, a ne znam ni kako to učiniti. Ali činjenica je da za neke stvari treba drugačija percepcija. Na primjer, kada se vaše dijete pretvara da je završilo školu s odličnim uspjehom, a zapravo je završilo s trojkom ili čak palo razred. Ili kad nazoveš mamu koja živi daleko i ona ti kaže da je sve u redu – a zapravo je u bolnici jer je jučer pala sa stolice i slomila nogu, ali te ne želi gnjaviti jer zna kako se trudiš za svoj posao i za svoju obitelj, a također i za nju kad god uzmogneš. Ili kad počnete sumnjati da vas žena vara. Kakvu tek percepciju trebaju oni koji sumnjaju da ih žena vara i na kraju saznaju (ako imaju sreće) da imaju ženu punu ljubavi – ali su sami malo previše ljubomorni i… Čitaj više »

Za mir
14 dana prije

U napadima izraelskih snaga poginulo je oko 300 djelatnika UN humanitaraca i preko 120 novinara.

NALET
14 dana prije

….5Kako netko potpuno neupućen u fiziku, posebice nuklearnu fiziku, može svoju percepciju nuklearne fizike uspoređivati s onim nuklearnim fizičarom iz naše priče? I komentirati njegove poteze ili odluke? Netko tko ne zna ni matematiku, a kamoli fiziku, da ne govorimo o nuklearnoj fizici? Tko nikada nije čuo za integrale i diferencijalne jednadžbe? Tko se jedva snalazi u tri dimenzije svog skromnog života? A želio bi razgovarati o fizici čestica i n-dimenzionalnim prostorima? Isto je i na polju filozofije. Naš filozof iz priče svaki dan prima stotine e-mailova od čitatelja koji imaju svoje mišljenje i puno toga za reći o Sokratu i Platonu. Osim što su pobrkali stoljeća, neki čak i tisućljeća. Sokrat i Platon nisu na Facebooku, kako neki misle. A što kad se “udare” dva nuklearna fizičara? Ili dva filozofa? Jedan tvrdi da je nešto “bijelo”, a drugi da je “crno”? Tada snaga argumenata dolazi do izražaja. Obojica iznose… Čitaj više »

NALET
14 dana prije

5+1…;) Kako se snaći u bujici informacija zadnje tri godine, otkako je krenula covid-histerija, nastavila se vojnom-histerijom, prerasla u energetsku-histeriju, koketirala s rodnom histerijom, a nastavlja se s onima koje dolaze: ekološka-histerija, prehrambena-histerija, financijska-histerija i cyber-histerija? Nema da nema. A što je s posljednjom i najodvratnijom, najpatološkijom – pedofilskom-histerijom? Niste čuli za nju? Pa gdje vam je percepcija? Niste primijetili da vas pokušavaju uvjeriti da je elitna pedofilija nešto sasvim normalno? Elitna, da. Sada osim elitnih barova i elitnih jahti imamo i elitnu pedofiliju. Za predjelo ruski kavijar (jesam li rekao ruski?), a za desert mlado tjelešce, svježe kao kroasan iz pećnice. Zašto sufiks “histerija”? Zašto ne “kriza”? Zato što vam krizu prodaju stotinama godina preko TV ekrana i masovnih medija. Trenutno imamo energetsku krizu, godine 2008. smo imali financijsku krizu. Za svakom dobrom krizom dolazi druga (dobra) kriza. Kako prikladno. Iako je kriza potpuno lažan pojam koji prikriva laž… Čitaj više »

NALET
14 dana prije

& 7…Za obradu svih ovih informacija u zadnje tri godine čovjeku je stvarno potrebna velika percepcija. I znanje, i informiranost, a najmanje „šesto“, ako ne i „sedmo“ čulo. Kako zaboga netko tko se priključio “Ukrajini” 24. veljače 2022. može komentirati ukrajinski rat? Netko tko nema pojma o događajima koji su se dogodili u Ukrajini osam godina prije toga – godine 2014. (i svih osam uzastopnih godina do 2022.), na nekom trgu u centru grada, koji će krvavim slovima ostati zapisan u svjetskoj povijesti. Tko nema pojma o događajima koji su se dogodili u toj zemlji puno prije 2014 godine. O događajima koji su se dogodili u 2. svjetskom ratu. Pri čemu su mnoge krive stvari učinjene još ranije, daleko unatrag, prije gotovo sto godina. Ovaj sam rat “namirisao” već u siječnju. Samo što je taj siječanj bio 2021. godine, dakle više od godinu dana prije stvarnog ruskog napada na Ukrajinu.… Čitaj više »

tihobl
14 dana prije

Веома занимљиво признање дао је либански министар спољних послова Абдалах Бу Хабиб на америчком каналу ЦНН:

– Хоћете да кажете да је Хасан Насралах (лидер Хезболаха) пристао на прекид ватре непосредно пре него што је убијен?

– Да, сложио сам се. И договорили смо се о прекиду ватре. Одржали смо консултације и све усагласили са покретом Хезболах, након чега смо о томе обавестили Американце и Французе. А они су нам заузврат рекли да се и господин Нетањаху слаже.

Коментар. Односно, испада да је шеф Хезболаха убијен након што је пристао на прекид ватре. И одавде је закључак једноставан и једини истинит – окончање рата на Блиском истоку није део планова Бењамина Нетањахуа. Треба му рат и само рат.

Dokurčilomi
14 dana prije

Isti oni čiji suci sjede u njemu a njihova država ga ne priznaje te još zadržava pravo vojnim izvlačenjem ukoliko se njen državljanin nađe zatočen, ameri.

Franjo Vinkovski
14 dana prije

Pa taj smrdljivi sud su stvorili cionistički židovi. Valjda neče suditi svom čovjeku. On je za njih heroj.

Franjo Vinkovski
14 dana prije

Međunarodni sudovi ne postoje. Sve je to laž za naivne mase.

Benjamin
14 dana prije

Za ovog zločinca, ubojicu sotonu treba samo jedno smrt stzreljanjem , njemačke naciste su za puuuuuuno manje zločine vješali a ova sotona još diše.
Dabogda crkao sotono jedna i sve ti doma pocrkalo, gorio u paklu svinjo ćifutska.
CRKNI govono smrdljivo jevrejsko, slugo sotonina.

Bruno
14 dana prije

Putin treba učiti od najboljih Hitlerovih sljedbenika. Da je pobio male Ukrajince, a ne ih izvodio iz ratnog područja, ni protiv njega se nebi pokrenuo postupak. Zapad voli one koji sve taracaju. Kijev kao i da nije u ratu. Kada otpad od ruševina u Gazi stave na jednu hrpu, dobiti će veću planinu od Montblancaa.

Srećko
14 dana prije

Da nema Hamasa i Amera davno bi već trunuo u zatvoru !

Red Dog
14 dana prije

Pa da ponovimo…
Sve medunarodne organizacije su posledica dogovora iz Breton Woodsa, gde je svet – osim komunista – pristao na to da USA vodi svet. I taj sud je posledica tog dogovora.
Sad pada taj poredak, pa biva sud razgolicen kao prcija koja jeste.

goran
14 dana prije

da znaju sudit slavenima,ali neće cionističkom smeću koje drži i uzde amerike u svojim rukama

Alex Keller
12 dana prije

Kako djeca u vrtiću zamišljaju uhićenje predsjednika Izraela! Prije će biti da će Izraelci pohapsiti članove tog suda zbog uvrede njihove države i suditi im u Tel Avivu.😂🤣

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI