Julian Assange u Strasbourgu: Borba za istinu i pravdu

Assange, sloboda medija
25 komentara

Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, nedavno je govorio na saslušanju u Strasbourgu. Bilo je to njegovo prvo javno obraćanje nakon dugog boravka u zatvoru Belmarsh u Londonu.

Saslušanje je organizirao Odbor za pravna pitanja i ljudska prava Vijeća Europe. Povod je bilo izvješće islandske zastupnice Thórhildur Sunne Ævarsdóttir. Ona je Assangeov slučaj opisala kao “pucanje na glasnika”. Kritizirala je njegov progon, ističući da su pravi zločinci ostali nekažnjeni.

Assange je u svom govoru istaknuo nekoliko ključnih točaka:

  1. Zatvorsko iskustvo: Opisao je kako zatvor utječe na osobu, spominjući gubitak identiteta i teškoće u opisivanju tog iskustva.
  2. Pravna zaštita: Naglasio je da mnoge pravne zaštite postoje samo na papiru i nisu učinkovite u praksi.
  3. WikiLeaks i istina: Podsjetio je da je cilj WikiLeaksa bio informirati javnost o važnim pitanjima, uključujući ratne zločine i nezakoniti nadzor.
  4. Sloboda govora: Upozorio je da njegov slučaj stvara opasan presedan, sugerirajući da samo američki građani imaju pravo na slobodu govora.
  5. Novinarske aktivnosti: Istaknuo je da je “priznao krivnju” samo za novinarstvo – traženje i objavljivanje istine.

Assange je kritizirao pravni sustav, nazivajući ga “neostvarivom pravdom”. Objasnio je da mu nagodba s američkom vladom onemogućuje traženje pravde na drugim sudovima.

Također je izrazio zabrinutost zbog stanja istine u današnjem svijetu. Smatra da je istina postala manje vidljiva i da postoji više cenzure i odmazde za govorenje istine.

Unatoč teškoćama, Assange je pozvao na ustrajnost. Naglasio je važnost slobode govora i objavljivanja istine, ne samo za novinare, već za sve ljude.

Zaključio je pozivom na akciju: da svi učine svoj dio u očuvanju istine i sprječavanju da interesi manjine ušutkaju glasove većine.

Ovaj govor u Strasbourgu podsjetnik je na važnost slobode tiska i prava javnosti na informacije, kao i na izazove s kojima se suočavaju oni koji te vrijednosti brane.

julian assange
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
1 dan prije

Ako bi Hollywood ikad snimio film o nihilističkom tipu koji curi i hakeru, bez korijena rušitelju međunarodnog javnog poretka, nisu mogli učiniti ništa bolje od toga da glume Juliana Assangea kao njega samog.

Lool
1 dan prije

Nekad su se komunisti borili za pravdu a zapad ne zna sto je to.

Srećko
1 dan prije

U današnjem svijetu vlade i mediji skrivaju istinu ko zmija noge .

Bruno
1 dan prije

Pa gledaj samo HTV, RTL, N1, i NOVA. O ratu u ukrajini izvještavaju samo kada su Ukrajinci napravili neki pomak. Kada su upali u Kursk, svaki dan priča o njihovom naopredovanju. Bez pomena da takva taktika, koju su upotrijebili, nije moguća bez satelitskih snimaka i američkog navođenja. Ne EU. Nema veze s ratom u Ukrajini, već samo proba, moželi se ući u Rusiju, koliko daleko i za koje vrijeme, da se pokrene rat na granici Norveške , Finske, Estonije, itvanije, Letonije Poljske, Rumunjske, Bugarske i Turske, po mogućnosti i Gruzije. Nekoliko profesionalnih birgada naprijed i za njima obični redovi. Rusi su ih pustili i sada ih polako taracaju. Plijenković širi demagogiju na svim televizijama i po svim novinama, oni koji imaju suprotno mišljenje nemaju pristup medijima. Na žalost u Hrvatskoj vlada UGUZBENO novinarstvo. Onoga V. Ivančića, Dežulovića i Lucića je pokojni Krivousti Ljigavac tužio do besvjesti dok jedini list koji… Čitaj više »

Max
1 dan prije

Sretno mu bilo.

yuyu
1 dan prije

zasto se assange i snoweden i icke nisu obesili/samoubili kao epstin ili glumac robin williams ili bryant ili onaj francuski chef ili onaj pevac iz linkina ili diana..itd….ali da izbacim epstina …sta li su ovi potonji imali protiv ZLA tj koje informacije..svi vec znaju da je Hollywood leglo pedofilije, sotonizma itd… assange i snowden odaju mnogo vecu pricu…mozda su “svi” iz Hollywooda mogli imati neke privatnije informacije od nekog veceg ZLA….zasto nam se daje “njihovi zvizdanje” a ne npr od williamsa…razumem da daju neki mali postotak istine koja se izgubi u moru lazi i sa tim ljudi koji su jos potisniti od sistema nemaju volje snage zelje…

nepoželjni
23 sati prije

Bez dvojbe slučaj Assange je “pucanje u glasnika” i potvrda da su robovske “slobode” kojima se diči tzv “demokratski” svijet obična laž ili mrtvo slovo na papiru. nakon ovog slučaja možemo zaboraviti da će se itko usuditi ponoviti njegov potez. Vjerovatno se i on više puta do sada pokajao za to što je to učinio. Ali druga me stvar na ovom članku “ubola u oko” – izrazita nezainteresiranost komentatora a naročito onih “boraca” za ljudska prava (na tipkovnici), i onih drugih “pametnjakovića” koji se javljaju samo na one teme gdje mogu udovoljiti svom egu i svojim kompleksima na način da se izruguju i omalovažavaju druge komentatore ovisno o prigodi… a kakav je mentalni sklop većine komentatora može se zaključiti uspoređujući ovaj članak i jučerašnji na kojem je bila tema sarajevska gradonačelnica židovskog porijekla gdje se u 24 sata skupilo gotovo 700 komentara a na ovom članku za šest sati jedva… Čitaj više »

eks
22 sati prije

Slučaj Asanž je najbolji dokaz da je američka priča o slobodi govora, demokratiji i ljudskim pravima najveća laž današnjice .

frk
19 sati prije

A je i taj nasao kucu gdje ce se bogumoliti. h

Trajko
6 sati prije

Novinar je kovač svoje sreće i nesreće .On iskuje nož – riječ koja mora rezati i zvečiti onako kako gazda i budući kupac žele.Ako se ne svidi jednom ili drugom, on je u nevolji.Ako je nevolja široko uzela maha mijenjaju se zakoni i prava koja se odnose na slabije.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI