Ruska pobjeda će osloboditi Europu – tvrdi vodeći francuski povjesničar

Emmanuel Todd
104 komentara

Europska “podčinjenost” SAD-u će se produžiti za stoljeće ako Moskva izgubi u Ukrajini, prema Emmanuelu Toddu

Ukrajinski poraz predstavljao bi pobjedu za cijelu Europu, tvrdi francuski antropolog Emmanuel Todd u intervjuu za talijanski news portal Corriere di Bologna objavljenom u utorak.

Prema Toddu, koji naglašava da nije eksplicitni podržavatelj Moskve, ako bi Rusija izgubila u ukrajinskom sukobu, to bi omogućilo “produženje europske podčinjenosti Amerikancima za stoljeće.”

Vodeći intelektualac tvrdi da je Europa efektivno delegirala predstavljanje Zapada SAD-u i od tada plaća posljedice. U intervjuu tvrdi da se trenutno ništa ne može učiniti da se ta činjenica promijeni zbog trenutnog sukoba u Ukrajini, ali sugerira da će njegov ishod “odlučiti sudbinu Europe.”

“Ako, kao što vjerujem, SAD bude poražen, NATO će se raspasti i Europa će ostati slobodna,” rekao je Todd za taj medij, napominjući da je malo vjerojatno da bi Rusija bila prisiljena vojno napasti Zapadnu Europu nakon što se uspostavi na rijeci Dnjepar.

“Rusija neće imati ni sredstva ni želju za širenjem nakon što se ponovno uspostave granice pretkomunističke Rusije. Rusofobična histerija Zapada, koja fantazira o želji za ruskim širenjem u Europi, jednostavno je smiješna za ozbiljnog povjesničara,” rekao je.

Nekoliko zapadnih čelnika je posljednjih mjeseci izrazilo zabrinutost da bi, ako bi se Rusiji dopustilo da porazi Ukrajinu, ona eventualno usmjerila svoj pogled na druge europske zemlje.

Moskva je, međutim, opetovano naglašavala da nema namjeru napasti bilo koju drugu zemlju nakon što ostvari svoje ciljeve u Ukrajini. Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je priče o ‘ruskoj prijetnji’ kao “besmislicu” koju šire zapadne vlade kako bi zastrašile europsko stanovništvo s ciljem “izvlačenja dodatnih troškova” od njih.

Emmanuel ToddRatrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
104 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sibenik
7 dana prije

Ovo mi je zadnji komentar ode svaka cast , privarija san se u vama, brisete komentare o krucijalnim problemima hrvatskih građana, a pustate ove ludake da trljaju o zombijima baba vangama…. vi ste nista ko ni index

hiber
7 dana prije

Rusija je izgubila kao sto gubi svaki velemajstor kad mu istekne vrijeme i padne zastavica. To sto, na silu, mimo pravila, vuče poteze, uz sažaljenje Xija i Globalista, nista ne mijenja. Kasne dvije godine, uz plaćanje cijene koja uvelike nadmašuje dobitke, tako da ništa od toga.

Subaru avatar
7 dana prije

Sere kvake šesterokrake.

Srećko
7 dana prije

Moglo bi biti istina ako se tu stane na loptu i ponovno uspostave diplomatski i ekonomski odnosi s Rusijom bez daljnje teritorijalne pretenzije i rata na europskom tlu .

Aniki
7 dana prije

Ako pobjedi Rusija, cijeli zapad če pasti v političku krizu. Globalizam če polako nestati.

A neće biti to neka utopija. Lokalni fašizmi će okupirati zapadne zemlje…

nepoželjni
7 dana prije

Ne moraš biti ni povjesničar ni geopolitičar da bi ti bilo jasno da Rusija APSOLUTNO nema nikakve pretenzije na ikoga van sovjetske Rusije (pa čak ni na države bivšeg SSSR-a ako nisu sklone Zapadu.)
Kaže, “ako bi Rusija izgubila ….”, naravno, taj scenario mogu pisati samo oni koji ne razumiju, ili oni koji žele manipulirati lažnom nadom.
Rusija 100% neće izgubiti ovaj rat niti će nakon pobjede ići u neka osvajanja, jer Rusija, sama ima više bogatstva u prirodnim resursima nego cijeli zapadni svijet zajedno. Po meni, prije nego je rat započela, Rusija je dogovorila vraćanje u “carske” granice i u zamjenu pristala da povede rat koji treba opravdati dogovor i Zapadu dati vrijeme da započne proces regresije standarda i načina života Zapadnog roblja sa ciljem uspostave NSP (novog sv. poretka)….

Josip
7 dana prije

A nas priglupi Plenkovic je Hrvatsku opet svrstao uz fasiste i nacrtao joj metu na ledima koketirajuci s mafijasom i masovnim ubojicom Zelenskim. Jednako nad je osramotio i s Izraelom. Kako god onaj Vucic je deset puta pametniji od ovog sugavig Ursulinog hemeroida.

Josip
7 dana prije

Rusija nece izgubiti po cijenu da unisti cijeli svijet. A ovaj nas nepodojeni majmun Plenkovic se zaigrao ko nekada Pavelic s Hitlerom. Kreten jos ne shvaca sto slijedi. Hrvatska je najebala kad rat zavrsi zahvaljujuci tom domacem veleizdajniku.

glas koncila
7 dana prije

E moj Emmeanele aj ti to objasni ovim košer sendvičarima, ovim ograničenima k’o balkon koji u Rusiji vide Srbiju, ovim koji ne kuže da SOTONINA SINAGOGA 👿 nikad ne spava, onima koji misle (aj bar da misle 😂 ili da bar imaju čime misliti) da je sveta majka 🇷🇺 Rusija 🇷🇺 napala izmišljenu bivšu i pokojnu tzv ukrainu, onima koji ne vide da je vražije pleme lažnih židova 🔥👿Aškenazi 👿🔥napalo Rusiju još prije 100 godina zbog genocida nad Kršćanima i zbog u genima programirane pljačke👿
Aj ti njima Emmauele objasni biiiilo šta?!?
Odmori se ti Emanuele, niti ti Sizif da …..

Kamilo
7 dana prije

Tod je prvi, 1976 godine, u knjizi “La Chute finale”  čiji bi se naslov mogao prevesti kao “Konačni pad” predvidio raspad SSSR-a.
Za one koji govore francuski preporučujem njegovu zadnju knjigu “Poraz Zapada” (La Défaite de l’Occident).Tod je čovjek koji zna o čemu priča.

Dim
7 dana prije

Putin je u svakom slučaju, već sada, ostvario sve svoje ciljeve. Nikad nije igrao na teritoriju. Razbucao je unipolarni poredak, nepovratno. EU je okupirana od strane NATO-a i ne vidim u bliskoj budućnosti, da može kreirati samostalnu, politiku.

Jomla
7 dana prije

Sve u tekstu rečeno je točno. Nemam zamjerke, jbg 😛😛

Franjo Vinkovski
7 dana prije

Ruska pobjeda će osloboditi Europu…
To tvrdi večina Europljana, pogotovo onih na zapadnoj strani.

onaj najglu...Dalton
7 dana prije

Ok, pobjediti ćemo Rusiju i živjeti dugo i sretno…
A što ako ne bude tako?
Imamo li Plan B…

Baba kaže da su ovi današnji ratovi samo trening. Jer kad se međusobno pokefaju oko granica, a bogami tek zbog vode koje će sranje biti… Pa razvale EU. I od Borelovog europskog vrta naprave džunglu.
Prašumicu neku bar…

P.S.
Baba, zamisli da zovemo neke majstore da nam poprave državu…
Šta bi prvo rekli?
Ko vam je ovo radio.

abc
7 dana prije

Hvali se mrav, da če zgaziti slona….

vanja
7 dana prije

Kome će vaka Rusija doneti slobodu?To je septička jama,leglo hoštaplera i krvopija.Još je gora od zapada koji je zmijarnik.Rusija je i sama porobljena.

Hogar strasni
7 dana prije

Prokleti boljsevici, cionisti Lenin i Trocki su organizirali klanje carske ruske obitelji i kradju zlata. To je bilo onda i nikada vise hijene zapadne koje se i dalje kesite na pljacke i porobljavanje goyima kako “nize” rase zovete.
Rusi su za vas svemirski brod koji igra sah i to vam je trn u oku. Sve slavene sotonasi mrzite.
Ovo klanje im izmedju rusa i ukraijinaca je ritual demonu BAALU.
Jos malo i past ce antikrist kojeg cekate zvijeri rata i profita

Max
7 dana prije

Vidjet ćemo uskoro.

Lucija, prva
7 dana prije

Evo jednog malog maleckog analitičara: geopolitički rezultati: “Švedska i Finska su de facto bile Nato, još od pada Berlinskog zida. Sada je to samo i de jure potvrđeno. Anglo-američki kalifat je, od početka ovog svetskog rata za multipolarni svet, daleko više zemalja i položaja izgubio, nego što je dobio. Krenuću od Evrope. Hteli su da progutaju celu Ukrajinu, na kraju će dobiti delove u ruševinama. Gruziju i Kavkaz su izgubili bez ispaljenog metka, jer eno ga i Pašinjan se dozvao u pamet, i vozi biciklu po Moskvi. 👈 Srbija, Mađarska i Slovačka su otvoreno multipolarne, Makedonija nam se pridružije, a mislim da će uskoro i Cg i Bugarska. Austrija se takođe ljulja. Onda Afrika. Multipolarni crnci, i Vagner, najurili Jenkije i Francuske sobarice iz više zemalja. U Aziji, Kina nikad jača, a i Arapi odbili poslušnost. Saudijci trguju naftom kako hoće, a UAE išli u Brics. A da zaboravih, jedina… Čitaj više »

Lucija, prva
7 dana prije

“Još prije 2022, IMF (internacionalni monetarni fond) je Ukrajini ponudio dogovor da u zamjenu za njihovu lovu promijeni zakon o prodaji svojeg zemljišta internacionalnim kompanijama (što je do tada bilo zabranjeno), pa od onda Ukrajina na veliko počinje prodavati vlastitu zemlju (pogotovo
poljoprivredna zamljišta) kao mahnita, tj. postaju stranci u vlastitoj kući i na vlastitoj njivi.

Kad rat završi (a završit će kao i svaki drugi; neovisno o “pobjedniku”), svjedočit ćemo svi najvećem državnom eksperimentu u povijesti; socijalnom i etničnom inžinjeringu kakvog se ni nacisti ne bi posramili u doba najveće moći (nakon što će glavni dio ukrajinske mladosti izginuti ili biti prognan), a sve pod palicom ovih megalomanskih korporacija”, Index fb

Lucija, prva
7 dana prije

A sad… Pogledajte analizu Pusićke. Poznate po prodaji oružja glavosječama i gubitku INA-ih izvora nafte u Siriji. I po izreci: “Ako ne uđemo u EU neće biti za mirovine” Isti Plenković, Sholz ili Makron. Za Trumpa: “…prodat će Putinu Ukrajinu isti čas i to bi bila tragedija za Ukrajinu. Moramo imati na umu da je to i jako opasna situacija za Europu. Ako Putin bude u situaciji da prikaže što se dogodilo u Ukrajini kao svoju pobjedu, pitanje je koliko će se moći odupirati baltičke države, Moldavija i sve zemlje oko Crnog mora” 😏 “Rusi regrutiraju vojsku iz manjinskih populacija pa pokušava na taj način iscrpiti Ukrajinu. Koja ne može ništa slično.” Može. Ima i ona manjine koje međutim, – ne regrutira. Naravno da Ukrajina ne može nikoga mobilizirati pa hvata po ulicama. pa nastavila: Za Orbana: “”Radio je kao lider točno ono što Vučić radi danas, ali iznutra. Narušavao… Čitaj više »

Lucija, prva
7 dana prije

“Razbijanje EU kao sile i geopolitički važnog elementa se ubrzalo BREXITom,

Engleska prihvata, na svoju štetu, da izađe iz EU pod pritiskom USA, nastavak sledi, odsecanje Nemačke od Rusije, početak nekonkurentnosti što vodi do deindustralizacije i kvalifikacije EU kao USA vazala.

Podaci OECDa govore da će 2050. EU činiti samo 8% svetskog BDPa. Evropa će biti samo dobra turistički, da bogati Indonežani i ostali dolaze da gledaju stare građevine i dobro klopaju,…”

Lucija, prva
7 dana prije

““Ako, kao što vjerujem, SAD bude poražen, NATO će se raspasti i Europa će ostati slobodna,” rekao je Todd za taj medij, napominjući da je malo vjerojatno da bi Rusija bila prisiljena vojno napasti Zapadnu Europu nakon što se uspostavi na rijeci Dnjepar.”

Zamišlja li on da će Ameri mirno otići?
Kao Rusi iz zemalja Varšavskog pakta?
😏😏

Ameri su spremni i migrante angažirati ako zatreba !!
Ima li EU nekakvog oružja?

A barem kojeg pametnog političara?

Гавран
7 dana prije

Rusija da pored tolike teritorije osvaja prenaseljenu i razmaženu Evropu, bez energenata, ruda i industrije. Besmisleno.
#
Ukoliko Eu budu uporni u gradnji fizičkog i nacističkog zida prema Rusiji zid će trajno i ostati na sreću Rusije.

Гавран
7 dana prije

Zaustavljanje na Dnjepru, to bi Toda voleo. Da investicije Crme Stene ne propadnu i da se napravi Jevreia 2:
#
U tom slučaju Rusija je dobila bitku a izgubila rat.

Gost
7 dana prije

Mislim da Rusija neće ovaj put oslobađati EU. Naučili su lekciju iz povijesti da to nitko ne cijeni. EU će se ovaj put morati sama osloboditi što znači da će ova agonija dugo trajati. EU mora naučiti lekciju

Ivan
6 dana prije
Josip
6 dana prije

Nema više mogućnosti demokratske promjene okupirane Europe, rješenje su atentati s kojima prvo treba ukloniti prolupalu i korumpiranu krmaču Ursulu s njezinom EK a onda zaorati po članicama i očistiti ih od globalističkog korumpiranog ološa. Pogledajte samo što te ništarije rade Orbanu u EU Parlamentu i sve će bam biti jasno. Teror se moze rijesiti samo anti terorom, kakva demokracija, to je samo gubitak vremena i sredstava.

Crni Golf 4 vrata
6 dana prije

.. mene će osloboditi jedino onaj tko mi omogući da više nikada ne moram platiti ni jedan račun u životu – dakle nitko, a i to će se dogoditi – nikada. Jedino što se može dogoditi je to da više (nakon oslobođenja 🤡), svoje račune neću plaćati zapadnoj eliti nego istočnoj…. ha, ha, ha ‼️

Za mir
6 dana prije

Tragično je u što se Europa pretvorila, i zanimlljivo da nam je jedina šansa izvuči se iz moralnog blata u tome da Rusi probijede.
Obzirom na to što su Eu političari Rusiji priredili, mislim da ni Rusi na kraju neće željeti imati posla sa nama. A i građani Europe nisu baš digli glas. Barem glas su mogli dignuti? Glas za mir.
Nakon 2 i pol godine našao se i jedan glas razuma u Hrvatskoj – Milanović.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI