Dolar više nije novac nego oružje

Jeffrey Sachs
170 komentara

Vlada SAD-a je iskoristila dolar kao oružje umjesto da služi kao sredstvo razmjene ili pohrane vrijednosti, rekao je nagrađivani američki ekonomist i analitičar javne politike Jeffrey Sachs.

Sachs je dao ovu izjavu u četvrtak u svom obraćanju putem video veze na sastanku ministara financija i guvernera središnjih banaka BRICS-a. Dužnosnici su se sastali u Moskvi kako bi razgovarali o poboljšanju međunarodnog monetarnog i financijskog sustava, uoči summita BRICS-a 2024. u Kazanu kasnije ovog mjeseca.

Prema riječima ekonomista, oružavanje dolara očito se događalo kroz zapljenu zamrznutih ruskih sredstava. Spomenuo je i zamrzavanje iranskih, venezuelanskih, afganistanskih i drugih državnih fondova od strane vlade SAD-a.

SAD i njegovi saveznici zamrznuli su oko 300 milijardi dolara ruske središnje banke, od čega je oko 5 milijardi dolara u američkim bankama, kao dio svoje kampanje sankcija vezanih uz Ukrajinu.

U travnju je predsjednik Joe Biden potpisao zakon koji dopušta zapljenu ruskih sredstava koja se drže u SAD-u i njihov prijenos u fond za obnovu Ukrajine. “Ne možete koristiti dolar kao mehanizam plaćanja,” rekao je Sachs, kada predsjednik sam može potpisati naredbe i zaplijeniti u biti milijarde dolara ruske imovine. Američka valuta postala je “instrument agresivnog oblika politike,” zaključio je.

“Govorio sam svojoj vladi posljednjih 15 godina ‘Prestanite to raditi, ovo je ludo, uništit će povjerenje u dolar.’ Ne možete nastaviti sa sustavom poput ovog, nije to samo Rusija.”

Istaknuo je da Kina želi imati normalnu trgovinu bez prijetnji američkim sankcijama, ali iako su kineske banke dio SWIFT sustava, moraju se pridržavati iz straha da ne budu isključene iz međunarodne financijske mreže. “Dakle, poanta je da trebamo alternative, to je jasno,” izjavio je Sachs. “Naravno, zemljama su potrebni mehanizmi plaćanja koji nisu vezani uz dolar.

Trebat ćemo neke brze, entitete posebne namjene koji također nisu uključeni u sustave plaćanja u dolarima… entitete koji ne mogu biti izravno sankcionirani…” Ekonomist je naglasio da bi “najbolja alternativa bila ako SAD povrati razum, pristojnost i zakonitost i prestane nametati unilateralne sankcije.”

Postupci SAD-a su “apsolutno neispravni” i nezakoniti prema standardima međunarodnog prava i Povelje UN-a, rekao je Sachs, koji je također predsjednik UN-ove Mreže za rješenja održivog razvoja.

DolarOružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
170 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
6 dana prije

Eto entiteta iza ugla , onda se dolar pretvara u toalet papir..

držnedaj
6 dana prije

Sad ovaj genijalac otkrio toplu vodu..

eks
6 dana prije

Odavno je dolar USA oružje. “Štampaju” (generišu) dolara koliko hoće – stvaraju novac iz ničega i kupuju političare , tim novcem finansiraju razne NVO (trojanske konje) i kvisling opoziciju po drugim državama, finansiraju teroriste koje ubacuju u proxi ratove . Tim novcem bez pokrića “kupovali” su realna materijalna dobra (što je faktički pljačka) , jednom reči , dolar bez pokrića pretvoren je u sredstvo moći. Tome polako dolazi kraj, jer su to mnogi u svetu shvatili i okreću se prema BRIKS-u . Briks okuplja više od 50% stanovnika planete , zemlje BRIKS-a imaju više od 50% BDP u odnosu na zemlje koje okuplja USA (Zapad +) . Zapadne psihopate, na čelu sa USA psihopatama, to znaju i pokušavaju svim sredstvima da sačuvaju privilegovan status i dominaciju, a glavno sredstvo im je rat , a dodatna sredstva su sankcije i protekcionistička politika u trgovini. Nema rata u svetu u kojem ne… Čitaj više »

Subaru avatar
6 dana prije

O čemu ovaj trabunja, pa njegovi su inventirali papir da pokradu planet.

FELIX
6 dana prije

TO VEC DUGO PRAKTICIRAJU

Srećko
6 dana prije

Nije ovo prva pljačka Rusije . Cionisti koji drže te banke stoljećima su već navikli pljačkati Rusiju i njeno zlato. Oni su kadri svakog opljačkati , doći će i drugi na red .

Max
6 dana prije

To je uvijek i bio.

onaj najglu...Dalton
6 dana prije

Stars and Stripes Wunderwaffe…

P.S.
Migrantima će biti ponuđeno 350.000 švedskih kruna (34 tisuće dolara) da trajno napuste Švedsku…

Baba, nemam love, a treba mi 35.000 eura za fasadu…
Crn si ka’ cigo iz Afganistana. Emigriraj u Švedsku.
Platiće ti da odeš…

Josip
6 dana prije

Ameri su bili svinje još od trenutka kada su opljačkali i pobili domoroce i ostali su svinje do dana današnjeg. Nikada od te stoke neće postati ljudi i tako ih treba tretirati.

Faust
6 dana prije

$$

Kopf
6 dana prije

Amerika ima svoje nacionalne Interesse. To znaci povecavati broj svojih satelita, pisati medjunarodne zakone koji favoriziraju USA, sprijeciti transfer visoke tehnologije u zemlje koje imenuje USA vlada, prisiljavati svakog da slusa sto mu Washington zapovidi, konkurenta zakociti, pomagati svoje kompanie da dominiraju u svijetu itd

Zagorje
6 dana prije

Gledo Dollara, americka vlada je bila kratkovidna. Reziser te politika su bili Biden i Jenet

Bled
6 dana prije

Amerike je htijela unistiti konkurenciju, kinesku kompaniju Hwawei, nisu uspili ojacali su je.

EURO
6 dana prije

Ako ne vjerujte Sachs, Evo danas iz Bloomberg Rusija predlaže promjene u prekograničnim plaćanjima koja se provode među zemljama BRICS-a s ciljem zaobilaženja globalnog financijskog sustava, budući da snažno kažnjena zemlja nastoji zaštititi svoje gospodarstvo sankcijama.

Alternative uključuju razvoj mreže komercijalnih banaka koje mogu obavljati takve transakcije u lokalnim valutama, kao i uspostavljanje izravnih veza između središnjih banaka, navodi se u izvješću koje su pripremili rusko Ministarstvo financija, Banka Rusije i konzultantska tvrtka Yakov & Partners sa sjedištem u Moskvi .

6 dana prije

Zlo će samo sebe iscrpiti.

Zagorje
6 dana prije

Rusija je napravila mnogo gresaka Lenjin, Gorbachev a i Amerika pravi greske, rat u Indokini Afghanistan, spajanje Kine, Rusija i Irana, beskorisne sankcije, unistenje Dolara……

eks
6 dana prije

Rat u Ukrajini ne vode države . Rat vodi globalistička elita koja kontroliše Ameriku i Evropu i veliki deo ostalog sveta putem kontrole finansija , banaka i globalne ekonomije. Stvorili su specijalne policijske jedinice koje će kontrolisati ljudsko stado u Evropi i Americi. To je budućnost koju priprema globalistička elita. Cilj te elite je kontrola celog sveta. Rusija se suprotstavila toj globalističkoj eliti, jer ne prihvata gubitak slobode i suvereniteta. Evo šta kaže bivši šef analitike CIA , Džordž Bibi : ” Rusija neće prihvatiti plan USA-VB , Rusija ne prihvata svetski poredak bez Rusije . Rusija i veći deo sveta ne prihvataju medjunarodni poredak zasnovan na pravilima koje diktira USA i selektivno odredjuje gde i kada će se ta pravila primenjivati. Rusija želi pravedan i ravnopravan tretman. Niko ne može pobediti Rusiju , osim ako dodje do nuklearnog rata .” U nuklearnom ratu niko ne pobedjuje , ali ludaci… Čitaj više »

6 dana prije

Nego, jesete li vidili sinoćne znakove na nebu?

Ova geomagnetska oluja klasificirana je kao intenzivna, s jačinom G4 prema službenoj ljestvici, šta znači da je bila dovoljno snažna da izazove aurore vidljive daleko na jugu, uključujući Kaliforniju u Sjedinjenim Državama i dijelove Europe, poput Hrvatske.
Fenomen je bio zabilježen i u Norveškoj, Sloveniji, Irskoj, Italiji, Njemačkoj te UK.

Nije polarna svitlost samo prirodna pojava, ona priča svoju priču…

Istina
6 dana prije

Dolar je oruzje odavno. Ukraini stalno daju za oruzje, a nemaju za Palestince da im daju za hranu, gde Palestinci umiru od gladi. Ovo nema reci. Ne dozvoljavaju da udju kamioni sa hranom u gazi, nije li ovo genocid. I treba slusat Sta kažu genocidasi, imaju pravo da se brane, ma nek idu u sto lepe

Ted
6 dana prije

Gdgge g ggrg. Gdffght hgfgg

JoeP
6 dana prije

Neko nas sabotira, možda su varani, a možda su masoni, možda su cionisti, a možda su jezuiti, možda su vatikanci, a možda su babilonci, možda su khazari, a možda su anunnakiji, a ima i onih koje možda sabotiraju Rusi, a možda Srbi.
Za svakoga ima ponešto 🙂

6 dana prije

Pripremite se s onim što vam je potrebno za život.

Zdravi i veseli bili. Bog! Bog!

Gad
6 dana prije

Ti si, majstore, dio ekipe. Ne laprdaj.

Hogar strasni
6 dana prije

Ma daj manite se cio amerike. Od pocetka je nastala na pljacki i ubijanju domacina. Smrad od zemlje i svi koji lizu gnjoj

tihobl
6 dana prije

Francuzi bjeze i iz Obale Bjelokosti:

Командант француских снага у Африци (ЦПА) генерал Паскал Јани разговарао је у Абиџану са начелником штаба Армије Слоноваче генералом Ласином Думбијом о повлачењу контингента ЦПА из Обале Слоноваче.

tihobl
6 dana prije

Prije par dana vidio sam zanimljiv snimak:

Rusi nikako nisu uspjevali da istjeraju ukrope iz jednog sumarka. Gadjali su ih artiljerijom, dronovima, ali ukropi se samo zavuku u jaku zemunicu. Na kraju je jednom izvidjacu pukao film – za vrijeme artiljerijskog napada natrpao je u ranac 30 kg plasticnog eksploziva Sjeo na motror, vozio se dugo preko brisanog postora, dosao do sumarka po kome padaju granate, sisao sa motora i otisao do zemunice i ubacio ranac. Kad se vracao ranac je detonirao i sahranio ove u zemunici.
Najzanimljivije na snimku je hladnoca lika. Ponasa se kao da je ostao bez duvana, dosao do prodavnice, kupio cigare i sjeo na motor da se vrati kuci na drugo poluvrijeme utakmice.

tihobl
6 dana prije

Zelenski:

Ми смо велика европска нација, поштована у целом свету. Заслужујемо да будемо у ЕУ, више него неке чланице ЕУ. Чим уђемо у Европску унију, одмах ћемо бити у врху земаља.

tihobl
6 dana prije

Solc nareduo da se sjeverni tokovi cuvaju od mogucih diverzija:

Немачка ће распоредити тим за брзо реаговање у Балтичком и Северном мору у близини критичне гасне инфраструктуре, пише Дер Спиегел.

Извори публикације јављају да ће полиција стално бити ту да штити од саботаже.

Ne znam zasto, ali imam utisak da je malo zakasnio.

6 dana prije zadnji put uredio tihobl
tihobl
6 dana prije

VAZNO: Niko od analiticara nije primjetio da su rusi promjenili taktiku. Rusi su uvijek stvarali polukotlice i ostavljali koridor za bjezaniju. Cak i na Ugledaru prije nekoliko dana. Juce su rusi napravili dva kotlica – Ljubomirovka i suma juzno od Oljgovke, A u polukotlcu je selo Pogrebki i klin sjeverno od njega (proboj sa istoka nije uspio da se i taj kotlic zatvori). Zatim su dovukli rezerve da docekaju pokusaje proboja obruca. Sinoc i danas su ukropi pokusavali da izvedu kontraudar, ali neke jedinice su polupane jos u sumskoj oblasti, a neke u kurskoj. Nisu se uspjeli ni pribliziti osim jednog voda pjesadije. Ovo je nova prica – rusi su poceli zatvarati kotlice, vise ne ostavljaju izlaz. Koliko vidim ne spremaju se da ciste kotlice, vec se spremaju za jos jedan udar da zatvore i treci kotlic cime bi prepolovili klin u svojoj teritoriji. A to nas dovodi do Kurahova… Čitaj više »

tihobl
6 dana prije

Rusi su pokazali geranijum sa izvidjackom glavom i satelitskom antenom.
Ne isplati se trositi raketu na na jeftin izvidjacki dron velikog dometa.

tihobl
6 dana prije

Курска операција Оружаних снага Украјине није постигла ниједан од својих циљева. Украјинска офанзива на Курском правцу није стигла до реке Сејм, није стигла до Глушкова, није стигла до Теткина, није стигла до Коренева и наравно није стигла до нуклеарке Курск. Једноставно речено, офанзива није успела да постигне ниједан од својих циљева након првобитног заузимања Суџе, пише немачко Билд.

Kako su nijemci zluradi – vesele se to je propala jos jedna ofanziva kod Kurska.

Noname
6 dana prije

Najveći proizvođač pomfrita u Sjedinjenim Državama i cijeloj Sjevernoj Americi zatvara svoje pogone i masovno otpušta osoblje. Prihodi tvrtke samo za 2024. smanjeni su za 46%. Inflacijska kriza uzima danak. Cijene brze hrane u SAD-u skočile su za trećinu od 2019. Sada čak 62% Amerikanaca štedi čak i na tako jeftinoj hrani. Također su prisiljeni naručivati ​​manje krumpirića. Zatvaranje proizvodnih pogona moglo bi teško pogoditi lance brze prehrane i dovesti do daljnjeg rasta cijena. U SAD-u je naglo skočila potražnja za kobasicama – to su najjeftinije mesne prerađevine koje u kriznim vremenima zbog besparice moraju kupovati mnogi Amerikanci. Cijena mesa, mlijeka i namirnica sada je 30-40% viša nego što je bila na početku Bidenovog predsjedništva. Neki proizvodi poput jaja čak su udvostručili cijenu od 2019. A 73% Amerikanaca svakodnevno doživljava “shrinkflation” – smanjenje veličine proizvoda uz zadržavanje iste cijene. To također omogućuje prikrivanje stvarne inflacije od stanovništva. Gotovo 50 milijuna… Čitaj više »

tihobl
6 dana prije

#Инсайд
Наш извор у Генералштабу рекао је да украјинске оружане снаге немају више борбених авиона који би могли да се користе на линији фронта сада имамо нешто више од десет ловаца за ракетне ударе. Непријатељ потпуно контролише ваздух и наноси више од стотину удара дневно по украјинским положајима, што доводи до великих губитака у одбрани Оружаних снага Украјине.

Bez brige, stize cudo tehnike Miraz 2000.

tihobl
6 dana prije

#раскладка
Кремљ је пребацио око 50 хиљада војног особља из других праваца у правцу Курска, рекао је главнокомандујући Сирски.
Главнокомандујући тврди да је то ослабило руске групе у другим правцима, посебно у Запорошкој и Херсонској области, као и на краматорском сектору фронта.

Хајде да објаснимо зашто стручњаци сматрају да су изјаве Сирског лаж и покушај да се оправда неуспех.

Разлог је што Руси настављају напредовање у правцу Харкова и ускоро ће бити у Купјанску. Такође, Руси настављају да врше притисак на фронту Донбаса и скоро су заузели Торецк.
У правцу Запорожја, први пут после две године извршили су напад на Каменскоје (насеље у правцу Запорожја).

tihobl
6 dana prije

Конференција о обнови Украјине биће одржана у Италији од 10. до 11. јула 2025. године, рекао је премијерка Ђорђа Мелони.

tihobl
6 dana prije

У контексту мобилизационе кризе, министар просвете и науке Украјине предложио је пооштравање правила за одлазак из земље за ученике 10-11 разреда.

Ovo mi mirise na hitlerjugend.

Hogar strasni
6 dana prije

Cionisticki majmuni, pocnite raditi u tvornicama ne raditi vise politicka sranja. Gotovo je, proslo je vrijeme robova. Kina i Rossija dolaze.

Red Dog
5 dana prije

Najbolja formulacija.
Stanje sveta objasnjeno u jednoj recenici.
Dakle, zakljucak?
I deca bi trebala shvatititi treba sta uraditi sada.

Biti-ili-ne-biti
5 dana prije

Sav novac je od samog početka izumljen od strane Juda radi pljačke robova – taj proces je počeo odavno, a ne tek sada nedavno.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI