Mediji manipuliaraju – Iran nije testirao nuklearne bombe

Nuklearna eskplozija
149 komentara

U posljednje vrijeme, društvenim mrežama i pojedinim medijima šire se glasine o navodnom testiranju više nuklearnih bombi u Iranu. Ove tvrdnje temelje se na izvješćima o višestrukim podzemnim potresima koje su zabilježile razne seizmološke laboratorije diljem svijeta. Međutim, dublja analiza ovih tvrdnji otkriva da su one neutemeljene i vjerojatno rezultat manipulacije s ciljem stigmatizacije Irana.

Prije svega, važno je razumjeti iznimnu složenost procesa testiranja nuklearnog oružja. Priprema za testiranje samo jedne nuklearne bombe zahtijeva mjesece, ako ne i godine planiranja i priprema. U slučaju Irana, s obzirom na intenzivan međunarodni nadzor i sankcije kojima je izložen, taj proces bi vjerojatno trajao i dulje od godinu dana. Testiranje nuklearnog oružja zahtijeva ogromne resurse, specijaliziranu opremu i stručno osoblje, a koordinacija višestrukih testova istovremeno predstavljala bi gotovo nemoguć logistički izazov.

Scenarij istovremenog testiranja više nuklearnih bombi u Iranu je izuzetno malo vjerojatan iz nekoliko ključnih razloga. Prije svega, u cijeloj povijesti nuklearnog naoružanja nijedna zemlja nikada nije testirala četiri bombe istovremeno. Čak i tehnološki naprednije nuklearne sile nikada nisu pokušale takav pothvat. Nadalje, prema procjenama stručnjaka, Iran možda ima dovoljno obogaćenog uranija za izradu četiri bombe. Testiranje svih njih odjednom bilo bi strateški nerazumno jer bi time potrošili sve svoje potencijalne nuklearne kapacitete.

Višestruka testiranja značajno bi povećala rizik od otkrivanja, što bi moglo dovesti do teških međunarodnih posljedica za Iran. Koordinacija višestrukih nuklearnih testova zahtijevala bi razinu tehničke sofisticiranosti koju Iran vjerojatno ne posjeduje, posebno s obzirom na međunarodne sankcije i ograničenja kojima je izložen.

Postoje mnoga vjerodostojnija objašnjenja za zabilježene podzemne potrese u Iranu. Iran se nalazi u seizmički aktivnom području, i prirodni potresi nisu neuobičajeni. Također, podzemne eksplozije povezane s rudarskim aktivnostima mogu uzrokovati seizmičke aktivnosti koje se mogu pogrešno protumačiti kao nuklearna testiranja. Ne smijemo zanemariti ni mogućnost pogrešne interpretacije seizmičkih podataka, posebno kada se radi o događajima manjih magnituda.

Tvrdnje o višestrukim nuklearnim testiranjima u Iranu najvjerojatnije su rezultat dezinformacija i senzacionalizma. Znanstvena i logistička realnost jednostavno ne podržava takve scenarije. Izuzetno je važno kritički pristupati ovakvim informacijama i oslanjati se na provjerene izvore i stručna mišljenja kada se radi o tako osjetljivim geopolitičkim pitanjima.

Umjesto širenja neprovjerenih teorija, međunarodna zajednica bi trebala nastaviti s diplomatskim naporima i transparentnim dijalogom kako bi se osigurala stabilnost i mir u regiji. Samo kroz otvorenu komunikaciju i međusobno razumijevanje možemo se nadati rješavanju složenih globalnih izazova poput nuklearne proliferacije.

U svijetu gdje dezinformacije mogu brzo dobiti na zamahu, naša je odgovornost da budemo oprezni, kritički razmišljamo i tražimo pouzdane informacije. Situacija s Iranom i njegovim nuklearnim programom ostaje složena, ali širenje neutemeljenih teorija zavjere samo otežava pronalaženje stvarnih rješenja. Umjesto toga, trebali bismo poticati konstruktivni dijalog i međunarodnu suradnju kao put prema stabilnijoj i sigurnijoj budućnosti za sve.

iranNuklearno naoružanjetestiranje
Pretplatiti se
Obavijesti o
149 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
6 dana prije

Ja bih se kladio na mogućnost da je nuklearnu probu izazvao Putin u sklopu oružane razmjene i komplikacije situacije. Ali Ajatolasi nisu dobili ni zrakoplove ni bitnu tehnologiju, već samo glavobolje. Uz to pola vodstva IRC je po sigurnosnim istragama jer je sigurnosni proboj došao iz Irana. Od pagera do kretanja.

Čudan lik
6 dana prije

Opet širenje straha i ništa više.
Cilj upravljača ove planete je smanjenje broja beskorisnih izjelica a ne zagađenje ili uništenje ove planete.
Možda će biti svijetskog rata a možda i neće, neznam, a to neznaju čak ni upravljači, odluka ovisi o volji Gospodara, ali jedno je sigurno: Planeta zagađena radioaktivnim česticama netreba nikome!

A ako već želite materijala za glavobolju i neprospavane noći, informirajte se o petku, 13.04.2029…

aniki
6 dana prije

nuklearnih se upravlaći plaše. Nuklearnog rata se boje isprovocirati. Ako če, upotrebit če bio-oružje.

ako su iranci pametni, nuklearke bi več napravili ili nabavili…

Srećko
6 dana prije

Kako stvari stoje Iran bi mogao imati nuklearno oružje i brz testiranja . Oni u Rusiji izvoze dronove , a Rusi se bore s istom cionističkom bagrom i obećali su naoružati njihove protivnike zbog rata s Ukrajinom i dugometnih raketa za koje se samo pita kad će dobiti dozvolu za njih , od Engleske su dobili . Iran je od Rusije kupio s-400 , s nije isključeno da mogu ruske nuklearne bojeve glave ići na njihove hipersonične balističke rakete koje Iran posjeduje i koje Izrael nije u stanju rušiti . Izrael vidi u Iranu prijetnju jer je tamo jedini koji bi im mogao stati na kraj jer se za sada Jordan , Egipat i Saudijska Arabija ponašaju ko eutanszirane kokoši i ne reagiraju na genocid nad Palestincima , a sad to ide dalje na Libanon i ne misle oni stati jer im je u glavi veliki Izrael . Ima Iran… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
6 dana prije

Pa po taksativno , navedenim čimbenicima , atomsku onda nema , niti Pakistan , niti , nekoć Apartheid Južna Afrika 😁 iz ISTOVJETNIH razloga u tekstu navedenim 🙄 .. Dobar tekst 👍 k’o da ga AI pisao 😂 …

nepoželjni
6 dana prije

BOOOOUUUMMM

trolling queen
6 dana prije

Ovo je stara vijest. To je bilo prije neki dan kada su seizmološki uređaji zabilježili kako je bio nekakvi potresu slični događaj … pa Iran se nalazi na teritoriju starih prijašnjih naprednih civilizacija – zašto mislite kako ne pokušavaju ponešto od toga pronađenoga ponovo staviti u funkciju? A o nuksima ne želim – jer vidim kako prolazi ovo što nazivaju UI … nekako sve jako retardirano završava.
Svi ovi ovakvi tekstovi, kao i namjerno ostavljeni “komentatori” ovdje – služe za odvlačenje pažnje.
Jeste li svi zaboravili kovid mjere, zaključavanje i torturu? Neki nisu. Jer su umli od posljedica kvalitetne zaštite protiv bolesti koja nije nikada postojala!! Britanska nogometna zvijezda George Baldock pronađen je mrtav nakon iznenadne smrti u 31. godini?! Wtf?

HAJDUCI
6 dana prije

Ako ja imam nuklearnu bombu , zašto je drugi nebi imali ? Ako ja imam kruha , zašto drugi nebi imali ? Jeli ono što ja imam a drugi trebaju ili mogu imati zabranjeno ?Tko je to ko odlučuje što neko smije ili nesmije imati i iz kojeg razloga? Koje je to pravo i pravda da netko tisućama kilometara od svoje kuće kaže da mu je ugrožena sigurnost ili ugroženi nacionalni interesi ? U najmanj ruku smiješno i nestvarne da i sam kad bih sebe htjeo uvjeriti da je to istina , nebih mogao. Kad bih nastavio postavljati pitanja za svjetske gluposti I zlo koje rasipaju pojedinci , nebi bilo kraja . Još im nije jasno i ne razumiju one snimke i krikove od nepogode koja je pogodila Ameriku . Kad dođe onaj dan kada budu plaćali za svoja nedjelja , neče biti područje i dijela zemlje i pod zemljom… Čitaj više »

The Who
6 dana prije

Sve ovo oko nuklearne bombe je u magli, izgleda da je to još jedna dobra podloga za zastrašivanje naroda, ne bi se čudio da takve bombe uopće nema, odnosno da ju je nemoguće napraviti, snimke koje gledamo navodnih proba se vrlo jednostavno mogu napraviti u studiju, hirošima i nagasaki, napalm bombe, gdje je tu višegodišnje zračenje ?!? itd. itd., ne morate me sada razuvjeravati medijskim i ostalim glupostima, ovo je samo moje razmišljanje

Subaru avatar
6 dana prije

Iako je Iran tvorevina iste sile koja vlada planetom nad svima za njega bi bilo korisnije da več im jederne. Onaj mula im zabranio kao nuks, kao nije po šerijatu, pitam se ako je to istina jel folira il govori istinu jer ako je potonje Iranu se ne piše dobro. Izuzev ako ga nuksom ne uzme u zaštitu Kina ko što je prije 15 godina izjavio kineski general ili Nosferatuova Rusija koju vodi izdajnik. Naravno ni Xi ni Nosferatu ne smiju uraditi ništa što nije zapisano u scenariju njihove glume. Kad počne sa Tajvanom (za taj rat i ovaj sa Rusijim pričam dva desetljeća) Xi će ko i Nosferatu hazarima davati prednost njegovim tajvancima umjesto da kinezi ne ginu za badava nuksom uzore tu izdajničku tvorevinu i čića mića gotova tajvan prića.

Milan
6 dana prije

krkn

joke
6 dana prije

ajde de

simo
6 dana prije

kako to da se potal nije malo osvrnuo na Dubrovačko okupljanje balkanskih marioneta

6 dana prije zadnji put uredio simo
simo
6 dana prije

?????????????????????????????????????????

Seljačina
6 dana prije

Gotovo treći svjetski

Srećko
6 dana prije

Kad malo pogledaš famu oko nuklearnog naoružanja po cionistima ih mogu imati samo oni kojima nije u dosegu SAD , Engleska i Izrael a nisu im saveznici ! Nitko da se zapita da li je uopće moralno da itko posjeduje takvo oružje pa i oni sami koji glume svjetske policajce?

Don Anto
5 dana prije

4 pogresne postavke Prva: Laz Druga: Depopulacija Treca: Materijalno bogatstvo Cetvrto: Vjera Krenucu od prve. Od lazi je gora poluistina, tj laz isprepletena dijelovima istine kojoj lazi daju legitimitet pozivajuci se na te dijelove poturene istine oko koje se laz oblikuje. Poluistina kompromituje istinu. Dokazano je da covjek lakse podnosi prevaru poluistine nego prave lazi. Nastavljam s drugim. Depopulacija je sastavni dio poluistine. Oni ne zele depopulaciju jer to obesmisljava moc. Da bi sprovodio moc potrebna ti je populacija. Depopulacija je pogresan termin. Ispravniji je termin Dezdravizacija koja za cilj ima da civilizacija bude bolesljiva i na stalnim terapijama koje su izvor kontrole ljudi. Moc je kompletna kad je covjek ovisan, a uradice sve za zdravlje, cak ce i svojevoljno umrijeti za zdravlje (paradoks). Trece se nadovezuje na prve dvije postavke. Novac nije sredstvo za sticanje bogatstva vec moci. Bogatim ljudima novac nista ne znaci ako nemaju moc. Tu dolazimo… Čitaj više »

borjana
5 dana prije

Stvaraju se pretpostavke za napad demokracije na Iran u cilju zaštite svekolikih prava i prijetnji slobodnom i demokratskom svijetu. Koliko je taj svijet slobodan i demokratski i koliko mu je stalo do pobjede nad zlom, najbolje se očituje u nesmetanom “radu” izraelskog zločinačkog režima u pohodu na bespomoćnu Gazu, a sad u napadu i razaranju Libanona.
Već viđeno, obično mlataranja onoga lika, zaboravila sam kako se zove, malom bočicom sa bijelim prahom u ujedinjenim narodima kao materijalnog dokaza protiv Iraka o posjedovanju bojnih otrova.
Ukoliko do ovoga napada i dođe, iskreno se nadam da će i ovaj put po demokrate završiti neželjenim ishodom, jednako kao šta im se primiče ishod u ukrajinsko-ruskom sukobu. Nadam se još da će ovog puta cijenu sukoba osjetiti na vlastitoj koži.

UnoF
5 dana prije

Gdje su sad EU institucije za borbu protiv dezinformacija, pa oni su ti koji siru dezinformacije a ne Cuba

držnedaj
5 dana prije

” Predsjednik Putin sastao se danas s iranskim predsjednikom Peseschkianom na razgovorima u Ashgabatu (Turkmenistan).

Putin je pozvao Peseschkiana u službeni državni posjet Rusiji. Očekuje se da će tom prigodom biti potpisan ranije najavljeni sporazum o sveobuhvatnom geopolitičkom, gospodarskom, vojnom i kulturnom partnerstvu između Rusije i Irana.”…

vrlodrag
5 dana prije

U Odesi se događa radioaktivni oblak iznad grada. Izgleda da su Rusi pogodili brod sa streljivom. Očito je u pitanju osiromašeni uran.

Max
5 dana prije

Izmišljotina plasirana kako bi neki imali izgovor za napad na Iran. Nije to petarda da bace kad hoće.

paradoXopɐɹɐd
5 dana prije

Testirala Torcida prošlu kup utakmicu. Ništa strašno kažu.
Samo jedan osta bez ruke i 5-6 oglušilo.

Lucija, prva
5 dana prije

Tko je rekao da su bile 4 eksplozije i potresa?

Ja znam samo za jedan potres. Sumnjivi.

Jomla
5 dana prije

Niti u jednom komentaru (ni u msm propagandi) se ne spominje da je “test” bio na dubini 12 km! Zajeβani iranci, iskopali rupu duboku 12.000 metara.
E pa jbg 😛😛
Dragi Logično, hvala na validiranju 🥊🥴

5 dana prije zadnji put uredio Jomla
5 dana prije

Pazi ovo :

Američki predsjednik Joe Biden rekao je Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće da upozori Iran da ne pokuša atentat na Donalda Trumpa, objavio je Washington Post.

Poruka koju je američki predsjednik želio prenijeti Teheranu bila je da će Washington svaki pokušaj ubojstva njegovog prethodnika, ili bilo kojeg drugog bivšeg američkog dužnosnika, tretirati kao ratni čin, piše list u petak.

LOGIČNO
5 dana prije

Anglocinisti su svjesni da vojno ne mogu poraziti Hezbolah pa pokušavaju zračnim udarima po Bejrutu i drugim djelovima Libana izvršiti pritisak na gradjane Libana kako bi marginizirali Hezbolah postavljanjem na upražnjeno mjesto predsjednika nekog po svojoj želji a koji je protiv Hezbolaha. Ako to ne uspije onda je plan B da pokušaju izazvati novi gradjanski rat kako bi se riješili Hezbolaha !!

paradoXopɐɹɐd
5 dana prije

Brejking njuz!!!

Mossad uvalio atomski pasulj hezbolahu uvezen iz srbije uže, ozračen u krškom. Diverzija gora i svirepija od eksploziva u pejdžerima. Svi hezbolašani koji su pokusali konzervu odsada se smatraju atomskom prijetnjom bez obzira na spol i dob. Ko prdne ode glava. A i kuća sa kvartom.

Nakon neuspelog pokušaja na bliskom istoku ustašku slaninu sa prvim belim poljem distribuiraju samo u Ukrajini. Čak i mossadu se ponekad omakne da zanemari neke proste elemente kao što su religijski jelovnici. Ustaška slanina, kažu ni rusima nije mrska bez obzira na prvo belo polje. Čečeni se nešto bune ali svejedno mumaju, jer i oni znaju da ćemo svi u jelovnicima novoga vremena jest samo govna….

Antee
4 dana prije

Rusija zna da Iran ne smije pasti…

Haha
18 sati prije

Na njihovu žalost i zbog toga će ih izrael vratiti i pješčano doba,pa nek onda jezde na devama i čekaju da im Bog pomogne.Da imaju nuklearno oružje nikad ih amerika i izrael nebi napali.Je li tko ikad čuo da amerikanci nešto diktiraju Pakistanu ili Indiji i zašto,pa naravno jer su nuklearne sile.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI