Izvršni direktor Gazproma kaže da EU čini “energetsko samoubojstvo” bojkotiranjem jeftinog ruskog plina

plinovod Turski tok
36 komentara

Njemačka se suočava s drugom uzastopnom godinom ekonomske recesije zahvaljujući globalistima Europske unije (EU) koji su prekinuli europsku opskrbu jeftinom energijom iz Rusije u napadu bijesa zbog situacije u Ukrajini.

Sav taj jeftin, obilan plin koji je nekada tekao kroz sada uništene plinovode Sjeverni tok više ne pogoni nekada robusno njemačko gospodarstvo – i za što?

Alexey Miller, izvršni direktor ruskog državnog energetskog diva Gazproma, kaže da tržište plina EU trenutno doživljava “uništavanje potražnje” jer su čelnici bloka odlučili počiniti “energetsko samoubojstvo” sankcijama i drugim političkim makinacijama.

Na nedavnom Međunarodnom plinskom forumu u Sankt Peterburgu u Rusiji, Miller je objasnio kako je plin u Njemačkoj i drugdje diljem Europe sada nepotrebno visoke cijene, i s ograničenom opskrbom, zbog toga što je Zapad raznio Sjeverni tok i odbacio rusku energiju.

“Neki [stručnjaci] kažu da se [situacija] može opisati kao europsko energetsko samoubojstvo”, rekao je Miller. Drugi, nastavio je, primjećuju da se “ekonomska lokomotiva” Europe pretvorila u “bolesnika Europe”, što je referenca na Njemačku, bivšu europsku ekonomsku silu.

Deindustrijalizacija Europe se nastavlja

Prošle godine, najveće europsko gospodarstvo smanjilo se za 0,3 posto, uglavnom zbog uništenja Sjevernog toka i posljedične energetske krize. U 2025. očekuje se da će se njemačko gospodarstvo smanjiti za dodatnih 0,2 posto, prema berlinskom Ministarstvu gospodarstva.

Kao što mnogi vanjski promatrači također vide, Miller je primijetio da se događa “deindustrijalizacija Europe” koja će samo dodatno poremetiti europsko tržište plina. Upozorio je da bi trenutni trend mogao dovesti do “novog cjenovnog šoka za plin i poremećaja u opskrbi”.

Korumpirane politike EU već su stvorile gotovo 10-postotni pad europske industrijske proizvodnje, koja je sada na najnižoj razini u desetljeću. I stvari će se samo dalje pogoršavati, kaže on, posebno jer industrije u Sjedinjenim Državama, kao jedan primjer, troše do pet puta manje na energiju u usporedbi s Njemačkom i EU.

Prije zapadnog uništenja Sjevernog toka, EU je dobivala većinu svoje energije iz Rusije u obliku prirodnog plina. Napad na Sjeverni tok ostavio je Europu u borbi za pronalaženjem alternativa, posebno jer je već “ozelenila” i riješila se većine svoje vlastite infrastrukture za proizvodnju energije kako bi zaustavila “globalno zatopljenje”.

Statistike iz EU pokazuju da je udio Rusije u opskrbi plinom EU, što znači količina ruske energije koja se koristi u Europi, pao s 45 posto u 2021. na samo 15 posto u 2023. Tih otprilike 15 posto ruske energije koja još uvijek teče u Europu sada dolazi preko Ukrajine kao dio ugovora koji su potpisali Gazprom i Naftogaz 2019. godine – ugovora, usput, koji treba isteći krajem 2024. jer Kijev nema planova za njegovo produljenje.

“Sve ovo glupo ratovanje Zio-Zapada je infantilno i nezrelo u svojim korijenima”, napisao je jedan komentator o jadnom zapadnom vodstvu koje stoji iza sve ove antiruske deindustrijalizacije.

“On je u pravu”, napisao je drugi o onome što je Miller rekao na plinskom forumu. “Rusija uzima neke bivše ruske teritorije natrag od Ukrajine i vidjevši to, Europa čini Harakiri ili Seppuku”, ova dva pojma koja se odnose na drevne japanske oblike ritualnog samoubojstva.

Drugi su primijetili da je Rusija od tada pronašla nova tržišta za sav plin i naftu koji su nekada tekli u Europu, što znači da čak i ako se EU vrati puzajući Rusiji moleći za obnovu energetskih cjevovoda, bit će teška sreća.

“Europa će patiti od još jedne velike depresije i ovaj put rat ili kolonijalizam je neće spasiti.”

europaSjeverni tokukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Srećko
5 dana prije

Poštovani Saša F 🙂👍
Sve je to istina i sve mi to znamo samo ne znamo kako to promijeniti jer su krivi ljudi na čelu EU -A.Sve je to nekako unaprijed isplanirano tko će doći na vlast i to sprovesti , a Europljani ih nisu birali i za to imaju savršen sustav s kojim provode svoju bolju i guraju EU u ekonomsku ili industrijsku krizu , energetsku i financijsku , a što je najgore i ratnu. S tim svim krizama i ratovima žele prekriti svoj bankrot i smanjiti svjetsku populaciju. Mi ćemo se ipak nekako trebati oduprijeti jer inače nas neće biti !

Ivek
5 dana prije

Pa amerima i paše da nema jeftino u EU jer onda se nadaju da će Europljani napast Ruse

Max
5 dana prije

Da to i jest cilj.

Zen
5 dana prije

Još početkom rata rekao sam da ovo nije rat između ukrajine i Rusije, već rat Amerike protiv eu. Eu je bila glavna konkurencija amerima pored kine.

Lucija, prva
5 dana prije

“…čelnici bloka odlučili počiniti “energetsko samoubojstvo” sankcijama i drugim političkim makinacijama.”

Idealno.

Šteta i EU i Rusiji. Amerima izvrsno.

Pa jedan je i izjavio da su čelnici EU njihovi !!

PS Ovih 10% pada je vjerojatno premala brojka.

Zen
5 dana prije

Prvo bre it zaim Ukrajina sada bliski istok… Ode EU u P. M.

tihobl
5 dana prije

Solc danima pokusava da dobije Putina na telefon. Trazi dozvolu da popravi sjeverne tokove o svom trosku iako rusi imaju 51% vlasnistva.
Poslao je policiju da patrolira camcima duz sjevernih tokova da pokaze Kremlju da ozbiljno misli.

Putin se ne javlja, vec kupuje polovne LNG bodove.

hiber
5 dana prije

Problem je sto se Putin prevario u računu, pa je Gazprom dosao korak do bankrota, odnosno postao je od krave muzare, krava ludara. Od planskih 300 milijardi m3 plina za Europu pali na simboličnih 40-50 milijardi i to sa UPP. Prvo je izgubljen plinski rat u Siriji sto je Turski tok reduciralo sa cetiri na dvije cijevi, zatim je otišao Sjeverni tok, pa sada Ukrainci drže Sudžu, sto znači da ruski plin u Europi postaje simbolika. Jos gore je stanje sa okretom na Istok. Kinezi zaziru od Rusa kao rizičnog i nepouzdanog dobavljača, jer tko zna kakve bi im ludorije i ucijene u budućnosti mogle pasti na pamet. A ako obustave proizvodnju tko zna hoće li je ikada obnoviti.

crodaemonx
5 dana prije

“Rusija od tada pronašla nova tržišta za sav plin i naftu koji su nekada tekli u Europu”

Ni blizu, jednostavno laž

dulebg
5 dana prije

Samo replika na “Rusi uzeli teritorije Ukrajine” – ma rat se uopšte ne vodi zbog teritorija, ni zbog Ukrajine. Rat je isprovocirao Zapad ne bi li rasturio Rusiju. A Rusija prihvatila – ne bi li razbila Zapad. Ukrajina je tu magare preko kojeg se tuku toljagama.
I sad gledamo – dok i nas ne zahvati.

No name
5 dana prije

Za 100-tinjak+ godina mozda cemo biti pioniri obnovljivih izvora, ako druga strana spava po tom pitanju, a ne spava, ko prezivi pricace…

tihobl
5 dana prije

Ударци ракета тактичког система „Искандер-М“ у луци Одеса уништили су два складишта са беспосадним камиказа-чамцима француске и британске производње, као и мали мотел у коме су били смештени стручњаци западних компанија из војно-индустријског сектора. Према писању појединих извора, у удару су нажалост погинуле и две девојке које су биле са њима. Елиминисана су укупно 23 војна стручњака из Чешке, Естоније, Данске и Шведске, као и ове две држављанке Украјине сумњивог морала.

tihobl
5 dana prije

#слухи
Наш извор јавља да Генералштаб Оружаних снага Украјине, на захтев Канцеларије председника, уклања бригаде са харковског и запорожског правца, пребацујући их у Курску област.
Курска авантура троши све резерве, што узрокује недостатак људства у најкритичнијој области Донбаса.

Многи су почели да причају о томе да би то могло довести до још једног неуспеха на првој линији фронта.

tihobl
5 dana prije

Русија је почела да опрема своје дронове уређајима за електронско ратовање.

Овај уређај скенира видео канале у лету, а када се детектује активан сигнал из УАВ-а, активира ометаче на истој фреквенцији.

tihobl
5 dana prije

Иран је послао два сателита сопствене производње у Руску Федерацију да би били лансирани у Земљину орбиту помоћу руске летелице. Напомиње се да је „сателит Ковсар намењен за прецизну пољопривреду и мапирање, а мали сателит Ходход за креирање сателитских комуникационих мрежа и интернета“.

Gost
4 dana prije

Njemačka će skupo platiti svoj kolonijalni odnos prema SAD. No kako ishod i može biti drugačiji kada si nečiji pokorni sluga. Oni mogu zavikati tu na nas jadne hrvate s idijotima kao plenki anemija ali globalno šute i trpe

Zoran
4 dana prije

Žao mu školskih kolega mladih globalnih lidera WEF-a.

ime
3 dana prije

nek idu u drei pzde mutterine

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI