Brčko distrikt za primjer svima – Podignut spomenik svim civilnim žrtvama od 1939. do 1995. godine

Spomenik u Brčkom - Michael Scanlan
13 komentara

U Brčko distriktu BiH nedavno je završeno hortikulturno uređenje Spomenika civilnim žrtvama rata, koji odaje počast stradalim civilima iz razdoblja 1939. – 1945. i 1992. – 1995. godine. Ovaj jedinstveni memorijal, prvi takve vrste u BiH, otvoren je u veljači 2023. godine, a za njegovo uređenje izdvojeno je 20.000 konvertibilnih maraka (oko 10.000 €).

Glavna simbolika spomenika su kapi suza koje predstavljaju i kapi krvi, povezane nitima koje simboliziraju jedinstvo svih nedužnih civilnih žrtava. Inicijativa za izgradnju spomenika potječe još iz 2009. godine, ali je realizirana tek 2022. godine na inzistiranje američkog diplomate i supervizora Scanlana.

Često nam govore da ništa pozitivno ne pišemo o Americi i Amerikancima, prema kojima smo doista vrlo kritični, međutim ovoga puta ćemo napraviti iznimku. Samo se tako može napredovati. Uzmimo što valja, a odbacimo što ne valja.

Pohvalno je što je američka administracija, kroz djelovanje supervizora Michaela Scanlana, prepoznala važnost očuvanja sjećanja na sve civilne žrtve rata, bez obzira na njihovu nacionalnost ili razdoblje stradanja. Ovakav pristup trebao bi poslužiti kao primjer svima kako se može odati počast žrtvama bez poticanja ekstremizma ili produbljivanja sukoba među narodima.

Posebno je značajno što se ovaj spomenik nalazi u blizini memorijala posvećenih stradalim pripadnicima različitih vojnih formacija, što dodatno naglašava važnost sjećanja na sve žrtve i promicanja mira. Ovakve inicijative ključne su za izgradnju stabilnog i pravednog društva koje poštuje prošlost, ali se istovremeno okreće budućnosti i međusobnom razumijevanju.

Izvor: Vlada Brčko distrikta

brčko distriktMichael ScanlanSpomenik civilnim žrtvama
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
SchwarzeHunderte
9 dana prije

Svaka čast i kapa dolje 🍹

9 dana prije

Od srednjevekovnih bitaka prsa-u-prsa gde civilnih žrtava nije ni bilo (osim “pobedničkog orgijanja”) civilizacija je došla do Gaze!

Izgleda da je evolucija u slučaju čoveka odavno krenula unazad, ako nešto ozbiljno ne preduzmemo u sledećem koraku se vraćamo na drvo.

tihobl
9 dana prije

Zar vam je Visoki Podprestavnik za Distriht to dozvolio?
Ili ste to uradili dok je bio kod zene u Ambasadi?

Evo jedna vijest – Kamila ce propasti na izborima:
Дарја, ћерка Алексеја Наваљног, од првог дана предсједничке кампање запослена је у штабу Камале Харис.

tihobl
9 dana prije

Nije spomenik ali ista je budzetska stavka:

Регионалне власти Русије планирају да за новогодишње празнике потроше око милијарду буџетских рубаља.

Желе да поставе најскупље 19-метарскe и 22-метарскe јелке. Истовремено, надлежни ће куповати поклоне за школе и вртиће. Лидер у овом сегменту је Белгородски регион. Тамо ће потрошити 78 милиона На другом месту је Казањ, где су за радост деце издвојили више од 60 милиона.

tihobl
9 dana prije

Кандидат за потпредседника Демократске странке Тим Валц :

„Милтона су вештачки створили руски научници. Некако су успели да промене Земљино гравитационо поље користећи напредну технологију за коју знамо да имају.”

Znao sam da ce rusi ispasti krivi.

Čudomseč Udim
9 dana prije

Diplomacija par exelance. 😁

Lucija, prva
8 dana prije

Off “Hrvatska je danas u Eurotransplantu vodeća zemlja po broju donacije organa od kadaveričnih donora, odnosno preminulih osoba kojima je dokazana smrt mozga”, … Donacija organa sa živih donora u nas je zastupljena sa svega 3 posto, za razliku od nekih drugih zemalja kao što su Nizozemska i Belgija u kojima je taj udio viši od 40 posto, navodi. “Građani Hrvatske imaju visoko razvijenu svijest o važnosti donacije organa poslije smrti👈 👉Svatko je potencijalni donor osim ako se ne izjasni drugačije” Komentari: “Pitanje je samo jesu li te “DONACIJE” legalne ili ste ih dobili na neku prevaru. Ne mogu vjerovati da u našoj državi netko nešto tako vrijedno poklanja katastrofalnom zdravstvu koje te prisiljava da umreš čekajući godinu dana da dođeš na hitnu operaciju” “Ne postoji nadzor nad mozebitnom prodajom tih organa na crno koji je nadziran od neovisnog tijela,a znamo kako su nam bolnice postene. Takodjer,posteljice se ne bacaju nego… Čitaj više »

Zolja
8 dana prije

Hvala Bogu nesto normalno iz te jadne zemlje.

ime
8 dana prije

ma nije valjda da je i bravrski klvairista smaknjivao političke protivnike?

Milan
8 dana prije

S V AK A. C A S T. N A D M S I L I. S V E. Bujrum

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI