SAD – Baterije oštećene poplavnim uzrokovale najmanje šest požara kuća na Floridi

Zapaljeno auto
17 komentara

Najmanje šest kuća na Floridi je zahvatio požar nakon što su poplavne vode od uragana Milton i Helene potopile i zapalile baterije električnih vozila (EV).

Guverner Floride Ron DeSantis izvijestio je na konferenciji za novinare da su državni dužnosnici dosad zabilježili 16 požara od EV-a samo u području Tampa Baya, uključujući okrug Pinellas.

“Jedna od prijetnji koja nas jako zabrinjava je tehnologija litij-ionskih baterija – to su električna vozila, električna golf kolica i električni skuteri. Ovi uređaji ne reagiraju dobro sa slanom vodom,” rekao je državni vatrogasni inspektor Jimmy Patronis.

“Ako slana voda uspije premostiti jaz između pozitivnih i negativnih polova baterije, onda može uzrokovati kratki spoj,” rekao je Tom Barth iz Nacionalnog odbora za sigurnost prometa.

Fenomen je očito povezan samo sa slanom vodom, jer nekontrolirano pregrijavanje baterija nije primijećeno kod EV-ova od poplava slatkom vodom u Kaliforniji.

Gradonačelnica Tampe Jane Castor podsjetila je stanovnike na konferenciji za novinare da su gradske garaže ostavljene otvorene i potaknula vlasnike električnih vozila da posebno iskoriste gornje katove u garažama kako bi izbjegli rizike od poplava i požara.

“Možete parkirati svoja električna vozila na višim katovima,” rekla je Castor na konferenciji za novinare. “Pobrinite se da podignete sve te električne baterije i električne uređaje jer te baterije – jednom kad se zapale – ne mogu se ugasiti.”

Desetci požara zbog baterija prijavljeni na Floridi

U vrijeme pisanja ovog članka, bilo je najmanje 48 potvrđenih požara baterija povezanih s olujnim udarima uragana Helene i Milton, od čega je 11 povezano s električnim vozilima.

Vatrogasni zapovjednik Seminolea na Floridi Bill Morelli izvijestio je da su se tri od ovih požara baterija dogodila u njegovom gradu. Vatrogasna služba St. Petersburga prijavila je najmanje dva, jedan od električnog bicikla i drugi od potpuno električnog Mercedes-Benz EQB300 SUV-a. Predstavnik vatrogasne službe izvijestio je da je požar EV baterije prouzročio “veliku štetu na kući.”

“Gore intenzivno, brzo se šire i teško ih je ugasiti,” rekao je Morelli.

Nacionalna uprava za sigurnost cestovnog prometa (NHTSA) upozorila je u izjavi da bi se požari EV baterija mogli pojaviti čak i tjednima nakon što su baterije oštećene poplavnim vodama.

“Požari litij-ionskih baterija vozila primijećeni su kako se brzo pale i pale nekoliko tjedana nakon što je došlo do oštećenja baterije. Vrijeme inicijacije požara specifično je za dizajn baterije, kemijski sastav i oštećenje paketa baterija,” rekla je NHTSA u svojoj izjavi. “Kao i s drugim oblicima degradacije baterije, vremensko razdoblje za ovaj prijelaz od samozagrijavanja do zapaljenja požara može značajno varirati.”

baterijaEVFloridaopasnostpoplave
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
3 dana prije

Fenomen je očito povezan samo sa slanom vodom “

🤣Možeš se kladiti u to.

Osnovna škola. Jbt

Biti-ili-ne-biti
3 dana prije

Srdačne čestitke “sretnim” dobitnicima električnih automobila, bicikla i romobila, najnovijem triku za izazivanje teško ugasivih požara!

Tupko Glupko
3 dana prije

Ah, te prednosti električnih vozila.
Skupi, ograničeni limit kretanja, višesatno punjenje, baterije koje se mijenjaju nakon 6-7 godina, a koštaju kao pola automobila.

Subaru avatar
3 dana prije

Ovdje sam pisao prije desetak godina da dok imamo sus motore imamo određenu slobodu kretanja jer si možemo nabaviti gorivo i biti neovisni o sistemu dok to sa strujom nije moguće jer ako ugase struju staje sve pokretano na nju. Sa sus motorima smo isto nadzirani gdje idemo kao i sa električnim ali mogučnost korištenja nije ukinuta, ako imaš zalihu goriva, kao kod električnih. Da bi čemerika prebacila sve pokretano termičkim motorima na električne i imala zalihu te struje na giga-tera baterijskim sustavima u slučaju ispada proizvodnje el.energije (dakle sve je na struju nema termo centrala, nema agregata, u Teksasu su ostali bez struje a pošto su im ukinuli druge proizvođaće struje osim “ekoloških” računi za struju porasli 1000 posto) treba im 50.000 milijardi dolara. Da bi to napravili globalno treba iskopati bakra šest puta više nego što je do sada iskopano. Pošto spremaju urušiti sajber napadom globalni financijski sustav,… Čitaj više »

Max
3 dana prije

Bijedna električna vozila.

Ante
3 dana prije

Ne samo da se mogu zapaliti od slane vode, nego se ljudima događaju užasne nesreće zbog električnih vozila. U Srbiji je cijela obitelj stradala zbog toga jer se po noći zapalio električni skuter u stanu do su oni spavali. Drugi slučaj mislim da je bio u Kini, čovjeku se skuter zapalio u liftu on je stradao.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI