Gdje će se Izrael zaustaviti?: Od Gaze do ‘obećane zemlje’

Benjamin Netanyahu - Portret
72 komentara

Dok Izrael nastavlja svoj nesmanjeni genocid u Gazi i širi svoj rat na Libanon, ovog je tjedna u turskom glavnom gradu održana vrlo pravovremena međunarodna konferencija.

Trenutna humanitarna situacija u Gazi, uloga međunarodnog prava i diplomacije u rješavanju krize te neuspjeh sustava UN-a da zaustavi ustrajne izraelske napade na palestinske i libanonske civile bile su neke od tema o kojima se raspravljalo na Konferenciji o budućnosti Palestine, koju je u utorak organizirala vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Partija).

Gdje će Izrael sljedeće napasti? Gdje će se Izrael zaustaviti? Tko može zaustaviti Netanyahuovu vladu? To su također bila neka od pitanja postavljenih tijekom sesija kojima su prisustvovali ministri i diplomati. Nedostatak jedinstva u muslimanskom svijetu suočenom s genocidom u Gazi i zapadna podrška izraelskom Ratnom kabinetu bili su neke od upućenih kritika.

Organizatori događaja rekli su mi da je konferenciji prisustvovalo više od 3.100 ljudi, među kojima su bili strani predstavnici, članovi civilnog društva, akademici i studenti. Moram reći da sam bio malo iznenađen ovim brojem. Naravno, ovaj iznenađujući trenutak nije bio zato što sam očekivao manje ljudi na takvom sastanku. Radije, pokazalo je da postoji visoko očekivanje od Turske i predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana kada je riječ o pomoći Palestini.

Konferencija je započela uvodnim govorom Zafera Sırakaye, predsjednika AK Partije za vanjske poslove, koji je s pravom zahtijevao novu razinu pristupa ovom pitanju. “Sama pomoć Palestini nije dovoljna. Moramo inzistirati na okončanju sve okupacije i političkom rješenju koje poštuje suverenitet, sigurnost i samoodređenje palestinskog naroda. Odgovornost međunarodne zajednice nije samo osuditi, već odlučno djelovati. Bez takvog djelovanja, Netanyahuov ratni stroj će nesmetano raditi i izazvati regionalnu krizu. Moć za stvaranje smislene promjene leži u alatima diplomacije i sankcija, ali oni se moraju primjenjivati sa svrhom i odlučnošću,” rekao je.

Mislio sam da je ovo ključna točka za sve članove međunarodne zajednice sa smislom i svrhom u suočavanju s pitanjem “Što je sljedeće?” u suočavanju s aktualnim genocidom. Kada se Gaza pretvorila u najveće groblje za djecu, kada se glad koristi kao oružje, kada nema drugog mjesta za skloniti se od bombi i kada je međunarodni sustav iznevjerio civile u Gazi, osuda više nije “korak”.

Odgovornost za poduzimanje novih diplomatskih koraka, nametanje sankcija i u konačnici dovođenje onih koji podržavaju masakre pred lice pravde leži na ramenima cijele međunarodne zajednice.

Zapravo, s izuzetkom Turske, nitko nije nametnuo čak ni ekonomske sankcije protiv Izraela, čak ni članovi islamskih zemalja niti stranke uključene u slučaj protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde (ICJ). Ako je pitanje o budućnosti Palestine, onda se trenutna kriza mora rješavati u skladu s tim kroz opipljive i konkretne korake.

“Riječi, diplomacija i međunarodne politike više nisu učinkovite,” rekao je turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan tijekom prve sesije cjelodnevne konferencije, koju je moderirao predsjednik parlamentarnog odbora za vanjske poslove i bivši potpredsjednik Fuat Oktay.

Fidan je rekao da sankcije i bojkoti protiv Izraela moraju biti prvi koraci. Nedostatak bilo kakve ekonomske, političke ili vojne cijene dodatno utire put izraelskom ekspanzionizmu, upozorio je Fidan.

Prvoj sesiji, koja se fokusirala na budućnost Palestine i diplomacije, prisustvovao je i jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Al Safadi kao govornik. Bivši ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu moderirao je drugu sesiju, koja se fokusirala na ulogu politike i parlamenta u budućnosti Palestine, a Cüneyt Yüksel, zastupnik AK Partije koji predsjeda Pravosudnim odborom Parlamenta, moderirao je treću sesiju.

Erdoğan je također prisustvovao konferenciji. Poznata je činjenica da je on uvijek bio snažan zagovornik palestinske borbe. Zapravo, on je vodeća figura koja pitanja Palestine i Gaze, ugnjetavanja muslimanske zajednice drugdje ili druge nepravde u međunarodnoj zajednici stavlja u središte svoje agende i svojih govora na međunarodnim platformama.

Njegov govor tijekom konferencije fokusirao se na trenutnu humanitarnu tragediju, ali je također ulio osjećaj nade za budućnost Palestine. “Jednog dana, suze i patnja će prestati. Majke u Gazi će pripremati veo za svoju djecu umjesto mrtvačkog pokrova. Na Zapadnoj obali, u svim okupiranim palestinskim zemljama, djeca će trčati i slobodno hodati, kada pogledaju u nebo, vidjet će sunce, mjesec i sjajne zvijezde, a ne ratne avione,” rekao je emocionalno nabijenim tonom, što je dobilo dugi stajaći aplauz.

Erdoğan je također ponovio svoju kritiku neuspjeha međunarodnog sustava u rješavanju aktualne krize putem mehanizama međunarodnog upravljanja.

“Izraelska politika genocida, koja se nakon Gaze proširila na Libanon, dovela je čovječanstvo do spoznaje pravog lica cionizma. Tijekom ovog razdoblja također smo vidjeli kako cionistički lobi kontrolira globalne sile i globalni sustav, vrši pritisak na ekonomiju, trgovinu, medije, filmsku industriju, svaku granu umjetnosti, akademski svijet, sveučilišta, ako ne i državnu te vojnu i civilnu birokraciju u nekim zemljama.”

Predsjednik je dugo izražavao, svojim poznatim motom “Svijet je veći od pet”, da međunarodni sustav služi samo interesima privilegiranih i moćnih država, naime stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Dugo je predlagao reformu trenutnog sustava, koji kritizira kao nefunkcionalan ili nereprezentativni za novi multipolarni svjetski poredak. “Sa sramom smo pratili kako su međunarodne organizacije, uključujući Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, postale nesposobne učiniti bilo što u suočavanju s izraelskim razmaženim postupcima,” rekao je također Erdoğan.

Uz gore navedeno, kritični trenutak iz njegovog govora odnosio se na izraelsku ekspanzionističku agendu u regiji.

“Članovi Netanyahuovog kabineta dešifriraju svoju stvarnu svrhu, gdje su usmjerili svoj pogled i do kuda žele proširiti svoju politiku okupacije svakom izjavom koju daju. Moram ovdje naglasiti da možemo procijeniti dokle će se ovaj ekspanzionizam proširiti ako se Izrael, koji postaje sve razmažen

iji i sve žešći, ne zaustavi. Iako neki krugovi koji nemaju razumijevanja u našoj zemlji ne mogu vidjeti opasnost koja se približava, mi vidimo rizik i poduzimamo sve vrste mjera.”

Erdoğan i drugi visoki članovi njegove vlade izrazili su da je krajnji cilj Netanyahuove vlade proširiti rat na širu regiju.

“Posljedice kopnene operacije u Libanonu neće biti slične (Izraelskim) prošlim okupacijama,” rekao je nedavno Erdoğan i dodao da će “vođena zabludom o ‘obećanoj zemlji’, nakon Palestine i Libanona, izraelska vlada usmjeriti svoj pogled na našu (tursku) domovinu.”

Naravno, vrijeme će pokazati gdje će Izrael zaustaviti svoju ekspanzionističku agendu ili kako će biti zaustavljen. Međutim, cionistička ideja “obećane zemlje” ili “Velikog Izraela” nije tajna. Izraelske figure poput ministra financija Netanyahuovog kabineta Bezalela Smotricha otvoreno su izrazile svoj prijedlog za proširenje izraelskih granica izvan rijeke Jordan.

U nedavnom intervjuu u dokumentarcu, Smotrich je upitan: Je li izraelski suverenitet namijenjen protezanju od (Sredozemnog) mora do (rijeke) Jordan? Je li to sve?

“Polako, polako. Prema knjigama naših mudraca, budućnost Jeruzalema će se protezati do (sirijskog glavnog grada) Damaska, a sam Jeruzalem će dosegnuti Damask,” odgovorio je.

Ova radikalna ideologija nije samo recept za katastrofu za ljude u regiji na Bliskom istoku, već također sugerira nestabilnost za cijeli svijet.

Opet, ako je pitanje “Tko će zaustaviti Izrael?”, za mene postoje dva komplementarna odgovora. Prvo, kolektivni i svjesni međunarodni stav protiv genocida koji bi stavio sav diplomatski pritisak i ekonomske sankcije protiv agresora u Gazi. Drugo, naravno, podržavatelji Izraela, naime SAD i neke zemlje EU.

Ni jedno ni drugo nije lak zadatak.

Svijest u potpunosti postoji kada je riječ o onome što se događa na okupiranim palestinskim teritorijima i Libanonu. Ova svijest, međutim, sada se mora pretvoriti u akciju.

Zaključno, činjenica da je došlo vrijeme za prelazak izvan puke osude i samo svijesti bila je, mislim, glavni ishod konferencije. U konačnici, mora se uspostaviti neposredan pristup humanitarnoj pomoći, uspostavljanje prekida vatre i okončanje okupacije u Gazi. Dugoročno rješenje, naravno, mora postići rješenje s dvije države s neovisnom, suverenom i geografski integriranom palestinskom državom unutar granica iz 1967. godine, s Istočnim Jeruzalemom kao njenim glavnim gradom.

gazagraniceIZRAELturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
72 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Srećko
14 sati prije

Moram priznati na koju me ovo izreku podsjeća , na “psi laju , a karavane prolaze”! Pitam se više kako se to Arapi i općenito muslimani nisu odlučnije suprotstavili u susjedstvu jer ovo su njihova braća muslimani i da se svi skupe od Izraela bi ostala mrlja na karti , ali oni su izgleda svi u vladama sluge istog gospodara bili oni bilo koje vjere , narodnosti ili rase ! Problem je što im nije jasno da se Izrael ne misli tako skoro zaustaviti i da će i drugi doći na red iako sad šute i rezervirano se ponašaju prema ratu i genocidu u Gazi.

Seljačina
14 sati prije

Izrael će gorit

Crni Golf 4 vrata
14 sati prije

‼️⚠ ALERT ⚠ REDAKCIJA LOGIČNO – POJAVIO SE JE MOJ KLON PA VAS MOLIM DA GA MAKNETE IZ KOMENTARA ⚠️‼️

Sardelino
14 sati prije

Erdogan, osim što puno priča u prazno, trebao bi, ako želi pomoći Palestincima i spriječiti njihov genocid , jednostavno zaprijetiti izlaskom turske iz Nato saveza. Mali koračić koji ga ništa ne košta a koji može izazvati dalekosežne posljedice.

Ante
14 sati prije

Izrael se samo brani

14 sati prije zadnji put uredio Ante
Borjana, prva
14 sati prije

“Luca hazarska, gnjida varanska”

Luce hazarska
Gnjido varanska
Kad otvoriš krmeljave oči
Na Ortegin članak skoči
Usudi se prijeći davno spaljene mostove
Čitajući Franje Vinkovskog postove
Ne pravi se opet pred dokazima luda
Sad stvarno više nemaš kuda
Drži se svoga indexa
Kad si ionako bez sexa
Uzaludna je više svaka diskusija
Kao jedina moguća reperkusija

Oj, ti, Luce hazarska
Gnjido varanska

leftard jr.
13 sati prije

“ osveta poganima i slavna obnova Izraela […]. Kraljevstvo Božje općenito ima nacionalističko-zemaljski aspekt: ​​razorni gnjev Izraela, zauvijek ispunjen blagostanjem i gospodstvom” . Kraljevstvo Izraela “bit će od ovoga svijeta […] i vratit će Eden ovdje. U takvom židovskom pogledu, ljudska osoba malo znači: Izrael postaje apsolutna i transcendentna stvarnost, otkupljenje je kolektivno, a ne individualno, zapravo kozmičko, a ne antropološko […]. Mesija je prikazan kao kralj i borbeni heroj […]. Na Mesiju se nikad ne gleda kao na duhovnog spasitelja ili kao na iskupljenje za grijehe svijeta .”



Biti-ili-ne-biti
13 sati prije

“Gdje će Izrael sljedeće napasti? Gdje će se Izrael zaustaviti? Tko može zaustaviti Netanyahuovu vladu?”

To ludilo mogu vrlo brzo zaustaviti oni koji drže oružje i to tako da budu totalno neposlušni na bilo kakva naređenja od “nadređenih”, jer tzv. “nadređeni” je samo fiktivni film koji rob, koji uopće ne razmišlja svojom glavom, iz nekih čudnih razloga vrti u toj svojoj ludoj tintari.
Mi se sami uništavamo i ubijamo tako da slušamo te luđake koji nam naređuju pucanje i klanje – političari i generali nikada masovno ne pucaju po drugima, to rade samo obmanuti robovi.

Biti-ili-ne-biti
13 sati prije

U nedavnom intervjuu u dokumentarcu, Smotrich je upitan: Je li izraelski suverenitet namijenjen protezanju od (Sredozemnog) mora do (rijeke) Jordan? Je li to sve?
“Polako, polako. Prema knjigama naših mudraca, budućnost Jeruzalema će se protezati do (sirijskog glavnog grada) Damaska, a sam Jeruzalem će dosegnuti Damask,” odgovorio je.

Perfidni Židov se poziva na tekst koji su ranije napisali njegovi Židovi – u prijevodu, ovaj tip sam sebi skače u usta preko tog lažnog izmišljenog opravdanja.

Hogar strasni
13 sati prije

Ante nemoj da i ti budes palestinac sa recimo nepalcima u HR. To ti je ista prica

hiber
13 sati prije

Bas se nasao pravi da dijeli lekcije. Sporazumom u Lausanne Turci su uspjesno iselili iz dijela sadašnje Turske, a inače antičke Grčke par miliona Grka a antička Smirna postala je Izmir. Naravno iselilo se sa Balkana i sadašnje Grčke milion Turaka, uz prethodne genocide i masakre na objema stranama. Prethodno su se dogodili epohalni genocidi nad Armencima, a zatim i nad Kurdima. I nikome nista. Koja je pouka?

The Marcion's Cavalry
13 sati prije

Nikada se taj tzv. Izrael sam neće zaustaviti – pa oni se od 1948. ne zaustavljaju, malo i dalje u povijest, tamo od onih terorista iz Irguna i istalih cionističkih smicalica… Nego, drugo je danas interesantno … neki židovski (mislim, moram ih tako zvati, kad se neki ljute kad ih nazovem feničanima ili kanaancima ili babiloncima) mediji su objavili kako su izraelske okupacijske snage pri bombardiranju one škole navodno ubili i vođu Hamasa, Sinwar. Sada, jako je interesantno tu primjetiti 2 stvari: 1.Kod nas je msm u isto vrijeme, istim riječima prenijela tu vijest. U tom objašnjenju ispada kao da se izrael ispričava što su njega ubili, kao nešto – nisu znali da je u toj školi. Da li to znači kako ne bi inače bombardirali školu, ili ne bi bombardirali školu da su znali da je on tamo? Znači, da su znali da je on konkretno u toj školi,… Čitaj više »

Zlovenac
13 sati prije

Gadovi genocidni. Pa briši i to marionetko

Max
12 sati prije

Izrael se neće zaustaviti ako ga drugi ne zaustave.

Гавран
12 sati prije

Stranka Likud, na čijem čelu je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, organizira događaj pod nazivom “Priprema za naseljavanje Gaze”, koji je izazvao znatnu pažnju zbog povezanosti s pokretom Nachala, poznatim po ilegalnom uspostavljanju naselja na Zapadnoj obali. “Gaza naša. Zauvijek”, piše na njavnom plakatu događaja.

Max
12 sati prije

Najmanje do obala Eufrata i Tigrisa.

Vice
12 sati prije

u Wašingtonu

12 sati prije

Ljudi nikako da povežu očigledne kockice – šta onda očekivati za ono malo komplikovanije?

Cionizam nije nastao pre godinu dana, nije izgradio moć pre godinu dana i njihova želja za Velikim Izraelom nije stara godinu dana – to traje vekovima!!! Pa ipak nisu ništa ozbiljnije preduzeli do pre godinu dana! Zašto? Zato što to nije odgovaralo njihovim mentorima a sada kad odgovara dobijaju odrešene ruke da rade šta žele (opet u granicama koje se ne kose sa interesima njihovih mentora, to se najbolje vidi po odlaganju napada na Iran).

Cionizam je veliko zlo, veće od ostalih nacionalizama jer duže traje i sprovodi agresivniju indoktrinaciju. Nažalost, ne vidim da će se iz toga izvlačiti neke pouke – i dalje se na to gleda jednodimenzionalno i teško da će po tom pitanju doći do napretka. Posledica kod nas će biti repriza 90tih.

Adhurim
12 sati prije

Ubiše i Yahju Sinwara ! Hassane znam da si živ i zašto to dozvoljavaš ? Pa Izrael vam gađa vođe ko glinene golubove. Gdje je ta arapska vojna sila da pokaže Izraelu gdje mu je mjesto ?

Kolo
12 sati prije

Ovaj na slici je mentor nasem stvoru-varanu koji izadje iz kanalizacije s skrabotinama.

Roknem ti ga rok
11 sati prije

Admine,poserem ti se u usta !

Schwarze Hunderte
11 sati prije

Koji Israel 🤔 ?

sitnica
10 sati prije

🔥Tzv israel i dalje ne zna kako napasti Iran i ostvariti svoju višedesetljetnu želju i preokupaciju. 🔥Informacije iz Irana govore kako Iran niti pod razno ne uzima (informacije koje kolaju) zdravo za gotovo da vražije pleme neće prilikom napada gadjati naftna postrojenja i nuklearne centre jer to smatraju dijelom laži sotonjara kako bi se smanjila pozornost na te objekte. 🔥Iranci kažu a o tome sam već pisao da će se napad dogoditi ali se napad neće dogoditi sve dok elektroničkim napadom ne bude oštećena PZO. Isto tako sotonjare mogu napadati Iran i iz Iračkog zračnog prostora jer Irak “zahvaljujući”👿 Jewmeričkoj okupaciji još nema PZO. 🔥Medjutim za učinkovitije napade na lokacije u Iranu morali bi ulaziti duboko u Iranski teritorij a tu je velika opasnosti da PERZIJANCI koji imaju jaku umreženu PZO obore zrakoplove od gamadi i zarobe pilote što bi bio smrtni udarac za klemponja🔥😂 🔥Izvori iz Irana kažu da… Čitaj više »

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI