Afrička država uklanja kolonijalna imena ulica

Niger puč
2 komentara

Vlada Nigera uklonila je ime pokojnog francuskog predsjednika generala Charlesa De Gaullea s glavne ulice u glavnom gradu Niameyu i preimenovala je po Djibu Bakaryju, ključnoj figuri u borbi za neovisnost ove zapadnoafričke zemlje.

U utorak su vojne vlasti uklonile francuska imena s nekoliko povijesnih ulica i spomenika. Od preuzimanja kontrole nad Niameyem u puču prošle godine, novo vodstvo nastoji prekinuti veze s bivšom kolonijalnom silom Francuskom.

“Većina naših avenija, bulevara i ulica… nosi imena koja su jednostavno podsjetnici na patnju i zlostavljanje koje je naš narod pretrpio tijekom kušnje kolonizacije,” rekao je glasnogovornik nigerske vlade Abdramane Amadou tijekom ceremonije preimenovanja, prema novinskoj agenciji AFP.

PROČITAJTE JOŠ: Burkina Faso uklanja ime francuskog kolonijalnog vladara s ulice

“Avenija koja je nekad nosila ime generala Charlesa de Gaullea od sada se zove Avenija Djibo Bakary,” dodao je Amadou.

Bakary, socijalistički političar, postao je prvi Nigerijac koji je obnašao lokalnu izvršnu vlast pod francuskom upravom. Zagovarao je glasanje ‘ne’ na referendumu 1958. godine, kada su građani upitani odobravaju li usvajanje ustava koji je napisao Charles de Gaulle, a koji je favorizirao održavanje veza s Francuskom.

Niger nije prva afrička država koja je preimenovala ulice koje su prethodno nosile reference na Francusku. U listopadu prošle godine, Burkina Faso je promijenila Bulevar Charles de Gaulle u Bulevar Thomas Sankara, odajući počast panafrikanističkoj ikoni i bivšem predsjedniku Burkine Faso, koji je ubijen u puču 1987. godine.

U utorak je slika francuskog kolonijalnog časnika i istraživača Parfait-Louisa Monteila, ugravirana na kamenom spomeniku u Niameyu, zamijenjena onom Sankare. Niameyski Trg frankofonije, nazvan po frankofonim nacijama, također je preimenovan u znak priznanja Saveza sahelskih država koji je ova kontinentalna zemlja formirala s Burkinom Faso i Malijem prošle godine.

Francuski odnosi s Nigerom, Burkinom Faso i Malijem pogoršali su se otkako su nove vlasti svrgnule svoje civilne čelnike putem vojnih pučeva između 2020. i 2023. godine. Bamako, Niamey i Ouagadougou sklopili su obrambena partnerstva s Rusijom nakon protjerivanja francuskih vojnika zbog optužbi za miješanje i neuspjeh u borbi protiv dugogodišnjeg džihadističkog ustanka u regiji Sahela.

DekolonizacijaNiger
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
6 sati prije

Dolaze sebi i daju primjer – ostalima 🍹..

2 sati prije

svejedno to. prije kolonizatora ulice nisu ni postojale.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI