Bivša sovjetska država odbacuje integraciju u EU na referendumu

Moldavija i EU
176 komentara

Više od 50% moldavskih birača reklo je ‘ne’ uključivanju težnje za bližim vezama s EU-om u ustav

Birači u Moldaviji odbacili su vladin prijedlog da se eventualna integracija s EU-om ugradi u ustav bivše sovjetske zemlje.

Tijekom nedjeljnog referenduma, održanog istovremeno s predsjedničkim izborima, birači su upitani treba li ustav izmijeniti kako bi se odrazilo “nepovratni europski smjer” zemlje i potvrdila “integracija u Europsku uniju kao strateški cilj” nacije.

S više od 86% prebrojanih glasova, 54,55% glasalo je protiv prijedloga, dok je 45,45% glasalo za, prema preliminarnim rezultatima koje je citirao informativni kanal TVR. Vrlo osporavani predsjednički izbori vjerojatno idu u drugi krug, jer nijedan kandidat nije uspio osvojiti 50% glasova.

S više od 85% prebrojanih glasova, proeuropska aktualna predsjednica Maia Sandu vodi s 37,08%. Bivši glavni tužitelj Alexandr Stoianoglo, vođa Stranke socijalista (PSRM), drugi je s 29,1%. Izbori visokog uloga bili su obilježeni optužbama za namještanje i manipulaciju biračima, kako od strane vlade tako i od opozicije.

Opozicijski savez ‘Pobjeda’ optužio je vlasti da su dopustile nepravilnosti, od organiziranog prijevoza birača do birališta do navoda o zastrašivanju birača.

eumoldavijaReferendum
Pretplatiti se
Obavijesti o
176 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
1 dan prije

ETO ! … i Moldavci pametniji od Hrvata…

Josip
1 dan prije

Pametno, kamo srece da i mi nikada nismo ušli u tu vukojebinu

Miro
1 dan prije

Preo 80% Hrvata je bilo protiv EU, NATO i Evra pa niko narod nije ništa pitao već je sve napravljeno van saglasnosti naroda mada su se hvalili do nebesa kako u demokratiji sve ide putem glasanja.

1 dan prije

Dovoljno puta smo videli da narod niko ništa ne pita – ako neće milom hoće “uz pomoć” snajperista…

Ante
1 dan prije

Evo zasada 732000 Za a 732000 Protiv nakon prebrojanih 98.5% glasova.
Ipak zasada idu

SFRJ
1 dan prije

Pametnom dosta

hogar strašni
1 dan prije

Zna se! Su nas na prevaru uvukli u EU tvorevinu.

Mrčikola
1 dan prije

Odavno ne vjerujem u, tkz. izbore (poštene, pogotovo)…a, vidi sad..!😁

hiber
1 dan prije

Ja bih radije čekao glasove sa biračkim mjesta iz Moskve i Rumunjske, te EU, pa onda rekao hop. Oni će odlučiti.

Hogar strasni
1 dan prije

Eu je zion liberal boljsevicka krcma jednog bolesnog entiteta koji nas gura u ratove i distopiju mentalno bolesnih mozgova. Globalizam je kuga i robstvo za korporacije. Drzave su iluzija, postoje, samo klauni i oni koji pljescu ili ne pljescu sa tv. Hipnoza za mase

Ante
1 dan prije

Sad se članak može slobodno prepraviti.
Nikad se ne treba žuriti ni u čemu.

eks
1 dan prije

U Rusiji ima oko 500.000 Moldavaca. Za glasanje je režim Maje Sandu otvorio samo 2 glasačka mesta.Mnogi nisu uspeli da glasaju do zatvaranja glasačkih mesta, iako je bilo produženo vreme za glasanje. U Italiji, gde ima daleko manje Moldavaca otvoreno je 50 glasačkih mesta . Slično je i u ostalim državama EU. Na mnogim glasačkim mestima u zemljama EU nisu dozvolili registrovanim kontrolorima opozicije prisistvo u prostoriji gde se glasalo i gde su brojani glasovi. To su novinarima izjavili opozicioni predstavnici. . Prevara i kradja glasova je u toku. Do sinoć u 22 sata , sa prebrojanih više od 80% glasova rezultat je bio 54% protiv ulaska u EU . U toku noći je volšebno došlo mnogo glasova “za” i eto izjednačenja. Sada sledi završni udarac – ubacivanje glasova za ulazak u EU . Isto se desilo i 2020. godine u USA na izborima, kada je preko noći pristiglo mnogo… Čitaj više »

SU-57 Felon
1 dan prije

Bravao!

Propaganda i laži od strane medija i tzv stručnjaka (čitaj plaćenici) u većini država svijeta je enormna. Narodi koji usprkos tim lažima uspijevaju odgonetnuti istinu i glasati za svoje dobro je vrijedno divljenja.

Kako reče jedan poznati novinar: “Uvijek se u povijesti lagalo ali količina laži danas je nevjerojatna i nikad nije bila veća: ”

Zrno pameti je prisutno u moldavcima.

Hogar strasni
1 dan prije

Prokleti brisselski sotonisti koji u tisini uzivaju dok se palestina djeca komadaju sa amero bombama. Krepali dabogda, cudovista mrtvih dusa

JoeP
1 dan prije

Opet o nekome glasanju, od glasanja u Hr za ulazak u EU većina nije došla k sebi i zamantaje se sa tuđin glasanjima
Uz one poznate kako nije važno ko i kako glasa nego ko broji glasove, priko ona da glasanje more šta rješit bilo bi ukinuto do one Junckerove kad dođe gusto triiba lagat, a ko laže ti i krede, pa i glasove, a ko krede ti i ubija ka svaka prava demokracija . . . jeli Amerika najveća demokracija je, je li najviše ubije po svitu je . . . i onda koji kurac ste opčinjeni demokracijon i glasanjen.
Oni kredu i ubiju, a vi se tu svi nešto žalite i ništa ne poduzimate.

Objektivno
1 dan prije

Odu i oni po neodvojivi čep na pet ambalaži.

Ivana Podravec
1 dan prije

To samo dokazuje koliko su podijeljeni oko toga pitanja . Po zadnjim vijestima ipak su izabrali EU iako bi im možda bilo bolja u sadašnjim prilikama da su neutralni jer ne znam što im sadašnje EU može dobroga pružiti osim da se po njoj razbježe ko najamni radnici ?

Begbie
1 dan prije

Ne lažite, Nisu rekli ne.

Steve
1 dan prije

Ovo kad vidim kao neakvo glasanje, kao demokratija, kao narod odlučuje,…ne znam da li da se smejem ili plačem. Midnight express glasovi koji pristižu PTT-om i slične demokratske fore. Više je demokratije bilo u antičko vreme u onim grčkim polisima nego danas. Sve mi to liči na tešku furbariju…

Ziv je Geza
1 dan prije

Citam na imdexu da je proeuropska moldavija pobjedila za jedan glas, posto je taj glasacki listic malo obrscen i ima otisak papka, komisija trazi ovcu koja je odlucila izbore.

Davor
1 dan prije

Preko noći je došlo do naglih promjena u prebrojavanju glasova. Ameri su malo pomogli.

The Marcion's Cavalry
1 dan prije

Ovaj tekst k’o da čitam The Babylon Bee….nema potrebe promijeniti NITI jedno slovo.

Izborni brod je odavna otplovio i potonuo negdje na sredini Pacifika (možda još onih dana kad su Japanci nasjeli na britanske makinacije i poletjeli za Pearl Harbour, no vjerojatno još i ranije)…

youtube.com/watch?v=B_K6z3HiRAs

tihobl
1 dan prije

Из окружења Маје Санду саопштено је да је референдум “имао само консултативни карактер” и да “од уласка у ЕУ они не одустају.”

tihobl
1 dan prije

#слухи

Наш извор наводи да је у кабинету председника било славље када су сазнали за неуспех председника Молдавије Сандуа (Зе је увек био љубоморан на Сандуове покушаје да повуче „ћебе“, новац и ПР).
Како извор објашњава, ОП своју радост објашњава чињеницом да Европљани имају велики ризик да изгубе своју „имовину“ (Грузија и Молдавија), што значи да расте улога и цена украјинског случаја, што даје наду канцеларији радника да Зеленски неће бити спојен, пошто је он и даље њихов „профитабилан“.

У канцеларији су такође срећни што ће Санду коначно прихватити њихов план Б за провокацију у Придњестровљу и одмрзавање војног сукоба са ПМР-ом. О томе смо писали још 11. октобра, указујући да би Санду могао да изгуби и…

Legitimni

Hogar strasni
1 dan prije

Hazari ce biti vrijedni i donjeti kutije sa glasovima za pridruzivanje sotoni u brysselu

abc
1 dan prije

U regiji Kursk specijalne postrojbe Akhmat uhvatile su obavještajne časnike ukrajinskih oružanih snaga koji su imali videosnimke mučenja civila i ruskog vojnog osoblja.

Josip
1 dan prije

Koji je kurac nas tjerao da uđemo u tu ludnicu?

Уно
23 sati prije

“Jurij Roška – novinar, urednik i političar – bivši je antikomunistički disident iz Republike Moldavije koji je postao antiglobalistički disident. Bio je jedan od glavnih vođa nacionalnog pokreta za emancipaciju, anti-sovjetskog i pro-nezavisnog pokreta tokom perioda perestrojke. Više od dvije decenije bio je vođa glavne opozicione stranke, Narodnog fronta Moldavije, kasnije preimenovane u Kršćansko-demokratsku narodnu stranku. Njegova stranka je prva u bivšem Sovjetskom Savezu koja se pridružila Kršćansko-demokratskoj internacionali i Evropskoj pučkoj stranci. Nakon nekoliko godina Kršćansko-demokratska narodna stranka se povukla iz ovih političkih struktura u znak protesta protiv njihovog zagovaranja ekonomskog kolonijalizma, LGBT agende i korumpiranih političara, tj. cijele globalističke agende Novog svjetskog poretka. Tokom svojih skoro 40 godina novinarske i političke aktivnosti, Jurij Roška je bio meta višestrukih pokušaja suzbijanja kroz krivične osude koje su instrumentalizirale različite vladajuće interesne grupe. Ali zahvaljujući masovnoj medijskoj pokrivenosti i međunarodnoj podršci, Jurij Roška je do sada izbjegavao da bude poslan u… Čitaj više »

Buahahaha
22 sati prije

U drugom krugu ce bito 0,03% vise glasova za ovu pro-eu babu. Tako se stela da bi ljudi mislili, ufff za malo smo dobili…ahahahaha uvijek ista prevara. Dosadni su vec.

Subaru avatar
22 sati prije

Ova je nova hazarija u smislu rata.

Borealis
21 sati prije

Kažu iz Rusije da izbori u Moldaviji nisu bili pošteni. A u Rusiji su “pošteni” dogod je Putin na vlasti (a to je do njegove smrti, jer je i Ustav namjestio da bude vječni predsjednik). Demokratski, nema se što reći hahaha…

Crni Golf 4 vrata
21 sati prije

potpuno nebitno, EU je uskoro ćao baby, a ovi će barem proći bolje nego Hr

NOME
20 sati prije

…..mislim da od moldavije neće ostati ni “dugmići”….idealna situacija za vatromet povezan sa prinjestrovljem….kome bi to najviše odgovaralo? i rusima, a još više ukrajincima…tu bi moglo doći do aktivacije članka 5 nato-a.izazvano “zalutalim” projektilima……podsjetimo se da je u svibnju u moldaviji održana vježba “swift respons2024” uz sudjelovanje 82. zračno desantne usa postrojbe, a ti se nedaju doma samo tako…pridnjestrovlje puno ruske vojske i jedno od večih vojnih ruskih skladišta….bure baruta…..

Biti-ili-ne-biti
20 sati prije

Namještanje izbora je očigledno – kompjuterski programi su lako obavili svoj dio posla.
Da se ljudi zabave, pustili su priču da su ljudi kao glasali protiv EU, a onda je stigla kajla.

tihobl
19 sati prije

Rusi trolaju maksimalno. Hajde sto su prije na zazuete kote postavljali ruske zastave naopako, sad su podigli korejsku zastavu u selu Cukurino. Na ukrajinskim sajtovima i dalje traje rasprava da li su dosli korejski vojnici ili su to kineski vojnici presvuceni u korejske uniforme.

tihobl
19 sati prije

Милорад Додик допутовао је у Казањ где учествује на самиту БРИКС-а, који ће се одржати од 22. до 24. октобра.
Уочи тако значајног међународног догађаја, Додик је дао интервју за Руску Газету.

tihobl
19 sati prije

#Инсайд
Наш извор у ОП рекао је да је Запад спреман да пружи нову војну и финансијску помоћ Украјини ако Зеленски снизи старосну границу за мобилизацију на 18 година. Кабинет председника спреман је на постепену промену законодавства, прво до 21. године, а затим од 18. године, али партнери инсистирају на потреби радикалних мера. Управо то је повезано са кашњењем финансијске помоћи и сталним ценкањем са партнерима који постављају услове Украјини, а притом не испуњавају већ договорене договоре.

Dokurčilomi
18 sati prije

Zašto bi se to trebalo ugrađivati u Ustav. Jedan običan referendum i to je to. Zna se da li se ulazi ili se izlazi, nisu potrebni nikakvi novi zakoni i ustavi.

tihobl
18 sati prije

Индија је окончала четворогодишњи сукоб на граници са Кином постизањем споразума са Кином који јој омогућава да настави граничне патроле. Ово је изјавио индијски министар спољних послова Субрамањам Џаишанкар.

Noname
18 sati prije

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret o dodjeli državljanstva američkom novinaru Joeu Roblesu.
Mediji ga nazivaju prvim političkim izbjeglicom iz Sjedinjenih Država. U Rusiju je stigao krajem devedesetih. Dokument je objavljen na službenom portalu pravnih informacija.
Ukupno je 15 osoba dobilo rusko državljanstvo predsjedničkim dekretom. Među njima su brazilski nogometaš sanktpeterburškog “Zenitha” Douglas Santos, kanadski hokejaš “Dynama” Cedric Paquette, libanonski umjetnik Dagher Nizar te finski javni djelatnik i publicist Johan Beckman. Predsjednica je odobrila i zahtjeve za odricanje od državljanstva tri osobe.

Sparkling
18 sati prije

Mikhail Ulyanov – 14:00 UTC · 21. listopada 2024.
Moldavske vlasti otvorile su samo dva biračka mjesta u Moskvi za 400.000 Moldavskih građana koji žive u Rusiji (umjesto dosadašnjih 17). I netko sadašnje Moldavske vlasti naziva “demokratskim”? Gruba manipulacija izborima i referendumom o članstvu EU.
Nijedan ‘zapadni’ medij neće obavijestiti javnost o ovoj manipulaciji koja bi mogla dovesti do ishoda kojem se većina Moldavaca protivi.
Lp

tihobl
17 sati prije

WSJ – Шеф Пентагона Лојд Остин стигао је у ненајављену посету Кијеву.

Dosao da dogovori napad na Pridnjestrovlje.

tihobl
17 sati prije

Министарство спољних послова Јужне Кореје позвало је руског амбасадора у Сеулу због информација о кретању севернокорејских трупа на руску територију:
„Заузимамо чврст став, захтевамо хитно повлачење севернокорејских трупа и позивамо на прекид сарадње“.

tihobl
17 sati prije

Председник је потписао указ којим се даје руско држављанство Џону Роблесу, првој политичкој избеглици из Сједињених Држава

Путин је такође дао руско држављанство људима из Аустралије, Канаде, Перуа, Летоније, Либана, укључујући и фудбалера бразилског Зенита Дагласа Сантоса.

tihobl
17 sati prije

Briselsko licemjerje:

Европска унија оптужила је Русију за „мешање без преседана“ у председничке изборе у Молдавији и референдум о европским интеграцијама.

tihobl
17 sati prije

 Ветеран британских специјалних снага који обучава војнике Оружаних снага Украјине погинуо је под мистериозним околностима

35-годишњи Крис Гил борио се у Авганистану против талибана као део елитне јединице британске војске. Затим се добровољно пријавио да обучава украјинске војнике, преноси британско Министарство одбране.

Прошле среде погинуо је током вежбе са бојевом муницијом у планинама Велса. Медији пишу да га је могао упуцати Украјинац као резултат пријатељске ватре.

Према другој верзији низа ресурса, погинуо је на фронту у Украјини, али је његова смрт „приписана” вежбама.

tihobl
17 sati prije

Си Ђинпинг:
“Спреман сам да дам већи допринос развоју традиционалних односа пријатељства и сарадње између Кине и Северне Кореје, као и заштити регионалног и глобалног мира и стабилности”.

tihobl
17 sati prije

#слухи
Наш извор наводи да је Санду „сликао” резултат референдума уз помоћ западних бирачких места.
Победа се показала фиктивном – то сви разумеју, али је формално испунила задатак кустоса, протежући резултат на 50,18% за европски референдум.
Одмах смо писали о томе.

Сада је њен задатак да замисли себе како побеђује у другом кругу.
Њен задатак је сада да се побрине да сви који су против ње не дођу да гласају. Тада ће моћи да замисли себе како побеђује убацивањем и вртешкама против Стојаногла.

Следеће, она ће се спремати за рат 2025. године, пошто њена странка неће победити на парламентарним изборима и изгубити монопол власти. Писали смо и о овоме.

Lucija, prva
16 sati prije

Šta ima za države i narode, a nema za hazare? Čak i nepoznate? Zemlje u tim dijelu svijeta, od Crnog i Kaspijskog mora do Pakistana, a za koje većina nikad nije čula. I narodi. Ali, poznati u povijesti. I kako to izgleda: Bactria (dobro, ovu nisam stavljala), Zemlja Alana (ovima su potomci Tajici), Hephtaliti, to je već granica Pakistana, Sogdia. Sve 4-12 stoljeće. Sve poznate i Po putu svile. O svima njima su pisali Bizant i ostali. Prije Bizanta Grci. O stanovnicima Krima. Taurima. To je BC. Za svaki narod i državu navedeno – tko je i kad pisao o njima. Herodot, npr – opis, bijeli, divlji, vaki naki – čim se bave, gospodarstvo, – jezik kojim govore – religija – poznati poglavari će, od kad do kad su vladali, i ratovi koje vode. Kada i gdje točno su bile bitke? Način ratovanja – novci koje su koristili —– novija… Čitaj više »

duki
15 sati prije

Bravo Moldavci ! Glasači su rekli svoje i želite u EU. E sad ovi koji su navikli na marifetluke i obmane, a šta da vam kažem, narod je rekao svoje ! Samo hrabro, ne obazirite se na propalu Rusku operaciju i samo možete naprijed u EU ! A rusi i njihovi lizači neka pate.Kako je Krim “tzv. kontroliranim referendumom glasao” sad Ruski “humanitarci” moraju da ližu rane jer je referendum rekao svoje.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI