Putin dao rusko državljanstvo američkoj političkoj izbjeglici

Vladimir Putin - Kabul
12 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin dodijelio je u ponedjeljak državljanstvo čovjeku kojeg su domaći mediji svojedobno nazvali “prvom američkom političkom izbjeglicom.” John Anthony Robles dobio je rusku putovnicu zajedno s više od desetak drugih osoba, uključujući novinare, poslovne ljude i sportaše.

Robles je stigao u Rusiju 1996. godine, gdje mu je dodijeljen izbjeglički status. Amerikanac je tvrdio da ga progone američke sigurnosne službe zbog njegovih pokušaja kontaktiranja ruskih dužnosnika i snažnog protivljenja “imperijalizmu”, kao i simpatija prema komunističkim idejama.

Smatra se da je bio jedan od prvih stranih državljana koji su dobili azil u modernoj Rusiji. Od svog dolaska radio je kao učitelj u školi i međunarodni novinar na radiopostaji Glas Rusije.

Popis drugih stranih državljana kojima je predsjedničkim ukazom u ponedjeljak dodijeljeno rusko državljanstvo uključuje brazilskog profesionalnog nogometaša Douglasa Santosa, koji trenutno igra za ruski tim Zenit iz Sankt Peterburga, kao i kanadskog hokejaša i osvajača Stanley Cupa 2020. Cedrica Paquettea, koji trenutno igra za KHL klub Dinamo Moskva.

Rusko državljanstvo dobila su i tri libanonska državljanina. Jedan od njih je Fadi Boudiya, glavni urednik Međunarodne mreže Miraya. Ozlijeđen je u izraelskom bombardiranju krajem rujna dok se pripremao za intervju uživo. Druga dvojica su umjetnik i povjesničar umjetnosti Nizar Daher, počasni član Ruske akademije umjetnosti, te Jacques Sarraf, istaknuti poslovni čovjek koji od 1993. djeluje kao počasni ruski konzul u Libanonu.

Državljanstvo je dobio i finski kriminolog, društveni znanstvenik i publicist Erkki Johan Backman. Backman, koji je radio na Sveučilištu u Helsinkiju kao i nekoliko drugih znanstvenih i obrazovnih ustanova u Finskoj, osnovao je 2008. Antifašistički odbor Finske. Poznat je i po kritiziranju estonskog odnosa prema sovjetskim spomenicima iz Drugog svjetskog rata te je objavio knjigu o suradnji Estonije i Finske s nacističkom Njemačkom tijekom Drugog svjetskog rata. Tallinn ga je 2009. proglasio personom non grata.

azilrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
7 sati prije

Britanski novinar Grejem Filips , koji prati dogadjaje u Donbasu od 2014. godine, dobio je privremeni azil u Rusiji . Po njegovim rečima izložen je progonu u VB zbog njegovog istinitog i objektivnog izveštavanja o dogadjajima u Donbasu . Stavljen je na sankcionu listu u VB .

Ivana Podravec
7 sati prije

Baš sam i ja malo htjela razgledati Sankt Petersburg i Moskvu , ali vidim da primaju samo poznate ličnosti ! Sranje !

tihobl
7 sati prije

Bисоки званичник једне од западних земаља предложио да бивши премијер Грузије Иракли Гарибашвили започне рат са Русијом.
„Да, али шта мислите колико дана можемо да се боримо са Русијом? Колико ћемо дана издржати?“
„Tри-четири дана.“
„А за ова три-четири дана ви нас уништавате?“
„Значи, има вас 3-4 милиона, неће свакога побити за три-четири дана. Онда можете започети герилски покрет у шуми. Ми ћемо вам помоћи, а ви ћете се борити одатле.“

tihobl
6 sati prije
Max
3 sati prije

Rutinski.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI