Evo zašto je rusko predsjedanje BRICS-om na kritičnoj prekretnici

BRICS
8 komentara

Od svih dosadašnjih BRICS sastanaka na vrhu, aktualni sastanak pod ruskim predsjedanjem vjerojatno je najvažniji, jer bi napetosti oko proširenja članstva mogle ugroziti koheziju skupine i potencijalno je razdvojiti.

Rusiji će biti izazovno nastaviti rad, preuzimajući od Južne Afrike i unapređujući agendu Globalnog juga. Od 22. do 24. listopada Rusija će biti domaćin 16. godišnjeg sastanka na vrhu BRICS-a u Kazanu. Nakon najvećeg proširenja ikad 2023. godine, međunarodni mediji izvještavaju da sve više zemalja u razvoju želi pristupiti skupini, što povećava mogućnost daljnjeg proširenja.

Neki stručnjaci sugeriraju da je ovaj val interesa za pridruživanje BRICS-u potaknut FOMO-om ili “strahom od propuštanja” članstva u istaknutom klubu sa sve većom vidljivošću. Ovo je važno, posebno kada su vrata drugih grupacija predvođenih SAD-om zatvorena. Primjerice, nekoliko post-pučističkih vlada u Africi, koje Zapad smatra neustavnima, zabranjeno je financijski pristupiti MMF-u i Svjetskoj banci.

One vide BRICS i njegovu razvojnu banku kao održivu alternativu za podršku i suradnju. Kada se sastanu čelnici tih zemalja, agenda proširenja nedvojbeno će dobiti najviši prioritet. Tijekom prošlogodišnjeg proširenja, države članice imale su značajna neslaganja oko izbora članova.

Svaka zemlja članica BRICS-a ima vlastiti interes u bloku. S SAD-om i saveznicima koji nameću razne sankcije, Rusija je željna pozvati više prijateljskih zemalja. Prošireni BRICS s više prijatelja unutar skupine pomoći će Rusiji da se vrati u normalnost u međunarodnoj trgovini i investicijama, što je bilo ograničeno pritiskom SAD-a.

U međuvremenu, odnos Kine s SAD-om – iako se nije pogoršao u posljednje četiri godine do mjere koja se dogodila tijekom prethodne administracije predsjednika Donalda Trumpa – ostao je relativno statičan. Ipak, Kina prepoznaje potrebu za suradnjom sa Zapadom kako bi održala svoj rast i nastavlja biti dio zapadnog ekonomskog sustava. Stoga bi Kina povećanjem broja članica BRICS-a željela pojačati svoj politički utjecaj.

Prema brojnim stručnjacima, Kina želi stvoriti alternativni svjetski poredak s Kinom u središtu, a BRICS predstavlja još jedno sredstvo slično Šangajskoj organizaciji za suradnju (SCO). U međuvremenu, i Indija i Brazil su nedavno ojačali svoje veze s SAD-om i bit će oprezni da ih se ne percipira kao dio anti-američke grupacije. Taj sentiment donekle dijele i Saudijci i UAE.

Za New Delhi je to važnije, jer Indija i Kina imaju nekoliko graničnih sporova i bore se za regionalnu prevlast u jednom ili drugom obliku. Indijski stručnjaci misle da će Peking željeti uključiti više zemalja naklonjenih Kini i protiv Indije, poput Pakistana, kako bi potkopao utjecaj New Delhija u skupini. Neki indijski stručnjaci također vjeruju da bi New Delhi mogao razmotriti izlazak iz BRICS-a u tom scenariju. Budući da Indija već ima bilateralne odnose s tim zemljama, malo bi izgubila.

Na Rusiju će pasti zadatak da probije led između ove dvije zemlje i spriječi raspad skupine. U svakom slučaju, za Indiju članstvo u BRICS-u također donosi koristi, uključujući platformu za nastavak razgovora s Rusijom i provođenje uravnoteženijeg stava, u duhu nesvrstanosti.

Međutim, kako je Iran uključen u skupinu, ona sve više nalikuje anti-američkom bloku. Stoga će i Indija i Brazil željeti da rasprave vezane uz Iran ili koje je uveo Iran budu ograničene na ekonomsku sferu, izbjegavajući političke agende.

Južna Afrika nalazi se u relativno ugodnom položaju. Najveći je korisnik Zakona o afričkom rastu i mogućnostima (AGOA), koji tisućama njenih proizvoda daje bescarinski pristup američkom tržištu. Istovremeno, s obzirom na svoju dugačku obalu i pomorske sigurnosne brige, ima sigurnosne aranžmane s Rusijom i Kinom.

Nadalje, Južna Afrika je bila žestoko kritizirana zbog svojih pomorskih vježbi s Rusijom i Kinom prošle godine. Iako zemlja brani svoje postupke kao pitanje strateške autonomije i izbora partnera, vrijeme održavanja, koje se poklopilo s godišnjicom rusko-ukrajinskog sukoba, negativno je utjecalo na njenu reputaciju na Zapadu.

Ovaj rastući interes zemalja u razvoju za pridruživanje BRICS-u dobro je za skupinu. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Indija navigirati svoje interese usred rastućeg samopouzdanja Kine, koje često dolazi u sukob s indijskim prioritetima. Samo odlučnija Indija može osigurati da se BRICS ne razvije u pro-kineski klub.

Predstojeći sastanak na vrhu u Kazanu održat će se usred nekoliko globalnih kriza: rusko-ukrajinskog sukoba, eskalacije krize na Bliskom istoku i promjena vlasti u nekoliko afričkih zemalja. Neizvjesnost koja se nadvija nad ovogodišnjim američkim predsjedničkim izborima dodatno komplicira situaciju. Ovogodišnji događaj također će označiti prvo okupljanje proširenog BRICS-a.

Za Rusiju je ovogodišnji sastanak prilika da pokaže da nije toliko izolirana koliko Zapad želi prikazati. Naprotiv, Rusija nastoji potvrditi svoju kontinuiranu relevantnost na globalnoj sceni pozivanjem čelnika iz Indije, Kine, Južne Afrike i Brazila.

Unatoč nekim apokaliptičnim predviđanjima, BRICS je dosad uspijevao preživjeti i napredovati. Međutim, sada je na prekretnici gdje bi jedan pogrešan potez mogao srušiti sve poput kule od karata. Mnogo će ovisiti o tome kako će Rusija postupati sa svojim partnerskim zemljama u Globalnom jugu.

Autor: Samir Bhattacharya

BRICS
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivana Podravec
8 sati prije

Stvar je u tom da neke zemlje BRICS-A surađuju za glavnim suparnikom SAD-om kao Indija i arapske zemlje u tom savezu koje se i drže suzdržano spram genocida nad Palestincima ! Oni sjede na dvije stolice , a isto je i s Turskom i jednom Srbijom koja isto želi biti članica . Dakle previše je tu licemjerja i neiskrenosti u geopolitici i u previše svijetskih vlada je protunarodna i provode neku svoju elitističku politiku koja ide u korist samo njima .SAD kao svjetski hegemon to neće mirno dopustiti što oni planiraju i imaju na pameti prema potrebi otvoriti još neka žarišta i rat s Kinom gdje žele uvući u rat zemlje na Indo-pacifiku pa i Kinu i Australiju gdje se sad već pomalo bude . Na pameti im je i izazivanje sukoba među Arapima i Turcima s Kurdima stavljajući u pitanje ponovno osnivanje države Kurdistan , a žele i nas… Čitaj više »

8 sati prije

Lepo opisano ono što sam sinoć rekao – BRICS je prilično nekoherentna grupa. Svaka od njenih članica ima isključivo sopstvene interese, baš kao i u EU s tim što EU ima “komandanta parade” koji daje završnu reč… a BRICS to nema.

U suštini, ova organizacija će zaista da preraste u otvoreno antizapadni blok – jer drugog izbora neće imati. Fašington će da podeli svet držeći svoj deo čvrsto u kandžama režeći na ostale. SAR je isuviše ekonomski vezana za Zapad, Brazil je svestan da je Rusija daleko a SAD nogo bliže, Indija vidi veliku ekonomsku priliku u postajanju “svetske fabrike” umesto Kine tako da su nove članice (koje je Zapad proterao) mnogo perspektivniji članovi. Podela sveta je uveliko počela a jedini ko bi to mogao da zaustavi gasi požar… benzinom.

Mrčikola
8 sati prije

Trend je u svijetu…barem zadnjih 3-4 tisuće ljeta…da bez, tkz. korupcije ne možeš osnovat (a kamoli zadržat na okupu), čak, niti klapu u “portunu”, a za uspješno “korumpirat” (na visokoj razini), moraš imat fiat valutu koju rado primaju kockarnice, kurvarnice i hoteli u Monaku, Londonu, New Yorku ili “dalekim egzotičnim destinacijama”.😁

Schwarze Hunderte
8 sati prije

Kritično je poglavito za budućnost EU ! Jer je zapravo , jedino EU Zone – IZOLIRANA 🔥 !!! NIT validnih izvora energenata , zemlja – bijedna za obradu , počev od Austrije pa sve do Greenland . Jug EU tu stoji , puno bolje , nit resursa – izbacili ih i iz Afrike i iz Latinske Amerike gdje Argentina , nije dovoljna a i onak su je pod sebe uzele US 🤷 , imaju taj , nesretni Euro , koji – sad da stane … KAOS BI NASTAO ! S’ druge strane … Imate taj BRICS – sami , sebi i više nego dovoljni – I 😉 ??? FIVE EYES 🔥 , koje , malo tko promatra kao , jedinstveni entitet a on to JEST- i više od toga !!! To čine Sjedinjene Države , Kanada , Ujedinjeno Kraljevstvo , Australija i Novi Zeland od kojih SVI – pojedinačno —… Čitaj više »

The Marcion's Cavalry
6 sati prije

Breaking News – upravo je objavljeno kako globisti u panici bježe iz Rusije zbog najave uvođenja digitalne rublje i slobodarskih čelnika zemalja okupljenih u kazanu. Naručeni su dodatni letovi u redovitim zračnim linijama, vlakovima, ali javlja se kako su neki jednostavno pješaka stigli na granične prijelaze. Ove vijesti su okupirale naslovnice CNN-a, AP-a, Retersa, BBC-a, ali i Sputnika, Izvestje, RT-a, i ostalih relevantnih provjerenih slobodarskih medija diljem palnete. Očekuje se u slijedećim sekundama uključivanje indexa, jutarnjeg, sabora, agencije za zaštitu okoliša i ostalih….Gueteres iz UN-a se uhvatio za glavu kada je pročitao ove vijesti. Pa, što je tim ljudima zadnje vrijeme?

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI