Sloboda govora za teroriste: Kako Kanada štiti opasne ekstremiste

Justin Trudeau
18 komentara

Indijsko-kanadski odnosi ozbiljno su narušeni. Odgovornost za to leži isključivo na kanadskom premijeru Justinu Trudeauu. Glasnogovornik indijskog Ministarstva vanjskih poslova to je i službeno izjavio.

U rujnu 2023. Trudeau je u kanadskom parlamentu izjavio da postoje “vjerodostojne optužbe” da su agenti indijske vlade bili umiješani u ubojstvo Hardeepa Singha Nijjara na kanadskom tlu, osobe koju je indijska vlada proglasila teroristom. Nijjar je imao Interpolovu crvenu tjeralicu, bio je na listi zabrane letenja u Kanadi i tamo su mu zamrznuti bankovni računi.

Nijjar je tražio kanadsko državljanstvo na temelju krivotvorene putovnice još 1997. Njegova molba je odbijena tri puta, ali ga je naposljetku dobio 2007. O njegovim terorističkim vezama govori činjenica da je na videu slavio ubojstvo bivše indijske premijerke Indire Gandhi, bivšeg načelnika indijske vojske, bivšeg glavnog ministra Punjaba i drugih. Vjeruje se da ima veze s Pakistanom, gdje je fotografiran s AK-47.

Indija je više puta prosvjedovala kod Kanade zbog njezine ravnodušnosti prema upornim indijskim molbama da kontrolira te nasilne ekstremiste na svom tlu koji prijete indijskoj sigurnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Ti ljudi održavali su referendume za neovisnu državu izrezanu iz indijske države Punjab. Upućivali su smrtne prijetnje premijeru Narendri Modiju i spaljivali njegovu lutku. Također su upućivali smrtne prijetnje indijskom veleposlaniku u Ottawi i prikazivali njegovu fotografiju izrešetanu mecima.

Upitno obrazloženje

U Nijjarovom slučaju, Trudeau je prošli tjedan tijekom svjedočenja na javnoj istrazi o stranom miješanju izjavio da njegova zemlja poštuje indijski suverenitet i teritorijalni integritet te da bi i Indija trebala poštovati kanadski suverenitet. Njegovo obrazloženje je nejasno, jer kanadski sikhski ekstremisti – njegovi vlastiti građani pod nadzorom njegove vlade – otvoreno zagovaraju balkanizaciju Indije.

Trudeau tvrdi da sloboda govora u Kanadi dopušta takvo ponašanje. Dok tvrdi da se protivi govoru mržnje, ne bavi se otvoreno mrzilačkim komentarima upućenim indijskom premijeru, indijskom veleposlaniku u Kanadi, hinduističkoj religiji i kanadskoj hinduističkoj dijaspori.

Također je priznao da je kada je prvi put govorio u Parlamentu u rujnu 2023. imao samo “obavještajne” informacije o navodnoj indijskoj umiješanosti u Nijjarovo ubojstvo, ali ne i “čvrste dokaze”. To što je kanadski premijer odlučio iznijeti tako ozbiljnu optužbu u Parlamentu protiv Indije bez dokaza i znajući kakvu će političku oluju podići pokazuje koliko je neodgovoran i neozbiljan oko ozbiljnih državnih pitanja.

Trudeau je na saslušanju nastavio govoriti da Kanada sada ima više “indicija” (još uvijek ne dokaza) o indijskoj umiješanosti. Već godinu dana New Delhi traži dokaze o navodnoj umiješanosti svojih agenata, ali do danas oni nisu dostavljeni.

Ponovno, u svojoj izjavi na saslušanju, Trudeau je rekao da je Modiju na G20 summitu u New Delhiju u rujnu prošle godine rekao da se dokazi koje Kanada traži nalaze unutar indijskih sigurnosnih snaga i da bi Indija trebala surađivati u njihovom pronalaženju. Drugim riječima, Indija bi, na temelju optužbi, trebala pronaći dokaze o umiješanosti svojih agenata u Nijjarovo ubojstvo, dokaze koje Kanada nema, i dati ih kanadskoj strani. Ovakvo obrazloženje je bizarno.

Dok Kanada traži suradnju od New Delhija, odbija surađivati po pitanjima koje je pokrenula indijska vlada i ne čini ništa da obuzda anti-indijske ekstremiste na svom tlu.

Kanada nije postupila po 26 indijskih zahtjeva za izručenje pojedinaca uključenih u promicanje terorističkih aktivnosti.
Trudeau sada tvrdi da je njihova jednogodišnja istraga pokazala da je indijski veleposlanik u Kanadi – profesionalni diplomat koji je služio u mnogim zemljama – ključan za indijske napore u prikupljanju “obavještajnih podataka” o kanadskim građanima koji se smatraju anti-indijskima (to uključuje njihovu identifikaciju, fotografiranje demonstracija i paljenja indijske zastave, praćenje njihovih objava na društvenim mrežama, itd.). Kanadska vlada tvrdi da se ti “obavještajni podaci” zatim prosljeđuju moćnoj indijskoj bandi koju predvodi ozloglašeni kriminalac Lawrence Bishnoi kako bi se izvršila planirana ubojstva.

Trudeauova vlada, uključujući njezine sigurnosne agencije, miješa obavještajne podatke s legitimnim praćenjem aktivnosti lokalnih ekstremista koje diplomatska misija provodi iz sigurnosnih razloga.

Kanadska nedavna diplomatska nota Indiji kojom se veleposlanik označava kao “osoba od interesa” u kriminalističkoj istrazi i traži ukidanje njegovog imuniteta bila je skandalozna provokacija. New Delhi je odbio notu i Kanađani su obaviješteni da se naš veleposlanik i drugi visoki diplomati povlače jer je njihova sigurnost ugrožena, Kanada je tada požurila protjerati ih kako bi zadržala PR prednost, a Indija je zauzvrat odlučila protjerati kanadskog vršitelja dužnosti veleposlanika, njegovog zamjenika i četiri prva tajnika.

Apsurdnost kanadskih optužbi vezanih uz Bishnoijevu bandu leži u tome što je mozak operacije, Lawrence Bishnoi, u indijskom zatvoru od 2014. Neki od njegovih poznatih suradnika su u Kanadi, a New Delhi traži njihovu deportaciju poimence i zahtijeva ograničenje aktivnosti pojedinaca koji pokušavaju potaknuti nasilje u Indiji. Trudeauova vlada nije poduzela nikakve mjere, što naglašava nepodudarnosti i proturječnosti u kanadskom stavu o tom pitanju.

Odlazeći indijski veleposlanik u Kanadi u intervjuu za kanadski indijski kanal kategorički je izjavio da do sada Indiji nije dostavljen nijedan dokaz, da kanadski ministar vanjskih poslova samo daje političke izjave i da Trudeau snosi punu odgovornost za silaznu spiralu u indijsko-kanadskim odnosima. Također je optužio kanadske sigurnosne agencije da su pod političkim utjecajem.

Razmjer Trudeauove zle namjere može se procijeniti iz činjenice da je na summitu Istočne Azije u Laosu početkom ovog mjeseca predložio sastanak savjetnika za nacionalnu sigurnost dviju strana, na što je Indija pristala. Kanadska strana je također uključila zamjenika ministra vanjskih poslova zemlje. Ovo je trebao biti povjerljiv sastanak izvan zapisnika, ali je kanadska strana najneetičnije informirala dopisnike Washington Posta u Londonu i New Delhiju o detaljima sastanka s pristrane perspektive. Obično bi svaka razumna vlada željela održati otvorenim pozadinski kanal. Očito, Trudeauova vlada želi postići političke propagandne poene i pobrinula se da sada nijedan pozadinski kanal ne može funkcionirati.

Pet očiju

Na parlamentarnom saslušanju Trudeau je također rekao da su informacije o indijskim aktivnostima došle iz obavještajne skupine Pet očiju koju čine UK, SAD, Kanada, Australija i Novi Zeland, kao i iz nekih “južnoazijskih” izvora. Ovo potonje je prikladan način za maskiranje sikhskih ekstremista i njihovih pakistanskih veza kao izvora.

Što se tiče Pet očiju, SAD su očito uključene jer su još od trenutka kad je Trudeau govorio u Parlamentu u rujnu 2023., najviši američki dužnosnici uključujući državnog tajnika Antonyja Blinkena i savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana rekli da Washington blisko koordinira s Ottawom o tom pitanju. SAD su prilično peremptorno zatražile od Indije da surađuje s Kanadom.

Indija ima vlastito pitanje sa SAD-om. Gurpatwant Singh Pannun, koji je u središtu američko-indijskog spora oko FBI-evog sprječavanja plana za njegovo ubojstvo na američkom tlu od strane “indijskog agenta”, indijska vlada proglasila je teroristom 2020. Njegova organizacija Sikhi za pravdu također je označena kao teroristička organizacija od strane Indije. Ipak, SAD ga štite.

Na temelju dokaza koje su SAD dostavile o “indijskom agentu” koji planira Pannunovo ubojstvo, indijska strana je osnovala istražni odbor, čiji je napredak podijeljen s Washingtonom. Kako se ispostavilo, dotični “agent” bio je uključen u parnice protiv vlastite organizacije. Uhićen je u prosincu 2023. zbog pokušaja iznude i proveo je četiri mjeseca u zatvoru. Otad je otpušten iz državne službe.

Pannun je prijetio da će ubiti indijskog premijera, napasti indijski parlament, zračnu luku u Delhiju i srušiti zrakoplove Air Indije. Te prijetnje iznio je uoči posjeta direktora FBI-a Indiji u prosincu 2023. Nedavno je upozorio protiv putovanja Air Indijom od 1. do 19. studenog. Već je bilo lažnih dojava o bombama u 100 letova indijskih zračnih prijevoznika.

Washington odbija poduzeti bilo kakve mjere protiv njega zbog izgovora o “slobodi govora”. U Indiji se široko vjeruje da je on CIA-in agent. SAD povezuju Pannunov slučaj s Nijjarovim slučajem.

Dvostruki standardi

S jedne strane, u svim zajedničkim izjavama Indije i SAD-a, ili u izjavama skupina G7 ili G20, suradnja protiv terorizma istaknuto je navedena. Ipak, kada je riječ o terorizmu usmjerenom protiv Indije od strane sikhskih terorista s tla SAD-a, Kanade, UK i drugih, nema spremnosti za suradnju s Indijom. Ti dvostruki standardi jasni su Indiji.

Nijednom Washington nije zatražio od Ottawe da surađuje s Indijom u vezi s njezinim zabrinutostima oko kanadskih sikhskih ekstremista. Ti ekstremisti djeluju i u SAD-u, koje nisu poduzele mjere protiv njih unatoč podmetanju požara u našem konzulatu u San Franciscu dvaput i referendumima za “neovisni Khalistan.” SAD će se naći u proturječnom položaju ako budu tražile da Kanada surađuje s Indijom dok same ne rješavaju ta pitanja.

Poput Kanade, ni SAD nisu postupile po 61 indijskom zahtjevu za izručenje izdanom u posljednja dva desetljeća. Mnogi u New Delhiju vjeruju da elementi duboke države u SAD-u, s Kanadom kao suučesnikom, žele zadržati sikhsku ekstremističku kartu kao točku pritiska na Indiju i koristiti je za dobivanje ustupaka po pitanjima od interesa za njih.

Sikhska zajednica u Kanadi lokalno je koncentrirana i dovoljno je velika da bude izborno kritična u nekim izbornim jedinicama. Trudeau je izborno kultivirao sikhsku zajednicu, poput svog oca Pierrea Trudeaua koji snosi veliku odgovornost za rušenje zrakoplova Air Indije 1985. jer nije djelovao protiv sikhskog ekstremista Talwindera Singha Parmara koji ga je osmislio, a čije je izručenje Indija tražila. Trudeau je naslijedio političko nasljeđe, kojem je dodano njegovo woke razmišljanje i snažan osjećaj privilegiranosti.

Ne želi izgubiti sikhske glasove – posebno jer je podrška Trudeauovog partnera u vladi do nedavno, Jagmeeta Singha iz Nove demokratske stranke, poznatog simpatizera “khalistanske” stvari, bila vitalna za opstanak njegove koalicijske vlade.

S Jagmeetom Singhom koji je raskinuo koaliciju, Trudeau je sada u manjini u parlamentu. Njegove ankete su već vrlo niske, i ne samo da bi politički preživio već i da bi se nadao pobjedi na izborima sljedeće godine, odlučan je sačuvati svoju sikhsku podršku, vjerujući da su ekstremisti u zajednici put do toga. Indija je službeno osudila Trudeauovu nebrigu za indijsku sigurnost kao “politiku glasačke baze.”

Posljedice Kanadinog namjernog uništavanja veza s Indijom utjecat će na konzularne usluge, obrazovni sektor jer je broj indijskih studenata koji traže upis na kanadska sveučilišta ogroman i već pada broj prijava, kretanje poslovnih delegacija i tako dalje. Indija ne traži poduzimanje ekonomskih protumjera jer su se pod konzervativcima indijsko-kanadski odnosi znatno poboljšali i Indija mora gledati dalje od Trudeaua.

Međutim, dok god je Trudeau na vlasti, indijsko-kanadski odnosi ne mogu se popraviti. Ako konzervativci dođu na vlast na izborima planiranim za sljedeću godinu, može se učiniti neki napor za normalizaciju odnosa, ali čak i tada će to biti spor proces zbog toksične liberalno-sikhske ekstremističke veze koja je snažna podstruja u kanadskom političkom sustavu.

Autor: Kanwal Sibal

ekstremizamjustin trudeaukanadaKanwal Sibalsloboda govora
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
R M
6 sati prije

Ostavite svaku nadu, ulazite u Kanadu. Moja sestra od tetke tamo živi sa mužem i sinom, uspeli su da se odupru svim pritiscima Trudeo-ve vlade za bockanje, uz strašne muke. Heben im je život tamo, a ja joj kažem-vrati se. Nego ona neodlučna, upali u neke kredite, pa ima li to veze? Uskoro će propasti ovaj svet, pa daj da vidim ko će da ti zakuca na vrata u Srbiji iz Kanade da vratiš dug?

JoeP
5 sati prije

Neznan koga boli kurac radi neke varanske priče između Indije i Kanade.

Ivana Podravec
5 sati prije

Naravno da je Trudeau pod političkim utjecajem SAD-A kao i EU , UK , Australija , Novi Zeland i provode politiku u interesu Amera koji prema svojim potrebama u podizanju nereda i ratova u nekim regijama koje su u sferi njihovog interesa podupiru razne terorističke organizacije , a nerijetko ih i stvaraju i uče terorističkom djelovanju .

držnedaj
5 sati prije

Trudo se pokaza za za vrijeme plandemije i sad Gaza terororom najokoreliji kabalac od svih.

ima masa videa gdje ga građani bojkotuju kao ovaj u restiranu i vankuveru ;

‘Protesters confront Trudeau at Vancouver restaurants’

🧢 Name 🧢
5 sati prije

David Bogdanovski kršćanin koji je živio u tzv izraelu prijavio se u tzv IDF i poginuo u Gazi.
Pokopan je na vojnom groblju. Na spomeniku je postavljen križ jer je kako sam već napisao bio je kršćanin a križ je kršćansko obilježje.
Prilikom obilježavanja 7.10. u toku prigodnog programa majka od pokojnog Davida došla je na groblje da posjeti sinov grob i imala šta vidjeti. Grob njenog sina bio je prekriven kako se kako joj je kasnije objašnjeno da se ne bi vidio križ koji narušava židovske običaje i vrijedja židovske osjećaje.
POKOJNI GLUPAN NIJE NI ZASLUŽIO SPOKOJ NEGO DA SE NON STOP OKREĆE U GROBU !!!!

ime
5 sati prije

halo redakcija, previše lijepe su fotografije ovih tvorova, dajte neki luđački pogled a ima toga po internetimna, skinite s yt-a, ovako ispadaju neki mistici, ko i onaj de bill vrata.

🧢 Name 🧢
4 sati prije

U jučerašnjem napadu na Givat bazu odnosno sjedište mossada 8200 jedinicu svih 6 balističkih projektila koje je ispalio Hezbolah pogodilo je bazu iako mediji okupacioni pišu bajke … Još jednom se potvrdilo da PZO okupacije ne funkcionira iako non stop mlate praznu slamu da su oborili sve … U Iranskom napadu 1.10. ne samo da je prošlo ono što su Iranci priželjkivali nego i mnogo toga što nisu očekivali a vjerovatno je razlog taj što je desetak prvih hipersoničnih projektila polupalo sve bitno uključujući i 3 radarska sustava koje je okupacija s ponosom nazivala “oči Izraela”😂 te su stoga prošli i mnogi drugi balistički projektili Koji nisu hipersonični a koje su Iranci htjeli isprobati … Mediji pišu o THAAD-u a ne pišu da su im Ameri i nove radare donijeli. Mediji koji znaju šta pišu, pišu da Iranski ratni brodovi jedan za drugim pristižu u Sirijski luku Tartus koja je… Čitaj više »

🧢 Name 🧢
3 sati prije

Na Klix.ba forumu na temi Iran – izrael na 179 stranici možete vidjeti jedan čudan video na kome se vidi (kako izgleda kukavelj) 10 tak pripadnika tzv IDF-s kako trče-bježe, drže se za ruke, nose na nosilu ranjenog i što je i najjače i najbizarnije plaču-kukaju CCCCCCCC

Gost
3 sati prije

Ovaj stvor je upravo nevjerojatan. Samo mu pogledaš facu i znaš da mu je mjesto u cirkusu. Kanada nezrela za nešto više od engleskog dominiona

Max
2 sati prije

U mater mu Castro davno svrši teroristima slobodu daje a poštenima krši,

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI