Istraživači otkrivaju “iznenađujuće” rezultate DNA studije Loch Ness-a

Loch Ness
9 komentara

DNK dokazi mogu napokon dokazati je li čudovište iz Loch Nessa, nazvano Nessie, stvarno. Analiza DNK uzoraka pronađenih u Loch Nessu može podržati neke teorije i osporiti druge u vezi s Nessiejevim postojanjem.

Profesor i biolog Neil Gemmell sa Sveučilišta Otago na Novom Zelandu vodio je tim kolega i proputovali su cijelu dužinu jezera Loch Ness skupljajući uzorke vode iz njegove dubine. Zatim su obradili DNK koji se nalazi u uzorcima. Ako je Nessie postojala, nadaju se da bi njihova pretraga pokupila njezin DNK i možda će testirati mnoge uobičajene hipoteze o tome što je točno čudovište iz Loch Nessa.

Među tim uobičajenim teorijama je i ideja da je Nessie morski dinosaur s dugim vratom, možda plesiosaur, koji je preživio izumiranje dinosaura prije otprilike 66 milijuna godina. Druge ideje uključuju i mišljenja kako je Nessie jednostavno divovska jesetra ili som, ili čak izgubljena grenlandska morska psa koja se uspjela probiti do jezera.

Nessiejev DNK

Gemmell i njegov tim objavili su svoja otkrića u rujnu 2019. Iako je izjavio da ne mogu definitivno isključiti da Nessie zaista postoji, uzorci DNK koji su sakupili uspjeli su opovrgnuti neke teorije o poznatom čudovištu.

U svom istraživanju katalogizirali su sve žive vrste pronađene u jezeru. Nakon analiza DNK, Gemmell i njegov tim isključili su prisutnost velikih morskih gmizavaca i riba. Dakle, ne, Nessie nije mogla biti drevni dinosaur, divovska som ili lutajući morski pas.

“U podacima o DNK koje smo dobili ne možemo pronaći nikakve dokaze o stvorenju koje je povezano s tim”, rekao je Gemmell. “Dakle, oprostite, mislim da se ideja o pleziozauru ne temelji na podacima koje smo dobili.”

Međutim, Gemmell i njegov tim pronašli su vrlo značajnu količinu DNK jegulje. ” Loch Ness je bogat jeguljama , a DNK jegulje se nalazi na gotovo svim mjestima na kojima je uzorkovan.” Gemmell je čak izjavio da je ogromna količina DNK jegulje iznenadila njega i njegov tim. “Ne znamo je li DNK jegulja koje otkrijemo od gigantske jegulje ili samo velikog broja malih jegulja.”

Iako podaci iz DNK nisu otkrili veličinu bilo koje životinje koju su katalogizirali, Gemmell nije mogao isključiti mogućnost da u dubinama Loch Ness-a može živjeti divovska jegulja.

Gemmell je zacrtao teoriju jegulja: Obično, kada europska jegulja, koja je obilna u jezeru, sazrije, ostavlja i migrira na jug do mora Sargasso oko Bahama kako bi se razmnožila. Međutim, teorija kaže da divovske jegulje, iz bilo kojeg razloga, to ne čine. Umjesto da ostave jezero, ostaju i rastu do vrlo velike veličine. Sam Gemmell je skeptičan prema ovoj teoriji, rekavši kako nijedna divovska jegulja  nije uhvaćena u jezeru. Najveća, težine 5,38 kg, njemu “ne izgleda poput čudovišta” i nije čak  ni uhvaćena u Škotskoj.

Gemmell je otkrio sve te nove informacije na konferenciji za novinare za koju je priznao da je pozvan pod pomalo lažnim izgovorom, a novinari su naveli da vjeruju da će istraživači otkriti veliko otkriće o porijeklu čudovišta Loch Ness. U stvari, on i njegov tim napravili su ovu studiju ne kako bi dokazali Nessiejevo postojanje, već kako bi razumjeli biološku raznolikost jezera. Vjeruje da će njegova studija vremenom javnosti pružiti bazu podataka o svim vrstama koje žive u jezeru i utjecajima invazivnih vrsta na njegovu biološku raznolikost.

Dok su dokazi o postojanju Nessie još uvijek u zraku, u Loch Nessu je pronađeno oko 15 vrsta riba i 3000 vrsta bakterija – a to je, po Gemmellu, veliko otkriće i dostignuće.

Loch Ness
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
4 godine prije

Džaba se trudiš, biznis im nećeš pokvariti, organizovane ture iz celog sveta i dalje će pristizat….suveniri, noćenja bla bla! Slično nešto i u Hercegovini pokušavaju…na dobrom su putu, profitiraće ceo kraj, imaju jačeg aduta nego škoti

U prolazu
4 godine prije

I ovi uporno prežvakavaju priču o lažnom čudovištu Nessi ne bi li taj mit održali u životu i privukli kojeg turista više.

Son of Alerik
4 godine prije

Radi se dakle o zmijama, njih ukupno 51, prosječno duge 12 metara, žive u sistemu podvodnih špilja i ostaci su iz vremena prije kataklizme. Jedno objašnjenje.

DažBog
4 godine prije

Od kada se guzaju sa tom zmijcugom, do sada su Loh Nes mogli pregrabiti kasikama , vidjeti sta ima a sta nema pa opet vratiti nazad. Besposlen pop i pras’ce krsti.

Alex
4 godine prije

Ne nađeš Nessie, ali nađeš bakterije… Wow!

Lucija
4 godine prije

Ovo je kao traženje G- točke…nije je nitko našao, ali su se svi dobro zabavili tražeći je…😊
A ovaj Gemmel je bar napravio biološko uzorkovanje vode u jezeru, pa je opravdao uložena sredstva.
Dakle, hrpa jegulja.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI