Cijene nafte pale na najnižu razinu od 2021

Cijena nafte opada
12 komentara

Cijene sirove nafte su pale u utorak nakon što je OPEC smanjio prognozu rasta potražnje za ovu i sljedeću godinu, drugu uzastopnu reviziju grupe proizvođača naniže.

Globalna referentna marka Brent pala je 3,7%, na 69,08 dolara po barelu od 18:30 GMT. To je prvi put da se Brent trguje ispod 70 dolara od decembra 2021. Referentna vrijednost američke sirove nafte, West Texas Intermediate (WTI), pala je preko 4% na 65,72 dolara po barelu. Fjučersi na naftu WTI dostigli su najniže nivoe od maja 2023.

OPEC je u mjesečnom izvještaju u utorak naveo da će svjetska potražnja za naftom porasti za oko dva miliona barela dnevno (bpd) u 2024., oko 80.000 bpd sporije od prethodne prognoze. Do prošlog mjeseca, OPEC je zadržao prognozu nepromijenjenom od kada je prvi put napravljena u julu 2023.

Najveći svjetski uvoznik sirove nafte, Kina, čini najveći dio posljednjeg sniženja rejtinga, a OPEC je smanjio svoju prognozu rasta potražnje u zemlji u 2024. na 650.000 barela dnevno.

“Gledajući unaprijed, očekuje se da će kineski ekonomski rast ostati dobro podržan”, rekao je OPEC. “Međutim, neugodni vjetrovi u sektoru nekretnina i sve veća penetracija LNG kamiona i električnih vozila vjerovatno će utjecati na potražnju za dizelom i benzinom u budućnosti”, upozorava se u izvještaju. OPEC je također smanjio svoju procjenu rasta globalne potražnje za 2025. na 1,74 miliona barela dnevno sa prethodno projektovanih 1,78 miliona barela dnevno.

Prema izvještaju, potražnja za naftom iz Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika, poznate kao OPEC+, očekuje se na 43,8 miliona barela dnevno u četvrtom tromjesečju. Nastojeći da ojača tržište usred blagog rasta potražnje za naftom i geopolitičkih tenzija širom svijeta, grupa je napravila niz dubokih rezova proizvodnje od kraja 2022. U junu je OPEC+ smanjio proizvodnju za 130.000 bpd na 40,87 miliona barela dnevno. Prošlog mjeseca složila se da produži većinu smanjenja proizvodnje do 2025. godine, uz dodatna dobrovoljna smanjenja od 2,2 miliona barela dnevno do septembra ove godine.

Grupa je trebala početi da poništava posljednja smanjenja od oktobra, ali je prošle sedmice odlučila da odgodi plan za dva mjeseca jer su cijene nafte pale.

BrentNaftaOPEC
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
17 dana prije

Veliki pad potrosnje nafte u zemljama koje su pogodile bumerang sankcije i zato pada cijena.

Max
17 dana prije

Planski kao što i porastu.

NOME
17 dana prije

….dio plana zelene transformacije….nedostupnost….neće biti nafte jer se proizvođačima neće isplatiti proizvodnja….npr trampov plan zaustavljanja rata u ukrajini je rušenje cijena nafte za 50 posto, tak da rusima se neče isplatiti ratovati….napadi na naftna i plinska postrojenja i infrastruktur također onemogučuju dostupnost… globalisti če natravno nabiti co2 poreze na preostale naftne derivate, tak da obični smrtnici neće moći si priuštiti ni “zipo” napunit…..cijela ova predstava korona, SVO, venezuela, bliski istok….sve je to dio faza velikog reseta….sjetite se reklame koja se vrtila u rusiji na početku svo, o slavlju budučih novih godina u europ…..i

ime
16 dana prije

a u tri pljačke materine, sad če nam povisit cijenu benzina. eybo im zeljenski mater.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI