Finansije UK najgore od 1945.

Velika Britanija
30 komentara

Nova laburistička vlada Velike Britanije naslijedila je najgoru ekonomiju od Drugog svjetskog rata, izjavila je novoimenovana kancelarka Riznice, Rachel Reeves. Reeves je preuzela odgovornost za finansije zemlje nakon što su laburisti osvojili 412 od 650 mjesta u Donjem domu na prošlosedmičnim općim izborima, čime je okončana 14-godišnja vladavina Konzervativne stranke.

“Više puta sam upozoravala da će bilo ko ko pobijedi na općim izborima naslijediti najgore okolnosti od Drugog svjetskog rata,” rekla je Reeves u govoru u Riznici u ponedjeljak.

“Suočavamo se s naslijeđem 14 godina haosa i ekonomske neodgovornosti,” dodala je, optužujući svoje torijevske prethodnike da su djelovali iz “političkog vlastitog interesa” kao dio “vlade koja je stavila stranku na prvo mjesto, a zemlju na drugo.”

“Nova analiza Riznice koju sam zatražila tokom vikenda pokazuje da, da je ekonomija UK rasla prosječnom brzinom drugih ekonomija OECD-a [Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj] u posljednjih 13 godina, naša ekonomija bi bila preko 140 milijardi funti [179 milijardi dolara] veća,” rekla je Reeves. Tvrdila je da su torijevske politike praktično koštale budžet UK 58 milijardi funti (74 milijarde dolara) izgubljenog poreznog prihoda samo u 2023. godini.

“To je novac koji je mogao revitalizirati naše škole, naše bolnice i druge javne usluge,” rekla je nova kancelarka. “Rast zahtijeva teške izbore – izbore koje su prethodne vlade izbjegavale.”

Reeves je obećala okončati “političku plašljivost” u “zastarjelom planiranju sistema” UK i obećala reforme dok je ostala posvećena tome da neće biti “povećanja Nacionalnog osiguranja, osnovnih, viših ili dodatnih stopa poreza na dohodak, ili PDV-a.”

Prema The Guardianu, deficit UK dosegao je najviši nivo od 1960-ih pod više od deset godina konzervativnih vlada, dok je zemlja bila teško pogođena “šokovima uključujući Brexit, pandemiju Covid-a i krizu troškova života.”

Međunarodni monetarni fond je početkom jula prognozirao da će BDP UK rasti za 0,5% ove godine.

EkonomijalaburistiTorijevciUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Grdi
1 mjesec prije

Jos k tome upravo Djokovic nabio samarcinu publici u wimbledonu zbog nepristojno ponasanje a BBC odfrkario …….. Bravo Novak …..

FATIH
1 mjesec prije

DA,DA POTROŠILO OPLJAČKANO BOGASTVO.
NADAM SE DA ĆE OVO BITI POČETAK KRAJA PLJAČKAŠA I DA IM SUNCE NEĆE IZLAZITI ……

tihobl
1 mjesec prije

Sta ono kazu britanci – mozemo prehraniti samo 14 miliona stanovnika. Valjda zato moraju pljackati.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Kakove financije ?! Pa nema ih ….

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

A UUUUU 😳 ?!?!? Preneseno izvješće ;- ” Ministarstvo financija Saudijske Arabije je ranije ove godine privatno poručalo nekim članicama Grupe 7 (G7) da bi moglo prodati dio europskog duga koji Rijad trenutno drži, ako bi G7 zaplijenila zamrznutu rusku imovinu kako bi financirala Ukrajinu, rekli su izvori za „Blumberg“ … Pa to Saudi Arabia stala , direktno na Rusku stranu 😳 ?!

Max
1 mjesec prije

Britanci Sunaka nazivaju mulcem.

Da, I??
1 mjesec prije

Bregzit über alles 😀😃🙂🙃

Zlovenac
1 mjesec prije

E pa da pocrkate gamat genocidna

goran
1 mjesec prije

dao dragi Bog Otac da propadnete ko država nakon 500 g pljačkanja cijelog svijeta

vrlodrag
1 mjesec prije

Netko kaže da smo u 1939. Nije da nije tako ali meni se nekako čini da smo prije u 1914. Barem što se tiče Britanije. William Engdahl je to odlično opisao u svojoj knjizi stoljeće rata. Tada kao i sada Britanija je bila u bankrotu. Neprijatelj kojeg je trebalo srušiti je bila Njemačka. Ako danas stavimo na mjesto tadašnje britanije ameriku a na mjesto Njemačke Rusiju dobivamo 1914 u 2024.

Subaru avatar
1 mjesec prije

Siti uništava gusariju jer ih takove bjesne želi slati na Rusiju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI