6 djelatnika UNRWA među 18 ubijenih u izraelskom napadu na školu u Gazi

Gaza Palestina
10 komentara

Najmanje šest članova UN-ove agencije za palestinske izbjeglice bilo je među 18 ubijenih u srijedu kada je Izrael bombardirao školu u kojoj su bili smješteni raseljeni Palestinci u središtu Gaze.

Škola Al-Jawni u Nuseiratu je već nekoliko puta bombardirana tijekom 11-mjesečnog rata u Gazi.

Posljednji udar u srijedu sravnio je s zemljom dio objekta kojim upravljaju UN u kojem su stanovnici Gaze tražili utočište, ostavivši samo pougljenjenu hrpu armature i betona.

“Po peti put, izraelske snage bombardirale su školu Al-Jawni koju vodi UNRWA, ubivši 18 građana, uključujući dva člana osoblja UNRWA-e, djecu i žene, i ranivši više od 18 drugih”, objavio je na Telegramu glasnogovornik Civilne obrane Gaze Mahmud Bassal, pozivajući se na UN-ovu agenciju za palestinske izbjeglice.

UNRWA je kasnije potvrdila da je šestero njezinih djelatnika ubijeno u dva izraelska zračna napada na školu Nuseirat i njezinu okolicu, nazvavši to najvećim brojem poginulih među svojim timom u jednom incidentu.

“Među ubijenima je bio upravitelj skloništa UNRWA-e i drugi članovi tima koji su pružali pomoć raseljenim osobama”, objavila je agencija UN-a na X.

“Škole i druga civilna infrastruktura moraju biti zaštićene u svakom trenutku, one nisu meta.”

Diljem opkoljenog pojasa mnoge su školske zgrade prenamijenjene za smještaj raseljenim obiteljima jer je velika većina od 2,4 milijuna ljudi u Gazi opetovano raseljena zbog rata.

Izraelske snage su posljednjih mjeseci napale nekoliko takvih škola, rekavši da tamo djeluju palestinski militanti i skrivaju se među raseljenim civilima – optužbe koje je Hamas negirao.

Izraelska vojska je u priopćenju rekla da je izvela “precizan napad” na navodno Hamasovo zapovjedno i kontrolno središte unutar kompleksa Al-Jawni. Nije razradio ishod, ali je rekao da su poduzeti “brojni koraci” kako bi se smanjio rizik za civile.

Oni koji su preživjeli napad požurili su izvući tijela i stvari iz ruševina, rekavši za AFP da su morali gaziti preko “raskomadanih udova”.

“Jedva mogu stajati”, rekao je jedan muškarac držeći plastičnu vrećicu s ljudskim ostacima.

“Prolazimo kroz pakao već 340 dana, ono što smo vidjeli ovih dana, nismo vidjeli čak ni u holivudskim filmovima, sada to vidimo u Gazi.”

‘Besmisleno ubijanje’

Gaza je opetovano nazivana najsmrtonosnijim mjestom na svijetu za humanitarne radnike, a humanitarne organizacije opetovano su krivile proces “dekonflikcije” – koordinaciju pokreta s vojnim stranama.

U priopćenju, UN je rekao da je škola Nuseirat “dekonfliktirana” ranije u srijedu.

Šef UNRWA-e Philippe Lazzarini rekao je nakon napada u školi da je najmanje 220 članova osoblja agencije ubijeno u Gazi.

“Beskrajno i besmisleno ubijanje, dan za danom”, objavio je na X.

“Humanitarno osoblje, prostorije i operacije očito su i bez prestanka zanemarivani od početka rata.”

Šef UN-a Antonio Guterres nazvao je ono što se događa u Gazi “potpuno neprihvatljivim”.

Kao odgovor, izraelski veleposlanik pri UN-u optužio je Guterresa za iskrivljavanje stvarnosti.

“Nesavjesno je da UN nastavlja osuđivati ​​Izrael u njegovom pravednom ratu protiv…, dok Hamas nastavlja koristiti žene i djecu kao živi štit”, napisao je veleposlanik Danny Danon na društvenim mrežama.

“Rješenje”, dodao je, “nije prekid vatre, već oslobađanje svih talaca koji se još drže u Gazi i eliminacija Hamasa”, dodao je.

Višemjesečni pregovori iza kulisa uz posredovanje Katara, Egipta i Sjedinjenih Država do sada nisu uspjeli osigurati primirje.

Izaslanstvo Hamasa susrelo se s katarskim i egipatskim posrednicima u Dohi u srijedu, rekla je palestinska skupina otpora u priopćenju, koje nije naznačilo je li došlo do pomaka.

Nedavne runde posredovanja održane u Dohi i Kairu pokušale su razriješiti okvir koji je u svibnju postavio američki predsjednik Joe Biden, ali su i Izrael i Hamas javno signalizirali dublje učvršćivanje svojih pregovaračkih pozicija.

gazaIZRAELPalestinaUNUNRWA
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
6 dana prije

Izrael se mora sahraniti sa termo nuklearnom i jednom za uvijek istrijebiti to židovsko smeće koje radi zlo po cijelom svijetu. Kamo sreće da je Hitler obavi posao kako treba, danas bi mnogi problemi u svijetu bili izbjegnuti..

HRvoje
6 dana prije

Današnji izraelci mogu dati slobodno ruku tzv. srbima iliti turcima, isti su na dlaku. Savršeno znadu klati i ubijati stare i nemoćne, žene i djecu, te se iživljavati nad civilima. Ista je to turska genocidna krv i čobanska narav. Krv nije voda se veli kod nas, a turčini to dobro pokazuju i dokazuju.

Cut the B.S.
6 dana prije

Ovdje cijeli narod zaslužuje na Haški sud osim onih ortodoksnih Židova koji su protiv ovog klanja.

Max
6 dana prije

Krv nevinih.

Tzu
3 dana prije

Opravdano . I treba još žešće

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI