70% Amerikanaca kaže da bi Biden trebao odustati

Joe Biden
7 komentara

Velika većina Amerikanaca smatra da bi se predsjednik Joe Biden trebao povući iz predsjedničke utrke, navodeći zabrinutost zbog svoje mentalne sposobnosti da ostane na funkciji još jedan mandat, pokazuje novo istraživanje.

Nacionalna anketa koju je sproveo AP-NORC Centar za istraživanje javnih pitanja pokazala je da najmanje sedam od deset ispitanika želi da Biden odustane od svoje kandidature za reizbor i pusti demokrate da nominuju drugog kandidata. Među samim demokratama taj broj je tek nešto manji, 65%. Ovo je značajno povećanje u odnosu na otprilike trećinu u sličnoj anketi u februaru.

Sve u svemu, otprilike 70% Amerikanaca ‘nije baš/uopće uvjereno’ da Biden ima mentalne sposobnosti da efikasno služi kao predsjednik.

Ovaj 81-godišnji političar suočen je sa javnom kritikom zbog svog kognitivnog i fizičkog pada tokom cijele svoje predsjedničke kampanje, ali zabrinutost se produbila nakon njegove dosadne debate koju je vodio CNN s republikanskim liderom Donaldom Trumpom prošlog mjeseca. Tokom debate, Biden je više puta gubio tok misli, miješao riječi i brojeve i borio se da završi svoje rečenice. To je dovelo do neslaganja unutar Demokratske stranke, s mnogim visokorangiranim članovima i donatorima kampanje koji su pozivali Bidena da odustane od svojih planova za reizbor.

Aktuelni predsjednik je odbacio zabrinutost i za svoj nastup na debati okrivio da je bolestan i umoran. Takođe je u više navrata odbacio mogućnost ispadanja iz trke, tvrdeći da bi to učinio samo po nalogu lekara ili ako ga „Svemogući Bog“ ubedi. Takođe je insistirao da ima najbolje šanse da pobedi Trumpa.

Istraživanje pokazuje da, iako malo Amerikanaca ima povjerenja u Bidenovu ili Trumpovu mentalnu sposobnost da bude sljedeći lider, skloniji su da se klade na ovo drugo.

Za razliku od Bidenovih 14%, 30% ispitanika je reklo da je uvjereno da Trump ima sposobnost da obavi posao. Prema anketi, vjerovatnije je da će misliti da Trump može pobijediti na izborima i vjerovatnije da će biti sposoban da se nosi s krizom.

Anketa je sprovedena od 11. do 15. jula među 1.253 odraslim Amerikancima

anketaBidenkandidaturaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 mjesec prije

Kako je i danas jednostavno oblikovati javno mnijenje sa masmedijima.

Do prije par mjeseci sve Demokratske pristalice su ga jednoglasno podržavale, unatoč vidljivim ogromnim kognitivnim problemima za predsjednika jedne od najvećih sila svijeta, a sada ih je navodno 70% protiv.
A uzorak im je žešći – 1.253 ispitanika 😃

Zeljko
1 mjesec prije

1 253 ispitanika, “impozantan” broj! Nego terba uvesti pravilo da se može bilo gdje na planeti Zemlji kandidirati do 65 godina starosti za sve razine “vlasti”, “izbori su igrokaz za ovcoide”, a ako je osoba na funkciji u trenutku kada napuni 65 godina, odmah njoj/njemu otkaz, ne čekati njenu/njegovu ostavku!

Subaru avatar
1 mjesec prije

Proizvodnja pristanka.

Max
1 mjesec prije

Očekivano.

tatamata
1 mjesec prije

ma jok ,,,da vam takav mladic odstupi ,,,sta vam je ?

opetlazes
1 mjesec prije

Ravnih 70%? Ni 69% ni 71% nego bas 70%. Zanimljivo. Jedino sto mogu zakljuciti iz ovog pamfleta je da je ovaj lutak ili robot ocito otpisan od strane gospodara.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI