Afrička država otkriva zašto je otkazala sporazum o odbrani s Washingtonom

11 komentara

Odluka Nigera da prekine vojne veze sa SAD bila je odgovor na prijetnje američkih zvaničnika tokom pregovora, rekao je premijer te zapadnoafričke nacije Ali Mahamane Lamine Zeine u intervjuu koji je objavio Washington Post u utorak.

Zeine je ponovio tvrdnje da je visoka američka delegacija, uključujući Molly Phee – najvišu dužnosnicu State Departmenta za afrička pitanja – koja je u martu boravila u Niameyu kako bi pregovarala o obnavljanju decenijskog sporazuma o odbrani, pokušala da diktira koje zemlje trebaju biti partneri Nigera. Tokom sastanka, Phee je upozorio državu Sahel da ne stupa u interakciju s Iranom i Rusijom na nivoima koji su neprihvatljivi za Washington ako želi zadržati SAD kao sigurnosnog partnera, rekao je nigerijski premijer.

Phee je također zaprijetio sankcijama ako Niger postigne dogovor o prodaji uranijuma Iranu, navodno je dodao. “Kada je završila, rekao sam, gospođo, rezimiraću u dvije tačke ono što ste rekli. Prvo, došli ste ovdje da nam prijetite u našoj zemlji. To je neprihvatljivo. I došli ste ovdje da nam kažete s kim možemo imati odnose, što je također neprihvatljivo. I sve ste to uradili snishodljivim tonom i nedostatkom poštovanja”, rekao je Zeine.

Niameyeva vojna vlada je sredinom marta, samo nekoliko dana nakon susreta s američkom delegacijom, otkazala svoj sigurnosni sporazum, koji je omogućio 1.000 američkih vojnika i civilnih izvođača u Nigeru.

Nove vlasti bivše francuske kolonije počele su preispitivanje sporazuma potpisanih sa zapadnim partnerima nakon svrgavanja predsjednika Mohameda Bazouma prošlog jula. Francuska je povukla svoje trupe iz Nigera u decembru nakon što im je Niamey naredio da izađu jer se navodno nisu borili protiv džihadističke pobune u Sahelu. Vlasti su također optužile bivšu kolonijalnu silu za agresivno ponašanje i unutrašnje miješanje.

Washington, koji je osudio državni udar i pridružio se Parizu i drugim saveznicima u obustavljanju pomoći Niameyu, ranije je isključio povlačenje iz Nigera, što je ključno za njegovu protuterorističku misiju u regiji Sahel. Zeine je za Washington Post rekao da su vlasti Niameya “zbunjene” što su SAD insistirale na zadržavanju svojih trupa u zemlji, dok su nigerijskim trupama uskratile dodatnu podršku, uključujući vojnu opremu za suzbijanje ekstremističkih napada.

“Amerikanci su ostali na našem tlu, ne radeći ništa dok su teroristi ubijali ljude i palili gradove”, rekao je Zeine.

“Nije znak prijateljstva doći na naše tlo, nego pustite teroriste da nas napadnu. Vidjeli smo šta će Sjedinjene Države učiniti da odbrani svoje saveznike, jer smo vidjeli Ukrajinu i Izrael”, dodao je.

Ova zemlja bez izlaza na more obratila se Moskvi za sigurnosnu pomoć, a američki ministar odbrane Lloyd Austin je ranije ovog mjeseca potvrdio da ruske snage dijele bazu s američkim trupama u Nigeru. Ruski vojni instruktori su navodno u Niameyu kako bi obučili nacionalnu vojsku u taktici borbe protiv terorizma, budući da bi američke trupe trebalo da napuste afričku zemlju u narednim mjesecima, kako to zahtijeva vlada.

NigerrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivana Podravec
3 mjeseci prije

U svijetu vlada zakon jačega i kad ti netko na vrhu piramide diktira nešto kontra zdravog razuma moraš zatražiti pomoć nekog tko je isto na vrhu piramide , tko je dovoljno jak da se suprotstavi onom tko ga ugnjetava . Sve više se širi utjecaj Rusije i Kine u Africi . EU su ratom odsjekli od Rusije , a sad je problem Afrike koja se budi , a naravno Kina koja je ekonomski sve jača i pomalo bi Amerikanci željeli njima vladati kao i Nigerom što je izvan pameti jer su im dužni basnoslovne novce . Francuzi su jako ljuti zbog Nigera ili bolje reći uranijuma kojeg su odanle dobivali jeftino. Zbog toga se sve češće čuje kako bi Francuska slala vojsku u Ukrajinu . Sve je to igra za utjecaj u svijetu i izrabljivanje slabijih i siromašnih zemalja po svijetu za svoje interese . Zakuhali su već dosta ratova… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Pa izbacili ih Rusi iz US Military Facility prije tjedna ! Ušetali sa vojskom doslovce i dali im 48 sati da napuste bazu – ili 🤷 … Zahvalna vlada Nigera je samo to nostrificirala 🤷

tatamata
3 mjeseci prije

razlog jednostavan ,, ne zele da imaju posla sa federima

Max
3 mjeseci prije

Sasvim jasno.

Mali Boro
3 mjeseci prije

Zato smo mi Hrvati pitali Amere samo jednu točku , pitali smo ih koliko treba da se sagnemo.

nessy
3 mjeseci prije

Dakle, blazeni ameri su bahato i bezobrazno (dakle, kao i inace), iznijeli svoje zahtjeve, vezano za vanjsku i unutarnju politiku ‘tim bijednim crncugama’. Ocito, nisu racunali da i ti ljudi imaju svoj ponos, ali i da US vise nisu sto su nekada bile. Rusi, a pogotovo kinezi su africkim zemljama donijele nevidjen napredak u vidu beskamatnih kredita za izgradnju infrastrukture, sto amerima nije nikad palo na pamet. Njihova velikodusna pomoc se sastojala od sredstava za ubijanje, svih vrsta, naravno na kredit sa masnom kamatom. Cim su dobili priliku da biraju, afrikanci su se rijesili amera i francuza, koji su ih tretirali ponizavajuce u vlastitoj drzavi, i izrabljivale na sve zamislive nacine. Poanta? Nista iznenadjujuce, ocekivani rezultat, svatko neutralan i razuman, je mogao predvidjeti ovako nesto. Jedino su US i F, iznenadjeni, i ne mogu vjerovati da su dobili nogu malo nize ledja. Nazalost za njih, morat ce se naviknuti na… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI