Američka ograničenja za udare Ukrajine na Rusiju mogu se ‘evoluirati’

Jake Sullivan
8 komentara

Iako Ukrajini trenutno nije dozvoljeno da koristi oružje koje je isporučila Amerika za udare dugog dometa na rusku teritoriju, to bi se moglo promijeniti u budućnosti, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Salivan je govorio u petak na Aspen bezbednosnom forumu u Koloradu. Upitan da li je Washington otvoren za ublažavanje “ekstremnih ograničenja” na ukrajinsku upotrebu američkog oružja, on ne bi ništa isključio.

“Kako je rat evoluirao, naša podrška je evoluirala”, rekao je Sullivan. “Ne mogu dati konačan odgovor na to pitanje za budućnost.”

Bijela kuća je navodno dala Kijevu dozvolu da koristi neke od američkih projektila za napad na vojne ciljeve preko granice iz oblasti Harkov krajem maja .

“Okolnosti su se promijenile. Rusija je zapravo pokrenula novu ofanzivu direktno preko granice prema Harkovu, a zdrav razum je nalagao da Ukrajina mora biti u stanju da uzvrati vatru na tu ofanzivu”, objasnio je Sullivan.Međutim, dodao je on, “politika predsjednika Joea Bidena o dalekometnim udarima na Rusiju do sada se nije promijenila”.

Na isto pitanje ranije tokom dana, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je u Washingtonu “u toku razgovor” o ublažavanju ograničenja za Kijev, ne nudeći više detalja.

Vladimir Zelenski nazvao je zapadna ograničenja „ludima“, tvrdeći da bi Ukrajina trebala moći da nanese bilo gdje u Rusiji.

„Dozvolili smo Zelenskom da koristi američko oružje u pograničnim regionima Rusije. Da je imao priliku da udari na Moskvu, na Kremlj, da li bi to imalo smisla? Ne, ne bi”, rekao je Bajden prošle sedmice  na brifingu za novinare u Washingtonu. Krajem juna, raketa ATACMS koju je isporučila SAD bacila je kasetnu municiju na plažu u blizini Sevastopolja na Krimu, usmrtivši najmanje četiri osobe, uključujući dvoje djece, a ranivši više od 150. Rusija je rekla da će smatrati SAD direktno odgovornim za „predumišljaj teroristički napad.

Predsjednik Vladimir Putin opisao je ukrajinske napade unutar ruske teritorije upotrebom oružja koje je isporučio Zapad kao “bliske agresiji”. On je također upozorio da bi se Moskva mogla upustiti u asimetričan odgovor, naoružavajući države ili grupe neprijateljske prema SAD-u naprednim oružjem.

rusijaSADukrajinazapadZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ziv je Geza
1 mjesec prije

Jes of kors,vi cete odobriti ukrajincima evoluaciju,odnosno udare americkim raketama po Kremlju i Moskvi, dok ce u isto vrijeme Putin svojim atomskim lopatama stihati bascu u svojoj dachi.

Nekoime
1 mjesec prije

Mogla bi i Rusija drmnuti po Americi. Kuba i Venezuela su blizu.

Subaru avatar
1 mjesec prije

Uskoro će i nuks udari po Rusiji, o tome sam pisao prije dva desetljeća i za većinu mislečih to je bilo preavangardno.

Darko
1 mjesec prije

Američki majmuni baš traže da Rusi sprže Kiev s termo nuklearnom kao što su oni Hirošimu i Nagasaki.. Jebo im pas mater kad će konačno Trump doći da počisti ove američke majmune?

Гавран
1 mjesec prije

Rusija bi svaki direktan odgovor na napade trebala izbegavati.
Ako je Kabali cilj smanjenje svetskog stanovništva neka ga odrade sami.
#
Ruski udar po centrima moći, a ne po stanovništvu, bi bio blagotvoran.

gogo
1 mjesec prije

kako nitko ne shvaća da je cilj ovoga ološa uvući europu u rat ? Kasnije će se prbaciti na Kinu ! Ursula je njihov igrač !

Medo
1 mjesec prije

Ko ne vidi američku taktiku u Ukrajini slijepac je?
Što Rusija više napada Ukrajinu NATO i USA šalju sve raznolikije i dugometnije oružje.
Tako hoće natjerati Putina da odustane.
Trump možda promjeni pristup ali samo, MOŽDA.

Max
1 mjesec prije

To će skupo koštati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI