Američka vojska napušta afričku državu

Americka vojska ukrcavanje na avion
29 komentara

SAD su zaključile povlačenje svojih snaga i sredstava iz Nigera, mjesecima nakon što su vojni vladari zemlje Sahela zatražili njihov odlazak.

U zajedničkoj izjavi od ponedjeljka, Pentagon i ministarstvo odbrane Nigerije rekli su da je koordinacioni element američke Afričke komande (AFRICOM), koji uključuje generalnog oficira i štab s dvije zvjezdice, također napustio Niger.

„Ovaj proces je počeo 19. maja nakon međusobnog uspostavljanja uslova za povlačenje i nastavljen povlačenjem američkih snaga i sredstava iz vazdušne baze 101 u Nijameju 7. jula… i vazdušne baze 201 u Agadezu 5. avgusta“, navele su strane.

Pentagon je imao oko 1.000 vojnika stacioniranih u Nigeru, gdje je izgradio vojnu bazu vrijednu 100 miliona dolara 2016. i oslanjao se na državu bez izlaza na more kao ključnu lokaciju za svoje antiterorističke operacije u regiji Sahel.

U martu je nova vlada, koja je preuzela vlast nakon što je svrgnula prozapadnog predsjednika Mohameda Bazouma 2023. godine, raskinula sporazum o odbrani koji je, više od jedne decenije, dozvoljavao američkim vojnicima i civilnim izvođačima da tamo djeluju. Vojni vrh je kao razlog za odluku naveo neuspjeh američkog kontingenta da porazi džihadističke militante koji nastavljaju terorizirati Sahel. Premijer Nigerije Ali Mahamane Lamine Zeine kasnije je rekao da su američki zvaničnici zaprijetili Niameyu sankcijama i upozorili na produbljivanje odnosa s Iranom i Rusijom.

U maju je Ministarstvo odbrane SAD pristalo da završi povlačenje snaga najkasnije do sredine septembra, nakon što je prethodno insistiralo na pronalaženju načina da zadrži svoje vojno prisustvo u toj afričkoj državi. “Sigurno, uredno i odgovorno povlačenje je završeno bez komplikacija do zajednički dogovorenog datuma 15. septembra 2024. godine”, naveli su Pentagon i njegov nigerijski kolega u ponedjeljak.

Odlazak američke vojske poklopio se s povlačenjem njemačkih vojnika iz Nigera krajem avgusta, čime je okončana osmogodišnja sigurnosna misija. Država EU je ranije saopštila da nema sporazum o saradnji sa vojnom vladom Niameya.

Novo vodstvo Nigera slijedilo je primjere saveznika u susjednoj Burkini Faso i Maliju u prekidu veza s bivšim kolonijalnim vladarom Francuskom, prisiljavajući francuske trupe da napuste zemlju krajem prošle godine. Sve tri vojne vlade nastojale su da razviju odbrambenu saradnju sa Rusijom kao dio Alijanse država Sahela.

NigerSADSahel
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 dan prije

Niger je sedma zemlja u svijetu po proizvodnji urana.
Šesta je Rusija.

1 dan prije

Poli vode za njima…

BosBrod
1 dan prije

Goni bandu preko bare

Schwarze Hunderte
1 dan prije

Bjež’te noge – *osra vas *uzica 😁

Ivana Podravec
1 dan prije

Pošteno,ali zašto onda Rusi ne napuste Ukrajinu kad su ih zamolili?

tihobl
1 dan prije

Amerima je cilj unistiti EU.
Pomagali su vagnerovcima da izbace francuze iz Afrike, ali ni afrikanci nisu ludi pa su naredili i amerima da pokupe krpice.

Poslednjih godina svaki plan im proadne. Propadose majmunske boginje, propade plan razmjene Kurska za Donbas, a evo ni pticiji grip ne izbi. Sad su smislili plan koji nece omanuti – svaka zemlja koja odbije da prima dolare dobice sankcije i vise nece moci trgovati u dolarima.

tihobl
1 dan prije

У Њујорку полиција је покушала да заустави човека који је ушао у метро, ​​али није платио карту. Притом су паметни полицајци почели да пуцају на станицу метроа, пуцајући у четворицу: слепог путника, још једног полицајца и двојицу пролазника. Слепи путник је на интензивној нези, као и један од пролазника (ударен је у главу). Неплаћена карта за метро коштала је 2,90 долара (око 270 рубаља).

Max
1 dan prije

Znak kraja carstva.

Jedini Najpraviji Zmaj!
22 sati prije

…neuspjeh američkog kontingenta da porazi džihadističke militante…
—————-

Američkim globalnim teroristima nije ni bio cilj da poraze islamiste već da ih suportiraju.

tihobl
22 sati prije

Сједињене Државе помно прате одлуку руског председника Владимира Путина да прошири величину руских оружаних снага. То је на конференцији за новинаре саопштио секретар за штампу Пентагона Патрик Рајдер.

Obuku je zavrsilo 180.000 dobrovoljaca i spremni su za ubacivanje na front. Normalno je da se amerikanci brinu na koji sektor fronta ce biti baceni u situaciji kad Sirski brigadu sa Kurska prebaci u Pokrovsk pa par dana kasnije ponovo vrati u Kursk na mljevenje.

pirun i šlefalka
20 sati prije

Trebali su angažirati USrA civilnoga vojnika fasilitacije koji se nikizira Željko na vašem portalu, da on zagovori univerzalnu vrijednost “Pax Amerikanus” među crnim nosorozima koji su još u civilizacijskim pelenama ?! on se već dokazao i etablirao svojim USrA prolegomenama

Lucija, prva
20 sati prije

God bless USA !🇺🇸

Ivana Podravec
19 sati prije

Afrikanci su izgleda okrenuli leđa zapadu . Nitko ne voli pijavice koje sišu krv osim EU i to sa svih strana .

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI